От 1 юли до 1 септември 2012г. НаправиСам започва конкурс за най-интересен ремонт, статия или нещо изобретено от вас.
Bobby - специалист
поредният претендент за голямата награда: Ивайло Стефанов Петров

http://www.napravisam.bg/?id=newstatiashownow&idid=195
Transporterr - специалист
имам един въпрос заслужава ли си вложените труд и материали повишаването на ефективноста, или е просто играчка ? :)
fox_vt - майстор
Зимата ще покаже и по точно късната есен и ранната пролет сега всеки колектор вдига доста градуси,но този е предназначен да работи оптимално есента зимата и пролетта сега не е в оптимален ъгъл.
Andri01 - майстор
При това въртене,ъгъла на стойката остава постоянен,само следи слънцето,така ефективноста му е макс. ,но за даден сезон.Има един сайт в който дават най-оптималните ъгли за настройна на колекторите по градове. По сезони-лято,пролет/есен и зима. Ако се съчетае ежедневното въртене с промяна на наклона през сезоните,КПД-то ще се вдигне значително.
LazarGanev - "Велик майстор"
Например за Варна оптималния ъгъл варира между 30 и 70*С
fox_vt - майстор
Ами така е аз нали това казах настроен е за есенно пролетни месеци като това значи че лятото няма да е в оптимален ъгъл но понеже слънчевата радиация и околната топлина е най голяма ще достигне примерно кпд 60%.Есента като се смъква слънцето надолу започва да се доближава до идеалния ъгъл като кпд то се вдига но понеже сл.радиация и околната темп. са намалели общото кпд е пак 60%.Кпд и процентите са примерни :wink:
Andri01 - майстор
Оптимален ъгъл на СК за гр. Варна : лято-70гр.11мин, пролет/есен-46гр.45мин, зима-23гр.18мин. Усреднена стойност: април-октомври - 42/43градуса. Ето и интересен линк със слънцегреенето през деня : http://suncalc.net/#/43.2198,27.9693,15 ... 7.11/06:57 ссъс слънцегреенето през деня :
Mapek - специалист
Сигурно са важни точните градуси за някого, но за тези които не са на "ти" с тях, най-лесната и сигурна настройка е по сянката - примерно: взимате някаква (лека) плоскост с дължина равна на тази на колектора, движейки единия й край нагоре, надолу от хоризонтално положение следите как расте и намалява сянката й. При положението, в което тя е най-голяма измервате височината. Същата е валидна и за самия колектор в този момент от годината.
fox_vt - майстор
Това е трудно за изпълнение защото под плоскоста трябва да имаш друга успоредно на първата за по реална представа за размера на сянката.Най лесния механизъм е да забиеш един гвоздей във малка дървена плочка така че да мине през нея и да е перпендикулярен на плочката.Слагаш тази плочка на колектора и го движиш докато сянката изчезне тогава си в перфектния ъгъл.Нещо подобно използвах за калибриране на 9 те позиции на колектора.
Mapek - специалист
Това също е добро практично решение, но не разбрах какво ти се видя трудно в моя вариянт - сянката е спрямо хоризонтала, в нивелация?

Тема "Конкурс 2012 - #4 - Слънчев колектор следящ слънцето" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: