От 1 юли до 1 септември 2012г. НаправиСам започва конкурс за най-интересен ремонт, статия или нещо изобретено от вас.
Bobby - специалист
Пореден проект в класацията.

http://napravisam.bg/?id=newstatiashownow&idid=211
Ангел Иванов
bulhomes2 - майстор
Браво! Хареса ми. Гледам, че си го монтирал вече. Ползван ли е това лято? По-специално ми е интересно как се е държала боята. Някъде във форума говорехме че е по-добре да се почерни с боя за печки ("Щъркел"), но не си спомням защо и затова питам.
Mapek - специалист
Отговарял съм ти още тогава :arrow: Все пак благодаря за въпроса. Това лято му беше трето. Боята не е мръднала. Където се допира медното фолио до поцинкованата ламарина има на места олющване и патиниране на фолиото. Имам чувството, че е протичал ток. В този смисъл може би е добре да се предвиди някаква диелектрична изолация.
bulhomes2 - майстор
Знаех си, че съм го виждал някъде това. Пак ще го приемеш за заяждане, но е с цел само да се подобри статията ти. Защо не написа това за щъркела в статията си, след като си го знаел? Не е ли целта на форума и темите да предадем най-доброто, до което сме стигнали на следващите читатели?
Mapek - специалист
За мен е несериозно това с "Щъркел"-а. Благодарих ти неслучайно - даде ми повод да дам линк към темата си. Там съм посочил (конкретно на теб), че съм отварял тема специално за почернянето. Изобщо съм отговарял на всякакви въпроси. Който се интересува би могъл да намери много отговори там, а и аз съм готов да споделя всичко, включително и неудачите. Например: мисля, че е уместно да кажа, че този втори колектор (от югоизточната страна) не върши много работа. Бих казъл, че икономически не е особено уместен.
Бих задал въпрос към професионалистите. Прави ми впечатление, че на "стандартните" колектори фолиото е отгоре - върху тръбите. Аз си мисля, че е по-добре да е отдолу (така и съм го направил). Дали има някакво обяснение за предпочитанието или става въпрос за търговски вид?
zmiori - специалист
bulhomes2 написа:
Знаех си, че съм го виждал някъде това. Пак ще го приемеш за заяждане, но е с цел само да се подобри статията ти. Защо не написа това за щъркела в статията си, след като си го знаел? Не е ли целта на форума и темите да предадем най-доброто, до което сме стигнали на следващите читатели?
Това за "Щъркела" го пуснах аз. Продължавам да твърдя че това е най-доброто бюджетно решение. Аз го ползвах върху страженски радиятор 4 години в съндък от ОСБ. Радиатора нямаше никакви следи от корозия/фабрично бе боядисан с нещо като грунд кафяв./
В момента същия този радиатор топли колегата ми зимно време. Подарих му го, той си го изми и после боядиса.
"Щъркел"-а е метален окис и съответно добър проводник на топлина. Даже си мисля че е и не лош материал за предпазване от корозия./стига да нее подложен на течашта вода зада не се измие/.
Успех на всички.
П.П. Ако колегата автор на темата е направил канали /с размера на тръбите/ в летвичките резултата е щял да бъде още по добър.
Mapek - специалист
zmiori написа:
... Ако колегата автор на темата е направил канали /с размера на тръбите/ в летвичките резултата е щял да бъде още по добър.
Това е скица на "напречен разрез"
Прикачен файл:
без име.JPG
без име.JPG (31.38 KиБ) Видяна 4010 пъти
Дали ти си си представял нещо друго или аз не мога да разбера идеята ти? Конкретизирай ако обичаш. Може и някой друг да помогне?
Относно почернянето - варианти много. Всеки може да реши сам за себе си.
mobilis - специалист
Може и някой друг да помогне?
Колегата има предвид да се издълбаят летвичките с 1/2 диаметъра на тръбите, за да може фолиото да обхване половината тръба за по-добър топлинен контакт - т.е. за по-ефективно оползотворяване на топлината от нагрятото фолио.
MamaMy - майстор
така

ПП личи си профито. 15 минути по-бързо време на финала :lol:
Maйтап! Става дума за разликата във времето на постовете ни.

Прикачен файл

без име.JPG
без име.JPG (53.88 KиБ) Видяна 3997 пъти
Последна промяна от MamaMy на пет окт 19, 2012 7:26 pm, променено общо 1 път.

Тема "Конкурс 2012 - #17 - Нестандартен колектор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: