От 1 юли до 1 септември 2012г. НаправиСам започва конкурс за най-интересен ремонт, статия или нещо изобретено от вас.
Bobby - специалист
Един от последните кандидати за конкурса

http://napravisam.bg/?id=newstatiashownow&idid=213
Веселин Монков - bulhomes2
bulhomes2 - майстор
Боби, съжалявам че ще те занимая допълнително, но е въпрос на живот и смърт да добавиш в статията, че частта за пречистването на въздуха е много опасна и по-добре да не се прави. Благодарение на profi в другата тема - http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=79&t=39963 и аз разбрах, че лампата освен да убива бактериите, отделя и озон, който в определени концентрации е опасен и даже смъртоносен за хората. Няма лошо да остане частта, защото такива въздушни озонатори се продават и то на сериозни цени. Рекламират ги, че даже лекували и рак, но хората трябва да са предупредени. Ако заедно измислим как да измерим концентрацията на озона, или направо да го неутрализираме, ще стане един чудесен уред, но в този си вид все още е опасен.
profy - специалист
Допълнение относно приложение на UV-лампи за инактивация на
болестотворни микроорганизми във въздуха в домашни условия.

Озонът се образува при облъчване на кислород с UV-C лъчи от спектралната линия 185 nm,
това е максимумът по литературни данни.
Съответно озон в по-малки количества се образува от спектрални линии до 257 nm.
Произвеждат се - вероятно от водещите производители на UV-лампи, кварцови лампи, лампи с военно предназначение,
"безозонови" лампи за полиграфическата промишленост,
чиито колби са покрити със слой от титанов оксид, или самото стъкло съдържа титанов оксид,
последният не пропуска UV-лъчи с дължина на вълната под 257 nm,
а пропуска максимално действащите на микроорганизмите дължини на вълната до 300 nm
Това е засега гражданското приложение на военно-космическата технология;
допускам, че се прилагат и в инактивационните медицински UV-лампи.
Какъв е процентът на титановия оксид, дебелина на покритието,
както и процентът на филтриране на отделните спектрални линии, не е известно,
вероятно има максимум при 185 nm, с експоненциално намаляване на способността до към 240-260 nm.

Устройство, оборудвано с подобни "безозонови" лампи,
ще е напълно безвредно за инактивация на болествотворни микроорганизми във въздуха в домашни условия.
Това е решението за предложеното устройство.

Все пак намирам, че тази област - поради липса на достатъчно гражданска информация,
е извън направлението "Направи сам", и не бива да се експериментира в домашни условия.

Същото се отнася и за всякакви UV-устройства за домашни цели.
Вероятно цената на "безозоновите" лампи ще е твърде висока, за да се влагат в битови уреди.
Същевременно фактът на съществуване на "безозонови" лампи вероятно ще увеличи процента
на некоректните или направо казано заблуждаващи реклами, че лампите са "безозонови".
bulhomes2 - майстор
Опитвам се на практика да го докажа и покажа този озон. Никъде досега не намерих колко озон за какво време прави. Първия опит го показах и в другата тема:
viewtopic.php?f=79&t=39963#p451255
Днес си "поиграх" по-задълбочено. Изключих вентилаторите на лампата. Запуших вентилационните отвори от едната страна. В един от тях поставих маркуч, другия край на който бях мушнал във входящия отвор за въздух на компресора ми. Тоест компресора ще смуче и нагнетява "озониран" въздух. Изпразних бутилката на компресора. Светнах лампата. Много бавно (пускане и спиране) - за 20 минути нагнетих само 1 атмосфера (бутилката ми е 50 литра). Смених кислородния маркуч на ацетиленова горелка с този от компресора (очаквам да подавам нагнетен озон). Ами не се получи. Газта си се пали нормално и при подаване на "озон" - гасне. Съжалявам, че нямах апарат да го снимам, но си запазих конфигурацията на маркучите и някой ден ще го направя.

Което дотук ми говори само, че дори и да се получава озон от бактерицидната лампа, 2 секундното облъчване за обеззаразяване (което търсим) е недостатъчно за "озониране". Това е мой извод и не твърдя, че е истина. Наистина ще бъда благодарен на всеки, който помогне с информация по въпроса.

Наскоро в предаването на Гала и озонираха кръвта в ефир. Твърденията и цялото предаване беше, че едва ли не е чудо неземно това... Учуден съм как така не убива еритроцити, левкоцити и прочие полезни клетки, а само лошите неща. Докато някой не докаже обратното сме принудени да вярваме на рекламата.
hidrazin - майстор
Общо взето този опит с озона е доста наивен. Озонът се получава от кислород. Процентното съдържание във
въздуха е към 21% а останалото е азот. Та ти си се опивал на направиш озон от газова смес с много ниско
съдържание на кислород и то с някаква немощна ламба. И да си успял да събереш някакво количество озон
то е било нищожно. :wink: Освен това озонът е много силен окислител и реагира с повечето окисляеми химични
съединения. Та какво ли би станало с пластмасовите(гумените) ти маркучи, ако пуснеш през тях чист озон под
налягане. :? И няма как да не гасне оксижена - гасиш го с азота.
:partyman:
bulhomes2 - майстор
Целта ми беше не толкова, че ми трябва озона да го ползвам, а да видя дали наистина лампата го прави. Досега не открих в БГ кой може да измери с уред концентрацията му. Остана да пробвам варианта на Фло с фантата, но миналия уикенд забравих.

Между другото - какво ще стане ако пусна чист озон през пластмасови (маркучи)? Дано пък излезе нов метод за доказване на тоя озон.
hidrazin - майстор
Амиии... Как да няма. Уреди за измерване на вредни газове, включително озон колкото искаш:
http://www.hamex-bg.com/murco-web.html
http://www.unicommerce-bg.com/aero_det2.html
:partyman:
bulhomes2 - майстор
Трябва да ме научиш как ги търсиш тия работи. Аз се добих един ден и само до едни стигнах и те пък нямали... :partyman: Утре ще им се обадя. Дано да не забравя, че много работа се натрупа.
bulhomes2 - майстор
Докладвам
По първия линк. Уредите, които могат да внесат, са регистратори. Тоест не може да измерва, а само регистрира прагът на концентрация, за който е поръчан. Това добре. Лошото е, че струва няколко хиляди лева и никой в България още не си го е поръчвал (за да си платя само за проба)
Втория линк - от 5 телефона - никой не ми вдигна. Писах мейл - дано отговорят. Потърсих го в ибея и го намерих - http://www.ebay.com/itm/MSA-ORION-PLUS- ... 2568f4360e Значи може да потърся по местата, където правят прегледи на колите...
Фло - специалист
Озон и здраве.
не редактиран превод
Колко е хубаво да се ходи след бурята! Въздухът е чист и свеж, освежаващ спрей изглежда без усилие да се влее в самите бели дробове. "Ozone миризма - често в такива случаи. - Много добре за вашето здраве ". Вярно ли е?
След озон сигурност счита за здравословно. Но ако концентрацията надвишава определен праг, тя може да доведе до много неприятни последици. В зависимост от концентрацията и времето на вдишване на озон води до промени в белите дробове, дразнене на очите и носа, главоболие, виене на свят, понижено кръвно налягане, озон намалява съпротивителните сили на организма към бактериални инфекции на дихателните пътища. Максимално допустимата концентрация във въздуха е само 0,1 мг / л, което означава, че озонът е по-опасен хлор! Ако прекарате няколко часа в една стая, с концентрация на озон от само 0,4 мг / л, може да има ретростернална болка в гърдите, кашлица, безсъние, намалена зрителна острота. Ако дълго озон дишане в концентрации, по-големи от 2 мг / л, последствията могат да бъдат по-тежки - до ступор и сърцето есента. Когато озон 8,9 мг / л в рамките на няколко часа, оток на белите дробове, което може да доведе до смърт. Но тези минути количества вещества обикновено са трудно да се анализира от конвенционалните химични методи. За щастие, човек се чувства присъствието на озон, дори и при много ниски концентрации - около 1 мг / л, което е част на хартия iodkrahmalnaya и няма да светне в синьо. Някои хора миризмата на озон в ниски концентрации като миризмата на хлор, а от друга - серен диоксид, трети - чесън.
Токсичен не само озон. Той взе участие във въздуха се формира, например, peroksiatsetilnitrat (PAN) CH3-CO-OONO2 - вещество, което оказва силно дразнещи, включително сълза, действие, затруднено дишане, и в по-високи концентрации, което води до сърдечна недостатъчност. PAN - един от компонентите, формирани в замърсения въздух през лятото на т.нар. Фотохимичен смог (дума, произлизаща от английското дим - дим и мъгла - мъгла). Концентрацията на озон в смог може да достигне до 2 мг / л, което е 20 пъти по-голяма от максимално допустимото. Трябва също да се отбележи, че комбинираното въздействие на озон и азотни оксиди във въздуха е десет пъти по-силен от всяко вещество поотделно. Не е учудващо, че ефектите на такъв смог в големите градове могат да бъдат опустошителни, особено ако въздухът не е изгорял над града, "проекти" и формира в застой зона. Така, в Лондон през 1952 г. от смог в продължение на дни загинаха повече от 4000 души. Смог в Ню Йорк през 1963 г. загинаха 350 души. Подобни истории са в Токио и други големи градове. Страдате от атмосферния озон не е само хората. Американските изследователи са показали, например, в области с висока озон във въздуха услуга на гуми и други каучукови изделия се намалява значително.
Как да се намали съдържанието на озон в повърхностния слой? Намаляване на входа на метан в атмосферата едва ли е реалистично. Остава по друг начин - за намаляване на емисиите на азотни оксиди, без което цикълът на реакции, които водят до озон, не мога да отида. Начина, по който също е трудно, защото се отделят азотни оксиди не само автомобили, но също така (и най-вече) топлоелектрическите централи.
Източници на озон - не само на улицата. Тя се формира от Рентгенов кабинет, физиотерапия (източник - живак кварцова лампа), докато работи копирна машина (Xerox), лазерни принтери (тя е причината за образование - високо ниво). Ozone - неизбежно съпътстващо perhydrol производство, аргон заваряване. За да се намали вредното въздействие на озон от кварцови лампи, добре е проветреното помещение.
И все пак едва ли правилно да се счита озон определено вредни. Всичко зависи от концентрацията му. Проучванията показват, че свеж въздух е много слаба светлина в мрака, причината за блясък - оксидация с озон. Сиянието се наблюдава също и чрез разклащане на вода в колбата, който преди това е бил napuschen озонирана кислород. Това светят винаги е свързано с наличието на въздух или вода, малки количества органични примеси. При смесване на чист въздух с издишания интензитет на човешкия емисии са се увеличили десетократно! Това не е изненадващо: дишането открити следи етилен, бензен, ацеталдехид, формалдехид, ацетон, мравчена киселина. Тези, които "светне" с озон. В същото време, "остаряла", т.е. напълно лишена от озона, въпреки че е много чист, въздух светят не причини човек да се чувства като "остаряла". Подобно на въздуха може да се сравни с дестилирана вода е чиста, практически без примеси, и пиенето е вредно. Така, че пълната липса на озон във въздуха, изглежда, също е неблагоприятен за лицето, тъй като се увеличава съдържанието на микроорганизми води до натрупването на вредни вещества и миризми, който разрушава озоновия. Така, че става ясно, че редовно и продължително вентилация, дори ако има са не хора: тя е има на стая озон дълго тя не се остане - в част, той избухна до, и почти урежда (адсорбирани) на стените и други повърхности. Колко трябва да бъде озон закрито е трудно да се каже. Въпреки това, минимални концентрации на озон вероятно са необходими и полезни.

Тема "Конкурс 2012 - #19 - Използване на бактерицидни лампи в дома" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: