Жилището на най-малките
Lyuben_K - напреднал
Здравейте. Като става въпрос за детски стаи, искам да ви попитам някой от вас знае ли какво е това бебешка лампа? До колкото съм чувал това е малка лампичка, която свети слабо нощем да не му е тъмно на бебето :? . Можете ли да ми опишете и най-добре покажете какво представляват тези лампи. Това което намерих в интернет определено не ми харесва - по нищо не се отличават от обикновена нощна лампа, само са по-шарени и по-пожароопасни на пръв поглед. Ако имах бебе, не бих оставил да свети при него лампа от хартия и пластмаса :| Лампата я правя за една колежда (както е тръгнало бебето ще порастне докато стане... важна е идеята... за следващото :-D ) Моля ви дайте някакви идеи от какво и как да направя безопасна такава лампа. И каква е препоръчителната яркост на подобни лами, т.е. как е най добре за бебето?
Първоначалната ми идея беше да направя мъничко светещо тяло като на моята LED крушка:

Изображение

и захранването (но без пластмасов корпус) и всичкото това да го потопя в халба за бира пълна с елекротехнически силикон за заливане :roll: (издържа 20kV на мм до 200градуса температура и не се пали, но се овъглява - пробвал съм го и го използвам за други лампи) като захранващия кабел да излиза от страни през пробита дупка. Идеята ми беше после да счупя халбата и да остане една цилиндрична, мека, силиконова и безопасна за бебето лампа :roll:
Да, ама не стана, оказа се че този силикон е и доста добро лепило и като счупих халбата, повърхността на лампата също пострада - парченца от силикона се откъсват заедно със стъклата както при белене на прясно яйце :wuah: или може би нe правя нещо както трябва??? Ако намажа чашата от вътре с вазелин? Дали ще мога после да си извадя лампата? или пък някакъв друг калъп? Силикона ми е TSE 399
Един клиент си купи това преди време за бебешка лампа:

Изображение

но моля ви без такива предложения!!! Това е опасно за бебето! Тази декоративна лампа е пълна с натрошени стъкла и е доста тежка. Дадох му я с уговорката да е поставена на минимум 2 метра от бебето и почне ли то да се движи, да я скрие някъде, че ако си я събори на главата??? :shock:
Дано не съм ви объркал. Най-общо искам нещо леко, нечупливо и пожаробезопасно (най-вече конструкцията) Светещата част вече е изпитана като ел.схема и е здраво и не грее. Ползвам в нас няколко такива крушки, а и още не са ме напсували клиенти :-D . Ама знае ли човек, винаги може да има някой дефектен елемент да направи белята, макар и тази вероятност да е 1:1000 000 :? Обикновено бебето е само докато подобна лампа свети край него.
masterval - майстор
Навремето купих едно такова чудо. Все едно е щепсел със светеща част. Светва автоматично при намалена дневна светлина. На око мога да определя светлината като такава от 5-6 ватова крушка-мат. Сутринта си гасне сама. Не я мислиш, а върши работа.
Emerald - модератор
==
Последна промяна от Emerald на вт мар 24, 2009 3:21 am, променено общо 1 път.
bullet - специалист
Ние ползвахме за нашите бебета подобна на тази http://papagal.net/index.php?main_page= ... ts_id=1664 с две батерии по 1.5в. Може да се ползват и акумулаторни батерии и свети достатъчно силно и дълго.
masterval - майстор
Emerald,
"Принципно, няма понятие бебешка лампа. Аз за пръв път чувам такъв израз."
Лампата не е предназначена за ползване от бебета или "малчугани". Това нещо буквално мъждука, та кога бебето ревне и някой влезе да го набие, да не пали силна светлина.
Опитах се да го опиша, но явно идеята не съм я избистрил, затова ще се опитам пак. Представи си зарядното на твоя ГеСеЕм забито в контакта лекичко де свети в тъмното. Това го знам като бебешка лампа, ако бъркам терминта, сори. Ако пак нещо съм объркал, ще я намеря и ще пусна снимка. Но да се изработи в домашни условия :? Бебето ще порасне
Антония - специалист
Виж в Бриколаж, имаше поне десетина вида на доста прилични цени (почват от 5-10-20 лева). На щанда с електроджаджите са, не при осветителните тела. Не прочетох съвсем упътванията, та не разбрах дали са с датчици или таймери, но на кутиите им пише с големи букви "Baby Lights" и се твърди, че светят само по тъмно.
Emerald - модератор
==
Последна промяна от Emerald на вт мар 24, 2009 3:21 am, променено общо 1 път.
Lyuben_K - напреднал
Много ви благодаря :) Почнаха да ми идват други идеи. Харесва ми идеята лампата да работи с ниско напрежение. Ще взема да си поръчам това от линка на bullet и вероятно ще го преустройвам по някакъв начин :? Ще взема да му сложа един 1W светодиод и вероятно ще трябва да изкъртя старото гнездо за 2 батерии и да сложа ново за 3 батерии, че 3V не стигат за бял светодиод. Това е най-простото и евтино решение за което се сещам. Със светодиод батерийте стигат за повече часове светене и няма опасност от пълно разреждане и скапване ако са акумулаторни. bullet твоята с каква крушка беше? Че ми е трудно да си представя 2 батерии АА и крушка 2.4V/0.5А (най-често срещани) да свети цяла нощ. :?
Относно тези лампичики, които е изключват сами през деня съм малко скептичен. Попадала ми е такава, само че се казваше Mini Light и свети съвсем слабо колкото да си намериш чехлите в тъмното. Приличаше точно на светещ щепсел. Аз естествено я разглобих и те това и беше схемата:

Изображение

"Изключването" става като фототранзистора дава на късо светодиодите и лампата угасва. Излиза, че изключена също дърпа ток :shock: Не разбирам от нови технологии и предпочитам ключе с което наистина да се изключва.
Но да се изработи в домашни условия Бебето ще порасне
Не правя лампите в къщи а в работата. Малки поръчки сам, а за по-големи се включват и колегите от производството :-D Просто това ме затрудни :? Правил съм лампи всякакви, ама за бебета... това ми е сефтето

Тема "Бебешка лампа? (ТЪП въпрос)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: