• 1
  • 2
Жилището на най-малките
boqnkov - специалист
Здравейте! Не съм професионалист, но съм се захванал да правя мебелите в новото жилище. Дойде ред и на детсктата стая. В нея ще има три легла, като едното ще е двуетажно, но нестандартно. Начертал съм всичко и съм готов да го поръчвам за изработка. Материала е ПДЧ 18мм като на места (стълбата) ще е двойно. Единствената ми въпросителна все още е укрепването на ъгъла на горното легло към тавана. По принцип на едната къса и едната дълга страна ще е хванато към стената, в средата на другата дълга страна стълбата ще е и подпора, но тъй като децата ми ще спят там искам да се презастраховам и да хвана и ъгъла на леглото, който е във въздуха към тавана с нещо. Върти ми се в главата някакъв анкер в плочата, после с дълга гайка да завия шпилка, която да мине между подматрачната рамка и страниците на леглото (от вътрешната страна на ъгъла) и най - долу да е някакво триъгълно парче здрав метал с шайба и гайка. Цялото това нещо ще трябва някак да го скрия за да стане красиво и да не бъде опасно за ползване (резба на шпилка, гайка отдолу...) :axe: Ще съм благодарен, ако някой ми даде идея как да стане най - добре. Тавана е бетонна плоча, но има 3см фибран, след това шпакловка т.е. ако се прави нещо с по - голяма контактна площ към тавана, ще трябва да се реже фибрана, за се стигне до бетона и след всичко да го скрия евентуално с плоскост.
Прикачен файл:
za forum1.jpg
za forum1.jpg (42.11 KиБ) Видяна 14230 пъти
Прикачен файл:
za forum 2.jpg
za forum 2.jpg (42.16 KиБ) Видяна 14230 пъти
joroantonov - специалист
Шпилка с анкер в тавана, декоративна шайба между тавана и тръба в която ще скриеш шпилката и под дъното пак шайба с декоративна гайка.
speka_rs - майстор
Анкер за набиване + шпилка скрита в хромникелова тръбичка е супер идея. А от долу вече как ще е хванато към леглото е решение на място.
iliya_i - майстор
Анкерите държат предимно на срязване. Ако анкерираш на тавана, той че работи на изскубване.
На чертежа не виждам крак към пода, в мястото където предвиждаш анкер. Проблем ли е стъпването на пода?
Или конзола към стената.
hidrazin - майстор
Много се филмираш.
По втората картинка - растоянието от левия крак на стълбата до “висящия” ъгъл на леглото едва ли е повече от 80-тина сантиметра.
За да стане фал трябва да счупят стълбата. Цялата.
съб юли 17, 2021 8:30 pmiliya_i написа:
На чертежа не виждам крак към пода...
+1
По-правилно е да се подпре.
:partyman:
Гост
Благодаря за отговорите. Ако го подпра отдолу долното легло ще стане много неудобно за ползване. Може таблите на долните легла да се качат до нивото на горното легло (т.е. то да легне на тях. И като направя и стълбата да видя как е като здравина и ако ме притеснява да търся хващане към тавана. Увисваме се цялото семейство във въпросния ъгъл и ще видя как е...
Miliad-
Четох те и на друго място. Та.
На горното легло, царгата и таблата към стените ги пусни да стъпят до пода. Те ще бъдат крака и същевременно табли на долните легла.
Между двете долни легла може евентуално да реализираш тясна етажерка/ уединение и допълнителна опора.
На стълбата щом ще е ПДЧ, вертикалите ги направи Гобразни, като винкел, примерен р-р 120/80, стъпалата от боядисан масив.
За горното легло бих си поръчал ламелна скара с необходимия ми конструктивно размер, с усилена чамова рамка.
После всички останали елементи на леглото ги хващам за нея.
Не виждам смисъл от укрепване към тавана.
По скоро бих закачил висящ шкаф над долното легло и да го свържа странично горното.
djogobg - специалист
Ако все пак решиш да го фиксираш за тавана мога да ти дам прекрасна идея - един анкер на тавана и към него планка за осигуряване на катерачен маршрут. Взимаш едно готино шарено въже(всико над 5мм ще ти свърши работа, ако е катерачно, важно е да е статично! а не динамично), два карабинера и една планка, която да завиеш в ъгъла на леглото. Възел "стреме" горе и долу и си пееш. Съседът отгоре също пее, ама нецензурно.
Ако искаш да не си разваляте отношенията с него(всяко друсване ще се предава на плочата горе) - подпираш леглото, а не го окачваш.
Ако нямаш съсед отгоре, може два анкера и нещо като мрежа за катерене от въжета, спусната от тях.
boqnkov - специалист
Здравейте. Благодаря на всички , които се включиха. Леглата са готови! Станаха много здрави. На този етап няма нужда от хващане към тавана. Аз се качих и се друсах яко. Няма мърдане. Дори се увесих с цялата си тежест точно в ъгъла който не е хванат никъде. Леко поддаде, но ме задържа спокойно. Децата много се радват на новата си стая! Още веднъж благодаря! :partyman:

Прикачен файл

Screenshot_20210919-134010__01.jpg

Прикачен файл

Screenshot_20210919-134058__01.jpg

Прикачен файл

Screenshot_20210919-134146__01.jpg
MamaMy - майстор
Браво! Справил си се отлично. Благодаря, че приключи темата и пусна снимки!
  • 1
  • 2

Тема "Укрепване на двуетажно легло към таван" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: