• 1
 • 39
 • 40
 • 41
 • 42
 • 43
 • 44
Всичко за този вид строителство.
пет яну 13, 2023 8:17 ambrum написа:
За да си намериш решение дефинирай първо ясно целите и ги приоритизирай.

На рекуператора целта му е да докара свеж въздух и да намали влажността е страничен ефект (като при определени условия може и да я повиши). Свежият въздух обаче е тоя който е извън сградата, а той си върви в комплект с всичките му екстри (примерно пушека на съседа дето се топли на дърва). Споменавам го, защото си писал, че ползвате air puririfer-и.

Та започни с целите и кое от тях е най-важно. После ще ти споделим кое би било удачното решение според нашите разбирания.

Приоритета ми е хем да влиза свеж въздух, хем да е чист ( без екстрите с пушека ) . Да разбирам ли, че това няма как да стане ? Просто исках да заменя пречиствателите, влагоуловителя и постоянната нужда да отварям прозореца с рекуператор.
Гледах този рекуператор и на хартия поне би трябвалo да отговаря на всичките ми изисквания.
https://www.holtop.com/uploads/Hotlop-W ... ilator.pdf
https://www.holtop.com/wall-mounted-ene ... ators.html
Видях, че тази фирма се занимава с производство на рекуператори от 2002 година и има над 80 патента. За справка ( след разговор с тази фирма ) цената му в Kитай е 900 лв, а в България е 1700 лв.
Какво е вашето мнение по всички въпроси ?
Последна промяна от zarere на пет яну 13, 2023 2:21 pm, променено общо 1 път.
brum - майстор
zarere написа:
Приоритета ми е хем да влиза свеж въздух, хем да е чист ( без екстрите с пушека ) . Да разбирам ли, че това няма как да стане ?
За можене - може. Но поне до скоро не мислех, че се предлага като готово решение. Това което са направили тези е, че са сложили са HEPA филтри на входа на рекуператора. Същото което съм направил и аз.
gnt69 - майстор
пет яну 13, 2023 11:53 amzarere написа:
Видях, че тази фирма се занимава с производство на рекуператори от 2002 година и има над 80 патента. За справка ( след разговор с тази фирма ) цената му в Kитай е 900 лв, а в България е 1700 лв.
Какво е вашето мнение по всички въпроси ?
Добре изглежда пазари се за два и аз ще взема един. :partyman:
Slavov99 - специалист
Здравейте, имам следния казус: смукателната тръба на рекуператора е изведена вертикално нагоре на фасадата. Тръбата е изолирана в частта, която е в къщата. В момента вентилацията не се ползва. При студено време тръбата вън прави конденз, който вкарва и почва да капе вътре. Освен да променя тръбата в хоризонтално положение с наклон за оттичане има ли как по друг начин да реша въпроса?
nelina_london - специалист
"Капе вътре" - в смисъл ,в рекуператора ли ?
Освен да се смени с ПВЦ .При нас всичко е спироканали ,с изключение на тръбата за изхвърлящ въздух на покрива .Тя е ПВЦ .
Иначе ,смукателната ни е на фасадата ,но пак прави конденз ,не съм проверила дали е само от смукателната решетка,която също е метална, или от самата тръба също ,но прави мръсна линийка на фасадата ,точно от конденза .
Slavov99 - специалист
Капе от тръбата при връзката с рекуператора, вътре(при условие, че имам обратен наклон) Уточнение-рекуператора е хоризонтален блок.
brum - майстор
За да има конденз някъде стига топъл въздух до неизолирано желязо. Два варианта виждам - да сложиш топлоизолация от вътрешният край на металната тръба зад решетката или да спреш достъпа на топъл въздух до неизолираните части.

При мен монтажа на решетките е с ПУ пяна. Единственото което не е топлоизолирано е едно коляно от вътрешният край на решетката. Но пък и да капе не ми е драма защото е в сервизно помещение която е с канал и плочки.
nelina_london - специалист
Не мисля че изолацията ще помогне .Все пак ,имаме метален покрив и имам наблюдение с конденза му .Лятото всяка сутрин капе от улуците ,на металът му стига само да се нагрее през деня и да изстине през нощта ,така че и да елиминира проблема зимата ,лятото пак ще го има .
Въздуховодът ,който излиза на покрива с какво е покрит ?В смисъл ,прилича на комин и има шапка или ...?
Slavov99 - специалист
Мислих за изолация, но от вътре тръбата пак ще си контактува със студения въздух. Горе тръбата е с коляно 90 и 45 завършена.
Hursa - майстор
Едва ли кондензира влагата от постъпващия въздух. Участъка на въздуховода между тялото на рекуператора и входа му в сградата - топлоизолиран ли е и къде минава. Дълъг ли е участъка.
 • 1
 • 39
 • 40
 • 41
 • 42
 • 43
 • 44

Тема "Рекуператор" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: