Tsilkov написа:Нещо ми убягва логиката, каква е тази пасивна къща с такова отопление, 10 киловата климатик??? Ми то с такова може да се затопля спокойно и нормална нискоенергийна къща 200 квадрата.stivemaster написа: Цилков ,защо да се включва чак под 0 С ,аз мисля че си работи през по голяма част от времето ,когато разликата в температурите вън и вътре е , Х- според сградата (имам предвид инертността на конструкцията).Заради брутната енергия за която говори Антон ,слънчевите печалби и зависимостта на загубите спрямо разликата в температурата вън и вътре. Това нещо го има за всяка къща не само пасивната , но тук понеже всеки киловат се наблюдава най-лесно се вижда тази зависимост . Нуждата от топлинна енергия (която сме решили че ще компенсира климатика) е разликата между топлинните загуби и топлинните печалби. Топлинните загуби са пропорционални на разликата външна/вътрешна температура. Демек за една и съща къща при -10 имаш два пъти повече загуби отколкото при +5 - следователно климатика кога ще работи два пъти повече при дооста по нисък КОП. Другото е ,че всяка къща има относително постоянни печалби които при нормална къща покриват нуждите до към 12 градуса ,а при пасивна до 0 или по-малко.От там пак средногодишния КОП пада. Накрая при слънчево време имаш печалби и къщата няма нужда от топлина- това води две следствия. Първо климатика ще работи основно нощем когато температурите са по-ниски от среднодневните и второ климатика ще работи при облачно/влажно време когато ще има цикли на размръзяване.
AntonBM написа: Има и едно друго нещо, което не сме споменали. Малките къщи с площ под 200 квадрата по-трудно се докарват до пасивност. За тях трябва повече изолация, за да се достигнат тези 10 kW/m².a на година. С по-големите къщи е по-лесно, защото съотношението вътрешна полезна площ към площ външни стени е по-добро.Това е така - аз го бях писал по-рано. Геометрията играе основна роля и най-вече "идва безплатно". При "малките къщи" става наистина доста трудно ,но 200 квадрата не е малка в това отношение. Причината е ,че като овеличаваш квадратурата дълбочината чисто архитектурно може да расте в някакви обозрими граници. Ако си на къща - етажността също. При апартаментна сграда (каквато няма пасивна в България) нещата в ценово отношение са в пъти по-лесни именно заради геометрията
idunno написа: Говориш за Пасивхаус калкулатор - идея нямаш къде и с кой стандарт тази методика си противоречи.Абсолютно си прав - скланям глава смирено
idunno написа: - идея си нямаш от амортизация (недвижимите имоти се амортизират с 5% годишна норма).Значи като си направиш пасивно предприятие ,или сграда за под наем ще си я амортизираш колкото трябва за да спаднеш данъците в края на годината. То по твоята логика панелките трябва да ги раздават , а останалите хора да си продават жилищата на данъчна оценка. Аз такива "шматки" не познавам - ти дано да нямаш много наследствени имоти
idunno написа: Да беше подово (стенно) отопление/охлаждане - да, ама канален климатик в пасивна къща-Точно стенно и подово не може да има! Пасивната къща е къща без отоплителни уреди - радиатори, стенни, подови(не без нужда от топлина -тия 15kWh/m2a да не са домати). Външно тяло на климатик(ако е достатъчно голяма сградата и външно тяло то VRV ще се наложи) вързано към рекуператора си е правилния метод - стига да ти излезнат изчисленията.![]()
.
Нали беше пасивна - грее си се и се охлажда сама ( пасивно).Коя ще е следващата умна идея- VRV може би?
idunno написа:Като напишеш в гугл - passive house and air conditioner- има разни популярни размислиПросто си написал грешните думи. Германците са малко изостанали в тази насока (все пак там голяма част от сезона е по -15) и в ръководството на старата версия на PHPP е написано едно "фино" извинение ,че COP се смята само за compact unit-и и в бъдещите версии трябва да вкарат всякакви разновидности на "heat pump".Та тази насока също започват да я "шлайфат"..
idunno написа:Като цяло не се коментира проблема за създаване на топлина,Как нищо не се казва. просто се пише основно за австрийско/германските методи - газ, compact hata pump ( http://www.passivhaustagung.de/Passive_ ... _house.htm ) и понякога дърва/пелети. Принципно ако е само до отопление на малка къща икономически най-смислен е прост нагревател. Стане ли обаче сградата малко по-голяма и/или намеси ли се топлата вода почват да се търсят цялостни решения.

Големината на енергоизточника (съответно неговата цена, поддръжка и годишна консумация) е едната страна. От друга страна няма разводка и отоплителни уреди които също струват пари, поддръжка и намаляне на К.П.Д.-то.
Примерно случая с климатика при нискоенергийна сграда.Има нужда от мощност на отопляема площ 20-25 W/m2. Това прави за повечето помещения 300-400 Вата ,но вътрешните тела са си все големи (минимум 25ци) и все искат разводка и управление, а стаите като брои са доста са все същите. Като излезне накрая офертата за "мултисплит" системата