• 1
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 103
Всичко за този вид строителство.
BobyB - специалист
Tsilkov написа:
stivemaster написа:
Цилков ,защо да се включва чак под 0 С ,аз мисля че си работи през по голяма част от времето ,когато разликата в температурите вън и вътре е , Х- според сградата (имам предвид инертността на конструкцията).
Заради брутната енергия за която говори Антон ,слънчевите печалби и зависимостта на загубите спрямо разликата в температурата вън и вътре. Това нещо го има за всяка къща не само пасивната , но тук понеже всеки киловат се наблюдава най-лесно се вижда тази зависимост . Нуждата от топлинна енергия (която сме решили че ще компенсира климатика) е разликата между топлинните загуби и топлинните печалби. Топлинните загуби са пропорционални на разликата външна/вътрешна температура. Демек за една и съща къща при -10 имаш два пъти повече загуби отколкото при +5 - следователно климатика кога ще работи два пъти повече при дооста по нисък КОП. Другото е ,че всяка къща има относително постоянни печалби които при нормална къща покриват нуждите до към 12 градуса ,а при пасивна до 0 или по-малко.От там пак средногодишния КОП пада. Накрая при слънчево време имаш печалби и къщата няма нужда от топлина- това води две следствия. Първо климатика ще работи основно нощем когато температурите са по-ниски от среднодневните и второ климатика ще работи при облачно/влажно време когато ще има цикли на размръзяване.
AntonBM написа:
Има и едно друго нещо, което не сме споменали. Малките къщи с площ под 200 квадрата по-трудно се докарват до пасивност. За тях трябва повече изолация, за да се достигнат тези 10 kW/m².a на година. С по-големите къщи е по-лесно, защото съотношението вътрешна полезна площ към площ външни стени е по-добро.
Това е така - аз го бях писал по-рано. Геометрията играе основна роля и най-вече "идва безплатно". При "малките къщи" става наистина доста трудно ,но 200 квадрата не е малка в това отношение. Причината е ,че като овеличаваш квадратурата дълбочината чисто архитектурно може да расте в някакви обозрими граници. Ако си на къща - етажността също. При апартаментна сграда (каквато няма пасивна в България) нещата в ценово отношение са в пъти по-лесни именно заради геометрията :wink:
idunno написа:
Говориш за Пасивхаус калкулатор - идея нямаш къде и с кой стандарт тази методика си противоречи.
Абсолютно си прав - скланям глава смирено :|
idunno написа:
- идея си нямаш от амортизация (недвижимите имоти се амортизират с 5% годишна норма).
Значи като си направиш пасивно предприятие ,или сграда за под наем ще си я амортизираш колкото трябва за да спаднеш данъците в края на годината. То по твоята логика панелките трябва да ги раздават , а останалите хора да си продават жилищата на данъчна оценка. Аз такива "шматки" не познавам - ти дано да нямаш много наследствени имоти :lol:
idunno написа:
Да беше подово (стенно) отопление/охлаждане - да, ама канален климатик в пасивна къща- :-D :-D .
Нали беше пасивна - грее си се и се охлажда сама ( пасивно). :) Коя ще е следващата умна идея- VRV може би?
Точно стенно и подово не може да има! Пасивната къща е къща без отоплителни уреди - радиатори, стенни, подови(не без нужда от топлина -тия 15kWh/m2a да не са домати). Външно тяло на климатик(ако е достатъчно голяма сградата и външно тяло то VRV ще се наложи) вързано към рекуператора си е правилния метод - стига да ти излезнат изчисленията.
idunno написа:
Като напишеш в гугл - passive house and air conditioner- има разни популярни размисли :).
Просто си написал грешните думи. Германците са малко изостанали в тази насока (все пак там голяма част от сезона е по -15) и в ръководството на старата версия на PHPP е написано едно "фино" извинение ,че COP се смята само за compact unit-и и в бъдещите версии трябва да вкарат всякакви разновидности на "heat pump".Та тази насока също започват да я "шлайфат".
idunno написа:
Като цяло не се коментира проблема за създаване на топлина,
Как нищо не се казва :? . просто се пише основно за австрийско/германските методи - газ, compact hata pump ( http://www.passivhaustagung.de/Passive_ ... _house.htm ) и понякога дърва/пелети. Принципно ако е само до отопление на малка къща икономически най-смислен е прост нагревател. Стане ли обаче сградата малко по-голяма и/или намеси ли се топлата вода почват да се търсят цялостни решения.
Нещо ми убягва логиката, каква е тази пасивна къща с такова отопление, 10 киловата климатик??? Ми то с такова може да се затопля спокойно и нормална нискоенергийна къща 200 квадрата.
Tsilkov - майстор
Защо реши ,че е 10 киловата?Максималната отоплителна мощност е под 10W/m2 за да може да се пренесе от въздуха от рекуператора без рециркулация. Примерно една 200кв.м. РЗП (160 кв. чсита площ) ще иска максимум 10Х160 = 1,6 кВ максимална отоплителна мощност (каквато и да е тя-ток,климатик, земна термопомпа, котел). Нискоенергийните се движат към поне 25-30 W/m2 което отива на 5-6 кВ (три пъти по мощна машина). Стандартно ново строителство отиват сигурно над 50 kW/m2 (някой ако има данни да каже). Тези цифри изглеждат малки , но обърнете внимание че са при -10 градуса :wink:
Големината на енергоизточника (съответно неговата цена, поддръжка и годишна консумация) е едната страна. От друга страна няма разводка и отоплителни уреди които също струват пари, поддръжка и намаляне на К.П.Д.-то.
Примерно случая с климатика при нискоенергийна сграда.Има нужда от мощност на отопляема площ 20-25 W/m2. Това прави за повечето помещения 300-400 Вата ,но вътрешните тела са си все големи (минимум 25ци) и все искат разводка и управление, а стаите като брои са доста са все същите. Като излезне накрая офертата за "мултисплит" системата :rolleyes:
idunno - специалист
Ех, Циклков, едно е амортизация друго е пазарна цена.Няма актив, който да не се изхабява.Когато си купиш панелката ти плащаш пазарната цена, а като я ремонтираш-оправяш нейното изхабяване ( амортизация).
При положение, че съм живял до Щутгарт не забелязах такива константни минусови темперетури. :)
Колкото до водното подово отопление/охлаждане, за което споменах, не се засилвай в коментари, защото то се доближава най - много до думичката комфорт.И като пишеш разни минусови темперетури, поне пояснявай- за къде се отнасят, има ли часова неосигуреност няма ли.
Така е, като бързаш с ...изявленията. :)
Сега пък пасивната къща била без отоплителни уреди :-D :-D :-D .Хладилникът и фурната също са отоплителни уреди :-D :-D :-D .
И така значи- климатик може, а печка или радиатор не може. :) :)
Цилков, ти си изключително забавен. :-D
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
Заради брутната енергия за която говори Антон ,слънчевите печалби и зависимостта на загубите спрямо разликата в температурата вън и вътре. Това нещо го има за всяка къща не само пасивната , но тук понеже всеки киловат се наблюдава най-лесно се вижда тази зависимост . Нуждата от топлинна енергия (която сме решили че ще компенсира климатика) е разликата между топлинните загуби и топлинните печалби. Топлинните загуби са пропорционални на разликата външна/вътрешна температура. Демек за една и съща къща при -10 имаш два пъти повече загуби отколкото при +5 - следователно климатика кога ще работи два пъти повече при дооста по нисък КОП. Другото е ,че всяка къща има относително постоянни печалби които при нормална къща покриват нуждите до към 12 градуса ,а при пасивна до 0 или по-малко.От там пак средногодишния КОП пада. Накрая при слънчево време имаш печалби и къщата няма нужда от топлина- това води две следствия. Първо климатика ще работи основно нощем когато температурите са по-ниски от среднодневните и второ климатика ще работи при облачно/влажно време когато ще има цикли на размръзяване.
Ако използваш тази логика, то при 3С навън вътре ще е 25С за да има същото делта Т и съответно топлозагуби. Над 3С какво правиш? Охлаждаш?
Tsilkov - майстор
valio2007 написа:

Ако използваш тази логика, то при 3С навън вътре ще е 25С за да има същото делта Т и съответно топлозагуби. Над 3С какво правиш? Охлаждаш?
Ако нямаш масивни елементи вътре и преминеш 26-27 градуса и това може да ти се наложи (да отвориш прозореца или псуенш байпаса на рекуператора). Затова когато сградата е дървена в стаите се слага 5-10 см. дебели циментови замазки като плаващ под които да имат топлинен капацитет. При наличието на поне минимален топлинен капацитет и работещ рекуператор на практика няма как да стигнеш до този сценарии зимата. В слънчев априлски/майски ден обаче има вероятност ,но просто ще отвориш прозореца - аз затова казвам ,че не само че може да се отварят прозорците ами си е направо задължително.
рулом - специалист
Такааа, досега се опитвах да ви вкарам в правилните ръзсъждения с подбъзикване, къде тъкно, къде грубо.....сега малко по сериозно, за да разбера какви са ви доводите да наричате едно нещо пасивно.......
За начало, "Къщата на Равноденствието".....няма да я коментирам като цялост, просто никъде не видях фотоволтаик под каквато и да е форма. Особено ме впечатли снимката на таблото ....нема начин, при така изградена мрежа да има нещо щадящо и спестяващо енергия ....демек, "Къщата на Равноденствието" е вилна къща за богаташи, а не пасивна къща...комфорта при богаташите е нужен и ресурсите нямат значение, ако ще и в тази къща да се впръсква чист кислород тя си остава една машина за пари....иначе казано определението ми за тази вила е едно : КИЧ!!!!
В тая връзка, вилата на Жорж Ганчев е с по-добър пейзаж и архитектура от това недоразумение, което новобогаташите харесват, ма тва си е мое мнение, като на обикновен човек, а не дизайнер или архитект :wink: .......

А относно досегашните ви коментари по всички въпроси за пасивните къщи: Когато се регнах....и докато чаках едноседмично одобрение, изчетох всичко. Това което се набива в очи е, че винаги във всеки пост засягате фактора отопление. Всичко свеждате до отоплението и изолацията със стиропор..... и никой не казва, какво ще се прави с тая добре изчислена къща за отопление през лятото, когато освен фактора охлаждане идва и фактора влажност, а същия този стиропор ще кондензира и нагнетява с 1/3 по-висока температура от подаващото се охлаждане(ако не ми вярвате, мернете вътрешната температура на външна изолация, през лятото).
При вашите подадени данни, за "пасивност", по ми е на грижа как ще се развива мухъла при образувания конденз през лятото, отколкото, дали ще има такъв зимата......и дали изобщо е планувана вентилация...
За летен режим на работа на една вентилационна система в битова къща, не е достатъчно да има само решетки по таваните с нагнетателен и смукателен сектор. Влагата и по-хладния въздух падат долу ниско и таванните решетки нямат шанс да завъртят и изтеглят всичко...пак заради единия комфорт..... резултата ще бъде видим само след 2 години пасивност при дадена къща.
Накратко, с мойте си язвителни коментари се опитвам да ви вкарам и в друг коловоз, освен отоплителния за една пасивна къща....ама май не на всички са ясни проблемите с постоянно подържания микроклимат в едно жилище........зациклянето на тема термомостове и плътност на стиропора е ясно.....лошото е, че за другото няма идеи ......
Запомнете, че пасивността на една къща, не се определя само от фактор отопление !!!!
Това ми е накратко мисълта за пасивност !!!!!

....., Тани, Дайкин вентилатори, също не правят.....правят само от рекуператори нагоре :wink: .....ако ми издириш линкове в доказателство на противното, ще се радвам много, да призная, че не съм прав :wink: :partyman:

....и в заключение относно правенето на топлина от нищото и за оборване на опитите ви, за намиране "абсолютната глупост" , ще цитирам един форумен корифей, когото много уважавам :
Не можеш да изядеш 1 кг. боб и да отделиш 2 кг "енергия"(лайна)

.....друг е въпроса, защо темата в гугъла излиза първа, ....и няма да е зле, да започнем да обсъждаме нормално, какво ще е нужно за да се направи къща с целогодишна нискоенергиина ефикасност !!!....всъщност, това e и идеята на форума......... :wink:
...прави ми впечатление, че в темата отношение не взимат специалисти по Отоплителна и Вентилационна и климатична техника.....явно има защо :wink:
...................................................
Последна промяна от рулом на ср ное 28, 2012 7:28 am, променено общо 3 пъти.
estqwerty - специалист
правят правят дайкин вентилатори , само че дали е вентилатор с филтър или филтър с вентилатор :) важното е майтапа да върви. :-D

линк : http://mmc.bg/bg/catalogue_details.php?id=103&type=5

ще трябва все пак да си променим начина на живот ако ще живеем в пк :

The demented residents did not give up their habit to open the windows for ventilation yet.
Because of the small increase of energy consumption the operator of this retirement home has
decided that the demented residents should go on opening the windows whenever they want to
The incorrect ventilation behavior entails an increased energy consumption
of about 15,2 %
линк : http://norwegen.ahk.de/fileadmin/ahk_no ... itects.pdf
stivemaster - майстор
Според мен колегата РУ е прав за една част от нещата (за другата се заблуждава ,а именно каква е мотивацията на част от участниците в темата), мисля че идеята за намиране по точна насока за дискусия ,по повод оптимизация към енергоефективност е добра .Тази насока много по точно би следвала интереса на обикновения българин да притежава нещо реално достижимо и спестяващо голяма част от експлоатационните си разходи. Освен това в интерес на всички ни е обсъждането на конструкции и оптимизации по отношение материалите и приложението им с цел максимална достъпност .Именно това е била насоката ,която съм следвал и в тази тема досега.
Нека помислим за текст за заглавие подсказващ тази насока (съобразен със забележката на Ру ,тоест темата излиза и при търсене в Гугъл )
Да не забравя нещо важно ,въпреки очевидното презрение на повечето хора които познавам към поставянето на цели като "пасивната къща" ,трябва да ви напомня ,че нямаме отърване от евродирективата ,а тя постановява следното :
http://www.kab.bg/upload/EPBD%202010_bg(1).pdf
чл.9
1. Държавите-членки гарантират, че:
а) до 31 декември 2020 г. всички нови сгради са с близко до нулево нетно потребление на енергия; и
б) след 31 декември 2018 г. заетите или притежавани от публични органи нови сгради са с близко до нулево нетно потребление на енергия.
Тани - модератор
Ру ПРОДЪЛЖАВАШ с дезинформацията!!! И на всичко отгоре манипулираш и собствените ни твърдения и ни вкарваш думи в устите , които никой не е казал и си градиш аргументите върху тях! Предлагам ти да си прочетеш подписа, да го осмислиш и да си КАТЕГОРИЧЕН, когато имаш информация от ПРАКТИЧЕСКО ОПИТ! Кой ти е говорил въобще за ВЕНТИЛАТОРИ??? Ето ти мненията в хронологичен ред:

Pasko написа:
Вентилацията е от Дайкин с рекуператор и канален климатик след него( каквато идея имам и аз) ,
рулом написа:
Дайкин вентилация не правят :wink:
...иначе бих се зарадвал, ако и през Юли месец се дадат същите отзиви :wink:
....а канален климатик с рекуператор е най-неикономичната възможна система за цялостна температура и вентилация на жилище....нещо ми бега идеята за пасивност и икономичност при така подаденото инфо.......ма толко ми бега, че даже и разни твърдения от тук пишещи звучат бледо в сравнение с глупоста: канален климатик и рекуператор :-D
....да не говорим, че при тая система, клапите за следене и изравняване на налягане външно/вътрешно са неприложими :lol:
.....ма кой съм аз да съдя великите рекламодатели ?!?!?!?

П.П. ....а кефа е относителна мерна единица.......най-често се мени от алкохолен градус(аперитив) в комбинация с неясни обяснения.......
....ма кефа от тая тема е несравним :lol: :lol: :lol:
Тани написа:

Ру, учудвам се какъв ви е случая с Фло! А такава категоричност ни поднасяте ДЕЗИНФОРМАЦИЯТА си , че ако не разбира човек направо да ви повярва! В повечето случаи чета от телефона и си позволявам само по-кратки коментари от него , но ще трябва да прегледам и мнения , на които съм пропуснал да отговоря, като това за двата отделни вентилатора при рекуператорите на Фло!
Сега и ти си категоричен че Дайкин не правили вентилация! Преди 7-8 години за първи път пипнах рекуператор и помогнах за монтажа му . Той беше с ДВА вентилатора и беше марка ДАЙКИН!!! Така, че не бъди толкова категоричен и краен! Останалата част от поста ти звучи логично , но предвид първата ти изцепка няма как да приема като чиста монета и ще изчакам мнението на по-тесни специалисти. Реално освен рекуператора монтирахме и два канални климатика , но наистина си бяха отделни системи! Най-вероятно и в къщата на равноденствието е така и пишещия не е разбрал съвсем!
рулом написа:
....., Тани, Дайкин вентилатори, също не правят.....правят само от рекуператори нагоре :wink: .....ако ми издириш линкове в доказателство на противното, ще се радвам много, да призная, че не съм прав :wink: :partyman:
Става въпрос за вентилация, която е изградена от рекуператор ДАЙКИН и канален климатик ДАЙКИН! Никой никога и никъде не е споменал вентилатор Дайкин!

А и ти казваш , че
рулом написа:
Дайкин вентилация не правят :wink:
Според тебе рекуператора част от коя система е :

- поливната
- операционната
- съдебната
- кръвоносната
- периодичната
- водопроводната
- периодичната
- храносмилателната

Твърдението ти , че Дайкин не се занимават с вентилационни системи е като да кажеш , че Ивеко не произвеждат автомобили, а само микробуси и камиони!

Не те упреквам за пропуските на знания. Самия аз съм в тази тема за да си ги попълня и въпреки, че съм държал в ръцете си рекуператор с два вентилатора и да знам принципа на действие на десетина рекуператора за пасивни къщи, не посмях да бъда категоричен в дискусията ни с Фло относно броя на вентиалторите в ПОВЕЧЕТО рекуператори. И в момента ме сърбят пръстите да отговоря защо се говори повече за отопление , но не и за охлаждане, но смятам да изчакам мнението на по-компетентните участници. Реално все още никой няма практически опит с пасивните къщи и НИКОЙ няма право да бъде категоричен! Ако нещо не ти е ясно и ти се струва абсурдно или нелогично , те съветвам просто да зададеш въпрос(и) и ЧАК СЛЕД КАТО ТИ ОТГОВОРЯТ, ако не си съгласен да се аргументираш с ТЕХНИЧЕСКИ аргументи. Явно въобще не си правиш труда да проверяваш твърденията си, защото коментираш и правилата на форума, а ти като бивш модератор би трябвало да си по-добре запознат с тях от всички останали в темата. НИКОГА не е била забранявана рекламата във форума за активните му членове, които са компетентни и полезни! Особено пък ако някой им направи директна реклама! Ако ще пращаме някой да си купува машина, много ясно че ще е при Ники или Драгозов. Ако някой ще си прави пасивна къща, какво лошо има да иде при Цилков? Ако ще си прави къщата с термоблокове, какво лошо има да иде при stivemaster ? Предлагам ти да оставиш участниците в темата и да се съсредоточиш само върху техническите проблеми и характеристики. Въпросите, които повдигаш са логични и актуални. Колкото повече въпроси се дискутират, толкова повече се изясняват детайлите на една пасивна/ нискоенергийна къща!

Надявам се да не приемеш забележката ми като заяждане, а като приятелска забележка! Събрали сме се тук да си помагаме и да се учим. Не може да знаем и да разбираме от всичко !
VLADO66 - майстор
Радвам се че лека полека се стига до въпроса за охлаждането.При индивидуалните инвертори мощността е мин.0.6кW,a как стои въпроса с минимала при каналните и принципа за индивидуализиране по стаите.
  • 1
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: