И каква е разликата ?
Само дето тройният пакет тежи повече.
Всичко за този вид строителство.
VLADO66
- майстор
520 мнения в "Дограма"
plastkomfort
- специалист
VLADO66
- майстор
Не ща да я виждам тая фирма,ама тая таблица ми гугна най-първо
http://rollplast.com/bg/products/16

Tsilkov
- майстор
dr_slavov написа:Металната армировка ли имаш предвид?Имам предвид че тази огромна разлика не е от цената на профила а от това че са ти офертирали различни неща. Готовата за ползване дограма се състои от доста неща - ПВЦ профил, армировка за сглобяване на профила, обков, стъклопакет и монтаж.
dr_slavov написа: Не да сложа профил който е много скъп и няма смисъл на фона на другите компоненти на къщата.Ако прозорците са ти проектирани правилно самия профил няма да даде такова отражение, но като цяло Генео профилът е направен за троен пакет, а и според мен тази оферта(нищо че са от една фирма) е с по-добри неща по армировката и обкова. Профила е само една част от парите (да кажем 20-30%) - няма как да даде разлики от сорта на 2-3к лева. Иначе аз отгоре съм писал какъв избор направих.
dr_slavov написа: Изчетох я цялата тема, но нещо се обърках в цифрите и термините. Соларни фактори,коефиценти и т.н.Три са основните неща:
Light transmission - колко светлина преминава през стъклопакета в %. Всъщност това отразява основната функция на прозорците - да внасят светлина.
Ug - коефицент на топлопреминаване(W/m2K)- отчита колко вата ще минат през квадратен метър от стъклопакета при разлика в температурата вън/вътре 1 градус. Средните денградуси за България са от сорта на 70 000 (даже малко повече). Умножаваш и виждаш колко киловата топлина отхвърчат всяка година.Например за троен стъклопакет Ug=0,6W/m2K *70к дава 42kWh/m2 годишно. Най-добрите двойни стъклопакети (бяло+К и аргон) имат Ug = 1,1W/m2K или 77 kWh/m2 годишно. Или с тройния пакет печелиш 35 kWh за всеки метър квадратен стъклопакет.
Solar factor (g) - пак в проценти - показва колко слънчева топлина преминава през стъклопакета.
dr_slavov написа:При положение, че къщата е дървена има ли смисъл да се прави изнесен монтаж?Не - това е за тухли. При дървото нещата са доста по "розови". Все пак обаче гледай прозореца да ти е към средата на изолационния пласт (примерно в предната част на дървената рамка). Важно е и как ще я уплътниш.
plastkomfort
- специалист
Това не важи ли само за зимата?
Защо се смята за една година?
masurev
- напреднал
В моя случай треон стъклопакет (финансово) не може .... не заради цената на стъклопакета, а защото строителите са ми турили дървена дограма (френски джамци къде 20м2) на трите стаи, оразмерена за двоен стъкл. Не ми е по финансовите възможности да сменям и дограмата.
Та затова питам само за варианти за двоен стъклопакет.
Та затова питам само за варианти за двоен стъклопакет.

mindless
- специалист
masurev написа:... с риск да ме нахраните, моля, да дадете мнение за препоръчителен двоен стъклопакет за ЮИ изложение:За двоен №2 не ти е вариант, защото има голям риск да се спукат стъклата от термичен шок. Производителите на стъкла не препоръчват поставяне на 2 покрития в едина и съща камера, както е случая при двойния стъклопакет.
1. 4 сезона + обикновено;
2. 4 сезона + К;
3. ... или друго?
Да кажем, че няма възможност за тенти/навеси, а външни щори не искам.... и зимно време според мен няма да имам кой знае колко "приходи от външната топлина".
Реално имаш избор между:
1. 4 сезона + обикновено
2. обикновено + К
От програмката на Saint Gobain Glass, за двата се получават следните стойности, които Tsilkov обясни:
За 1: g=0.42, LT=65%, Ug=1.0W/m2K
За 2: g=0.50, LT=71%, Ug=1.0W/m2K (това е с покритие на стъклото One)
2a: g=0.63, LT=80%, Ug=1.1W/m2K (това е с покритие Ultra N)
Ultra N и One са две от т.нар. К покрития, които се предлагат от Saint Gobain Glass, фирмите които са напаравили тези оферти може да работят с друго стъкло. За AGC Glass например, може да се провери тук, изисква се безплатна регистрация, за да се използват всички възможности на конфигуратора.
Общо взето е въпрос на личен избор и преценка, както се вижда в единия случай има 10% по-лошо топлоизолация на стъклопакета за сметка на повече светлина и топлина, която влиза, в другия има 15-20% по-малко пропускане на топлина и 10% по-малко пропускане на светлина, а третия вариант е нещо средно. В зависимост от това, дали стремежа е да се постигне някакво пасивно слънчево отопление или да се ограничи достъпа на топлина от слънцето през лятото, за да не се пренагряват помещенията избора е 1 или 2

dr_slavov
- напреднал
Благодаря за отговорите.
Нищо не каза защо това така наречено 4 сезона стъкло? Защо според теб няма място в тройния стъклопакет?
Едно до уточнение, 80% от прозорците ми са на Ю/ЮЗ

Tsilkov написа:Или с тройния пакет печелиш 35 kWh за всеки метър квадратен стъклопакет.Това как да го обърна в реални пари към момента? По КПД не отоплението по цената на KW. Което за ток с 85% КПД би трябвало да означава около 6.80лв на година икономия?
Tsilkov написа: Важно е и как ще я уплътниш.Предполагам имаш предвид уплътняване от към херметичност. Тези лепенки които гледам, че слагат не знам как ще ги залепя към дървото. Мисля, че няма да държат.

Нищо не каза защо това така наречено 4 сезона стъкло? Защо според теб няма място в тройния стъклопакет?
Едно до уточнение, 80% от прозорците ми са на Ю/ЮЗ
masurev
- напреднал
mindless написа: Реално имаш избор между:БЛАГОДАРСКО за отговора
1. 4 сезона + обикновено
2. обикновено + К
От програмката на Saint Gobain Glass, за двата се получават следните стойности, които Tsilkov обясни:
За 1: g=0.42, LT=65%, Ug=1.0W/m2K
За 2: g=0.50, LT=71%, Ug=1.0W/m2K (това е с покритие на стъклото One)
2a: g=0.63, LT=80%, Ug=1.1W/m2K (това е с покритие Ultra N)

Tsilkov
- майстор
plastkomfort написа:Това не важи ли само за зимата?То е все същото - имаш един отоплителен сезон. Освен това е добре да се смята и охлаждането макар че там разходите са към пет и повече пъти по-малки.
dr_slavov написа:Благодаря за отговорите.Да - точно така. За тока обаче КПД-то е почти 100% а с климатиците е над 200%. Аз за лекота смятам с 9-10 ст. kWh - общо взето толкова идва осреднена крайна цена на топлофикация, пелети и климатици. Газта и дървата също могат да се приравнят на тая сума макар че нещата там са плаващи. Всичко това обаче има информативен характер - просто всички елементи от къщата действат като едно а не отделно.
Tsilkov написа:Или с тройния пакет печелиш 35 kWh за всеки метър квадратен стъклопакет.Това как да го обърна в реални пари към момента? По КПД не отоплението по цената на KW.
dr_slavov написа: Мисля, че няма да държат.Напротив - да не мислиш че към прашна тухла и тераклол е по-добре![]()

dr_slavov написа: Нищо не каза защо това така наречено 4 сезона стъкло?Ми трябва да разтягам реферати и ще ме заболят пръстите.
Ето обаче характеристиките на пакета които съм ползвал (не че е най-доброто) и на един със Sunergy (4 сезона, високоенергийно и други подобни маркетингови термини):

Обърни особенно внимание на следните неща:
1. Light transmission - за да постигнеш същата осветеност с 4 сезона ти трябва почти 30% повече стъклопакет - познай какво се случва с цената на дограмата и загубите на енергия

2. Дебелината на стъклото - 6 мм. заради термичните натоварвания + че самото покритие е осезаемо по-скъпо от нискоемисионното (К) и пак цената расте
3. Ug - в тоя случеи и то е по-слабо. Има варианти при които е същото или се подобрява , но тогава разликата в осветеността почва да гони 2 пъти!
dr_slavov написа: Едно до уточнение, 80% от прозорците ми са на Ю/ЮЗЗа югът(югозапад) стрехи/козирки и в жегата няма да влиза слънце изобщо. Освен това тройния пакет ако сложиш обикновенно К стъкло (а не за пасивни къщи) соларния фактор ти е с 15-20% по-нисък от на двоен стъклопакет и така или иначе (бих казал за съжаление) почва да се приближава до "4 сезона".
Тема "Дограма" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература