• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 52
Всичко за този вид строителство.
VLADO66 - майстор
Троен стъклопакет с топли дистанционери.
plastkomfort - специалист
И каква е разликата ?
Само дето тройният пакет тежи повече.
VLADO66 - майстор
Не ща да я виждам тая фирма,ама тая таблица ми гугна най-първо :) http://rollplast.com/bg/products/16
Tsilkov - майстор
dr_slavov написа:
Металната армировка ли имаш предвид?
Имам предвид че тази огромна разлика не е от цената на профила а от това че са ти офертирали различни неща. Готовата за ползване дограма се състои от доста неща - ПВЦ профил, армировка за сглобяване на профила, обков, стъклопакет и монтаж.
dr_slavov написа:
Не да сложа профил който е много скъп и няма смисъл на фона на другите компоненти на къщата.
Ако прозорците са ти проектирани правилно самия профил няма да даде такова отражение, но като цяло Генео профилът е направен за троен пакет, а и според мен тази оферта(нищо че са от една фирма) е с по-добри неща по армировката и обкова. Профила е само една част от парите (да кажем 20-30%) - няма как да даде разлики от сорта на 2-3к лева. Иначе аз отгоре съм писал какъв избор направих.
dr_slavov написа:
Изчетох я цялата тема, но нещо се обърках в цифрите и термините. Соларни фактори,коефиценти и т.н.
Три са основните неща:

Light transmission - колко светлина преминава през стъклопакета в %. Всъщност това отразява основната функция на прозорците - да внасят светлина.

Ug - коефицент на топлопреминаване(W/m2K)- отчита колко вата ще минат през квадратен метър от стъклопакета при разлика в температурата вън/вътре 1 градус. Средните денградуси за България са от сорта на 70 000 (даже малко повече). Умножаваш и виждаш колко киловата топлина отхвърчат всяка година.Например за троен стъклопакет Ug=0,6W/m2K *70к дава 42kWh/m2 годишно. Най-добрите двойни стъклопакети (бяло+К и аргон) имат Ug = 1,1W/m2K или 77 kWh/m2 годишно. Или с тройния пакет печелиш 35 kWh за всеки метър квадратен стъклопакет.

Solar factor (g) - пак в проценти - показва колко слънчева топлина преминава през стъклопакета.
dr_slavov написа:
При положение, че къщата е дървена има ли смисъл да се прави изнесен монтаж?
Не - това е за тухли. При дървото нещата са доста по "розови". Все пак обаче гледай прозореца да ти е към средата на изолационния пласт (примерно в предната част на дървената рамка). Важно е и как ще я уплътниш.
plastkomfort - специалист
Това не важи ли само за зимата?
Защо се смята за една година?
masurev - напреднал
В моя случай треон стъклопакет (финансово) не може .... не заради цената на стъклопакета, а защото строителите са ми турили дървена дограма (френски джамци къде 20м2) на трите стаи, оразмерена за двоен стъкл. Не ми е по финансовите възможности да сменям и дограмата.

Та затова питам само за варианти за двоен стъклопакет. :partyman:
mindless - специалист
masurev написа:
... с риск да ме нахраните, моля, да дадете мнение за препоръчителен двоен стъклопакет за ЮИ изложение:
1. 4 сезона + обикновено;
2. 4 сезона + К;
3. ... или друго?

Да кажем, че няма възможност за тенти/навеси, а външни щори не искам.... и зимно време според мен няма да имам кой знае колко "приходи от външната топлина". :-D
За двоен №2 не ти е вариант, защото има голям риск да се спукат стъклата от термичен шок. Производителите на стъкла не препоръчват поставяне на 2 покрития в едина и съща камера, както е случая при двойния стъклопакет.
Реално имаш избор между:
1. 4 сезона + обикновено
2. обикновено + К

От програмката на Saint Gobain Glass, за двата се получават следните стойности, които Tsilkov обясни:
За 1: g=0.42, LT=65%, Ug=1.0W/m2K
За 2: g=0.50, LT=71%, Ug=1.0W/m2K (това е с покритие на стъклото One)
2a: g=0.63, LT=80%, Ug=1.1W/m2K (това е с покритие Ultra N)

Ultra N и One са две от т.нар. К покрития, които се предлагат от Saint Gobain Glass, фирмите които са напаравили тези оферти може да работят с друго стъкло. За AGC Glass например, може да се провери тук, изисква се безплатна регистрация, за да се използват всички възможности на конфигуратора.

Общо взето е въпрос на личен избор и преценка, както се вижда в единия случай има 10% по-лошо топлоизолация на стъклопакета за сметка на повече светлина и топлина, която влиза, в другия има 15-20% по-малко пропускане на топлина и 10% по-малко пропускане на светлина, а третия вариант е нещо средно. В зависимост от това, дали стремежа е да се постигне някакво пасивно слънчево отопление или да се ограничи достъпа на топлина от слънцето през лятото, за да не се пренагряват помещенията избора е 1 или 2 :)
dr_slavov - напреднал
Благодаря за отговорите. :respekt:
Tsilkov написа:
Или с тройния пакет печелиш 35 kWh за всеки метър квадратен стъклопакет.
Това как да го обърна в реални пари към момента? По КПД не отоплението по цената на KW. Което за ток с 85% КПД би трябвало да означава около 6.80лв на година икономия?
Tsilkov написа:
Важно е и как ще я уплътниш.
Предполагам имаш предвид уплътняване от към херметичност. Тези лепенки които гледам, че слагат не знам как ще ги залепя към дървото. Мисля, че няма да държат. :?

Нищо не каза защо това така наречено 4 сезона стъкло? Защо според теб няма място в тройния стъклопакет?
Едно до уточнение, 80% от прозорците ми са на Ю/ЮЗ
masurev - напреднал
mindless написа:
Реално имаш избор между:
1. 4 сезона + обикновено
2. обикновено + К

От програмката на Saint Gobain Glass, за двата се получават следните стойности, които Tsilkov обясни:
За 1: g=0.42, LT=65%, Ug=1.0W/m2K
За 2: g=0.50, LT=71%, Ug=1.0W/m2K (това е с покритие на стъклото One)
2a: g=0.63, LT=80%, Ug=1.1W/m2K (това е с покритие Ultra N)
БЛАГОДАРСКО за отговора =D>
Tsilkov - майстор
plastkomfort написа:
Това не важи ли само за зимата?
Защо се смята за една година?
То е все същото - имаш един отоплителен сезон. Освен това е добре да се смята и охлаждането макар че там разходите са към пет и повече пъти по-малки.
dr_slavov написа:
Благодаря за отговорите. :respekt:
Tsilkov написа:
Или с тройния пакет печелиш 35 kWh за всеки метър квадратен стъклопакет.
Това как да го обърна в реални пари към момента? По КПД не отоплението по цената на KW.
Да - точно така. За тока обаче КПД-то е почти 100% а с климатиците е над 200%. Аз за лекота смятам с 9-10 ст. kWh - общо взето толкова идва осреднена крайна цена на топлофикация, пелети и климатици. Газта и дървата също могат да се приравнят на тая сума макар че нещата там са плаващи. Всичко това обаче има информативен характер - просто всички елементи от къщата действат като едно а не отделно.
dr_slavov написа:
Мисля, че няма да държат. :?
Напротив - да не мислиш че към прашна тухла и тераклол е по-добре :lol: Освен това после ги захлупваш и с финишния материал. Изобщо трябва да гледаш как монтират прозорците и довършителните работи като цяло а не само лепенки - иначе пробойните са големи.
dr_slavov написа:
Нищо не каза защо това така наречено 4 сезона стъкло?
Ми трябва да разтягам реферати и ще ме заболят пръстите.
Ето обаче характеристиките на пакета които съм ползвал (не че е най-доброто) и на един със Sunergy (4 сезона, високоенергийно и други подобни маркетингови термини):
Изображение
Обърни особенно внимание на следните неща:
1. Light transmission - за да постигнеш същата осветеност с 4 сезона ти трябва почти 30% повече стъклопакет - познай какво се случва с цената на дограмата и загубите на енергия :lol:
2. Дебелината на стъклото - 6 мм. заради термичните натоварвания + че самото покритие е осезаемо по-скъпо от нискоемисионното (К) и пак цената расте
3. Ug - в тоя случеи и то е по-слабо. Има варианти при които е същото или се подобрява , но тогава разликата в осветеността почва да гони 2 пъти!
dr_slavov написа:
Едно до уточнение, 80% от прозорците ми са на Ю/ЮЗ
За югът(югозапад) стрехи/козирки и в жегата няма да влиза слънце изобщо. Освен това тройния пакет ако сложиш обикновенно К стъкло (а не за пасивни къщи) соларния фактор ти е с 15-20% по-нисък от на двоен стъклопакет и така или иначе (бих казал за съжаление) почва да се приближава до "4 сезона".
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 52

Тема "Дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: