Земния тоблообменник е труден за направа на тези дълбочини и с тези дължини. Според мен, този като на yhv би му свършил чудесна работа, ако освен него има и рекуператор. Подземната част ще поеме минусовите теператури. В рекуператора би могло да влиза въздух около и над 0° и ще се избегне замръзването на конденза. Дори и да се получи обледяване, то ще е много по-малко отколкото без тръбата. А нея може да си я изведе да смуче от по-далечно от канализацията място. Трябва обаче и да се помисли за оттичането на конденза в закопана тръба и почистването и.
bulhomes2 написа:В рекуператора би могло да влиза въздух около и над 0° и ще се избегне замръзването на конденза. Дори и да се получи обледяване, то ще е много по-малко отколкото без тръбата. А нея може да си я изведе да смуче от по-далечно от канализацията място. Трябва обаче и да се помисли за оттичането на конденза в закопана тръба и почистването и.Така и мисля да го направя.
Тази тръба я пуснах за дренаж и чиста вода , за да не натоварвам пречиствателната с голямо количество вода, но като гледам дренажа вече не тече ще видя и тази седмица какво е състоянието му, така че тази тръба ми остава неизползвана. Та до пречиствателната ще е най ниската точка на тръбата където да се отича ако има конденз върте а от там вертикално на горе и някъде от високо ще хващам свеж въздух.
bulhomes2 този твоя рекуператор шумен ли е?
Аз сега като седя и си мисля не мога ли за въздуховоди да използвам керамични комини тела, като тези за входящия въздух са с отвори долу в помещенията, а тези за изходящия въздух горе. Идеята ми е в подпокривното пространство да заустя този комин с изходящия въздух и с по тънка гофрирана алуминиева тръба да го върна през комина за входящия въздух, които също е заустен на тавана, така още при слизането си надолу изходящия ще затопля входящия. И чак накрая след рекурператора да изхвърля отработения въздух през трето комино тяло или пвц тръба на вънка. Не съм сигурен, че го обясних много ясно, но ако в идеята ми има хляб ще я доразвием.