• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 103
Всичко за този вид строителство.
bulhomes2 - майстор
Земния тоблообменник е труден за направа на тези дълбочини и с тези дължини. Според мен, този като на yhv би му свършил чудесна работа, ако освен него има и рекуператор. Подземната част ще поеме минусовите теператури. В рекуператора би могло да влиза въздух около и над 0° и ще се избегне замръзването на конденза. Дори и да се получи обледяване, то ще е много по-малко отколкото без тръбата. А нея може да си я изведе да смуче от по-далечно от канализацията място. Трябва обаче и да се помисли за оттичането на конденза в закопана тръба и почистването и.
yhv - специалист
bulhomes2 написа:
В рекуператора би могло да влиза въздух около и над 0° и ще се избегне замръзването на конденза. Дори и да се получи обледяване, то ще е много по-малко отколкото без тръбата. А нея може да си я изведе да смуче от по-далечно от канализацията място. Трябва обаче и да се помисли за оттичането на конденза в закопана тръба и почистването и.
Така и мисля да го направя.
Тази тръба я пуснах за дренаж и чиста вода , за да не натоварвам пречиствателната с голямо количество вода, но като гледам дренажа вече не тече ще видя и тази седмица какво е състоянието му, така че тази тръба ми остава неизползвана. Та до пречиствателната ще е най ниската точка на тръбата където да се отича ако има конденз върте а от там вертикално на горе и някъде от високо ще хващам свеж въздух.
bulhomes2 този твоя рекуператор шумен ли е?
Аз сега като седя и си мисля не мога ли за въздуховоди да използвам керамични комини тела, като тези за входящия въздух са с отвори долу в помещенията, а тези за изходящия въздух горе. Идеята ми е в подпокривното пространство да заустя този комин с изходящия въздух и с по тънка гофрирана алуминиева тръба да го върна през комина за входящия въздух, които също е заустен на тавана, така още при слизането си надолу изходящия ще затопля входящия. И чак накрая след рекурператора да изхвърля отработения въздух през трето комино тяло или пвц тръба на вънка. Не съм сигурен, че го обясних много ясно, но ако в идеята ми има хляб ще я доразвием.
valio2007 - специалист
VLADO66 написа:
С интерес /а и сигурно не само аз/ ще следя темата когато навлезе в дебрите на икономическите анализи.Хубаво е да преместите темата в раздел "къщи".
Започвал съм няколко пъти теми за "пасивни сгради", но интереса стихва много бързо, а и специалистите по темата сякаш страняха или си пазеха хляба. Останал съм с впечатлението, че хората едва им стигат парите за да заживеят в каква да е постройка и тази тема не буди интерес. Ще видим тази тема какъв интерес ще предизвика. Преди време бях дал собствена Еxcel таблица за бързо изчисление на крайния резултат.
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=23&t=32072
Единствената цел на това е да се прецени точно иномическия смисъл на всяко мероприятие и каква ефективност трябва да се търси. Аз съм любител в тази дейност и всичко което съм написъл в този файл е прочетено в Интернет както и наредба 7. Сега сравнявайки го с изчисленията предоставени от Антон разбирам, че грешката е по-малка от 5%, което за мен си е постижение. Не са отчетени термомостовете от стърчащи елементи като тераси и козирки и отражението на слънчевата светлина.
Файла позволява да променяте дебелините на изолацията, докато намерите оптималната (икономически изгодна) за вас. Същото направете и с остъкляването (най-вече с количеството им в различните посоки (север-юг)), вентилацията, засенчванията(щорите). Разбира се , ако се справите с файла на Антон той е в пъти по-добър, но изисква доста време.
По повод заровената тръба на yhv, прочети при Rehau имат такава. Дължината и размера са недостатъчни даже и за 10кв.м (в твоя случай). Понеже тази система от тръби ми се стори икономически неизгодна (срок 20 години да си върнеш парите), във файла съм сметнат е друго решение за използване на непотребно мазе. Мненията за сега са оскъдни в посока, че качеството на въздуха ще е незадовволителен, но и при тръбите ситуацията е подобна, че и нямаш шанс да отсраниш натрупаните мизерии.
bulhomes2 - майстор
yhv написа:
...bulhomes2 този твоя рекуператор шумен ли е?...
Ей, аз не съм готов още да предлагам рекуператори за продан. Шума ще зависи от избраните вентилатори. А те се избират от специалисти, които изчисляват небходимия дебит, напор и т.н. според конкретния случай. Аз мога да ти направя топлообменник, но сега правя още 2 по-малки, за да видя пък те какво ще покажат.
valio2007 - специалист
bulhomes2 радвам се , че си реализирал рекуператора, които сметнах във форума, но резултата от 75% е незадоволителен. Беше сметнат за 93% ефективност. Това което си мисля, че обема въздух, който подаваш е различен от този за който е сметнат 1000м3/час.
Фло - специалист
valio2007 написа:
По повод заровената тръба на yhv, прочети при Rehau имат такава. Дължината и размера са недостатъчни даже и за 10кв.м (в твоя случай). Понеже тази система от тръби ми се стори икономически неизгодна (срок 20 години да си върнеш парите), във файла съм сметнат е друго решение за използване на непотребно мазе. Мненията за сега са оскъдни в посока, че качеството на въздуха ще е незадовволителен, но и при тръбите ситуацията е подобна, че и нямаш шанс да отсраниш натрупаните мизерии.
Смятанката на тая тръба трябва да почне от специфичния топлинен капацитет на пръстта в която е заровена.Примерно по дължината 15 м по 1 м3 са 15 м3 по плътност 1200 по сп.топл.капацитет 1050 J/кг.К или 15 х 1200=18000кг по 1050 J/кг.К=18 900 000 J/кгК общо или също толкова вата ,тъй-като 1J=1W,което може да се дърпа от всеки градус намаляване на температурата на земната маса,дето е заровена тръбата. Разбира се материала от който е направена тръбата възпрепятства топлообмена между входящия въздух и земната маса и ефект няма да има.Ако беше от метал,примерно алуминий или желязо ми се струва,че при поток от 30-35 м3 въздух щеше да вкарва в рекуператора към 6 градуса по-висока температура от външния въздух ,което както и да се погледне си е голяма далавера за топлообмена вътре-вън.
bulhomes2 - майстор
valio2007 написа:
bulhomes2 радвам се , че си реализирал рекуператора, които сметнах във форума, но резултата от 75% е незадоволителен. Беше сметнат за 93% ефективност. Това което си мисля, че обема въздух, който подаваш е различен от този за който е сметнат 1000м3/час.
От теб ли бяха сметките за 100-те листа? Много ми е голям и неудобен все още да го вкарам някъде на топло за да се темперира и тогава да направя опита. Като му уточня вентилаторите и отвеждането на конденза - тогава ще го затварям и изправям. Може би по-скоро ще направя по-малките и тях ще пробвам.
yhv - специалист
Фло написа:
Разбира се материала от който е направена тръбата възпрепятства топлообмена между входящия въздух и земната маса и ефект няма да има.
Здраве да е. Дупката вече е заровена. Затова дадох и материала на тръбата, защото имах усещането, че няма да топлоотдава. А какво ви е мнението за това алуминиева тръба, която да играе роля на топлообменик слизайки надолу към рекуператора, минавайки през въздуховода на свежия въздух.
valio2007 - специалист
bulhomes2 написа:
valio2007 написа:
От теб ли бяха сметките за 100-те листа? Много ми е голям и неудобен все още да го вкарам някъде на топло за да се темперира и тогава да направя опита. Като му уточня вентилаторите и отвеждането на конденза - тогава ще го затварям и изправям. Може би по-скоро ще направя по-малките и тях ще пробвам.

Да. Ето линк, ако някой друг иска да го реализира. Но да прочете и останалите ми постове, че не е задължително да е метален.

http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 00#p319402
estqwerty - специалист
yhv : я кажи за стени какво си мислил ?
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: