• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 34
Всичко за този вид строителство.
Тани - модератор
Tsilkov написа:
Тани написа:
Моята сметка БЕЗ отопление (последната) е:
Абе кво им става на електромерите в Карлово и Сопот - всички се топлят на дърва а сметките им за тока над 100 кинта :shock: Един приятел е на климатици и лупа по 400-500 лева ток :shock: Колко е kWh като цена която ти записват?
Може би си дописал поста и не съм видял тази част, така че се извинявам за забавянето на отговора. Цената си е като на всякъде - не случайно съм снимал и киловатите, а не само сумата. Всеки сам може да сметне/ Също така се вижда и кога е по-голямото потребление - през деня!
hristo_qn - специалист
В Раднево мой познат си прави нискоенергийна къща, като е заложил много на изолацията. На покрива е комбинирал термопанели 20 см отвън а под панелите 30 см вата.
Отвътре е сложил ОСБ не е използвал никакви паромембрани. Сподели с мен че въздухонепроницаемостта ще я постигне като опуши фасадната мазилка с термопанелите, което е много трудна задача. Аз го посъветвах да облепи фугите на листовете ОСБ отвътре.
Правилен съвет ли му дадох или и аз греша?
Tsilkov - майстор
То си е трябвало пароизолация - защото ОСБ-то пропуска по малко. Освен това ватата трябва да лепне много плътно на панела за да не се образува кухина с възможност за конденз.
hristo_qn написа:
Сподели с мен че въздухонепроницаемостта ще я постигне като опуши фасадната мазилка с термопанелите
Тъна в блаженно невидение как ще я опуши и още повече как това ще му гарантира въздухонепроницаемост през годините :?
estqwerty - специалист
яку но не е имало смисъл и от панели, и от вата. зависи какво е ползвал де не става ясно.

оцб ок. но трябва да облепи и фугите на оцб-то пък после да опушва както намери за добре :)
BLUEPUPIL - майстор
Тези , които не играят професионално играта наречена- "проектиране и изграждане на покривна система", но искат покрива им да е топлотехнически издържан("изпипан"), са изправени пред дилемата или сляпо да се доверят на проектанта и изпълнителя или да поемат по трънливия път на събиране, осмисляне, съпоставяне и най-накрая реализиране- точно в духа на направи сам. Затова нека им помогнем, като сговорно и без крамоли дадем отговор на въпроса: Какъв аджеба трябва да бъде покрива ,че да отговори на високите стандарти за топлоизолация, като не пренебрегваме и изискванията за: хидроизолация, експлоатационни качества и дълготрайност на конструкцията. И без твърдения от рода на: "ми всеки сам си решава", защото правилният избор е резултат от комбинацията на информация за стр. продукти и технологии и натрупания опит от тяхното прилагане.
Фитилчо - майстор
BLUEPUPIL написа:
Тези , които не играят професионално играта наречена- "проектиране и изграждане на покривна система", но искат покрива им да е топлотехнически издържан("изпипан"), са изправени пред дилемата или сляпо да се доверят на проектанта и изпълнителя или да поемат по трънливия път на събиране, осмисляне, съпоставяне и най-накрая реализиране- точно в духа на направи сам. Затова нека им помогнем, като сговорно и без крамоли дадем отговор на въпроса: Какъв аджеба трябва да бъде покрива ,че да отговори на високите стандарти за топлоизолация, като не пренебрегваме и изискванията за: хидроизолация, експлоатационни качества и дълготрайност на конструкцията. И без твърдения от рода на: "ми всеки сам си решава", защото правилният избор е резултат от комбинацията на информация за стр. продукти и технологии и натрупания опит от тяхното прилагане.

:prayer: :prayer: :prayer:

Аз съм един от тези, макар, че не търся точно пасивна сграда, все пак, ще ми е много от полза дори с намалена изолация на 10-15 см :wink:
Тани написа:
Както каза и Владо, сега е момента да обясним възможните варианти на човека, за да си избере дали сега ВЕДНЪЖ даде МАЛКО повече пари за изолация или после да даде МНОГО повече пари за по-мощна помпа и МНОГО пари за сметки за ток МНОГО ПЪТИ.
При мен нещата се промениха - за отоплението на тази сграда купих климатик 11.3 киловата, така, че мисля да сложа поне 15 см вата, може и 20.

Та попитам нещо - има ли значение дали ватата е на едно място 20 см или 2 по 10 см отгоре над кофражните дъски и още 10 см отдолу под металната конструкция - над гипсокартона?

Благодаря ви !
BLUEPUPIL - майстор
Фитилчо написа:
Да попитам нещо - има ли значение дали ватата е на едно място 20 см или 2 по 10 см отгоре над кофражните дъски и още 10 см отдолу под металната конструкция - над гипсокартона?
Между двата слоя вата не бива да има паропреграда.
Фитилчо - майстор
Доколкото съм чел:

ПароНЕпропусклива - веднага след гипсокартона

ПароПРОпускливата ще е веднага под желязните керемиди - над последният слой вата поставен над дъсчената обшивка.

:?:
Tsilkov - майстор
Фитилчо написа:
ПароНЕпропусклива - веднага след гипсокартона
Не е задължително (даже при стените направо не е препоръчително) паронепропускливата мембрана да е преди първия слой вата. По принцип тези неща трябва да се изчисляват, но спокоино можеш да я сложиш във вътрешната третина на изолацията. Например ако имаш общо 30 см. вата може да е 10 см. вата към интериора, пароизолационно фолио, 20 см. вата към екстериора и след това паропропускливото (покривно) фолио.
Фитилчо написа:
Та попитам нещо - има ли значение дали ватата е на едно място 20 см или 2 по 10 см отгоре над кофражните дъски и още 10 см отдолу под металната конструкция - над гипсокартона?
Може ама какъв е смисъла? Според мен става по-сложно и нищо не се спестява.
BLUEPUPIL - майстор
Tsilkov написа:
Не е задължително (даже при стените направо не е препоръчително) паронепропускливата мембрана да е преди първия слой вата. По принцип тези неща трябва да се изчисляват, но спокоино можеш да я сложиш във вътрешната третина на изолацията. Например ако имаш общо 30 см. вата може да е 10 см. вата към интериора, пароизолационно фолио, 20 см. вата към екстериора и след това паропропускливото (покривно) фолио.
Моля те , ако си в пароизолационно настроение дай няколко аргумента в подкрепа на горното твърдение- а имeнно , че паропреградата може да е и след първия слой вата. Мисля си (може и да си внушавам) , че има предпоставки за заформяне на спор.
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 34

Тема "Покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: