• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 103
Всичко за този вид строителство.
bulhomes2 - майстор
valio2007 написа:
bulhomes2 радвам се , че си реализирал рекуператора, които сметнах във форума, но резултата от 75% е незадоволителен. Беше сметнат за 93% ефективност. Това което си мисля, че обема въздух, който подаваш е различен от този за който е сметнат 1000м3/час.
На практика не съм ползвал изчисленията. Наистина от твоя пост ми се е набило в главата за 100-те ламарини, но после не съм го търсил, защото и не съм мислил да го изчислявам. Антон тези дни изисли, че случайно съм улучил скоростта в топлообменника да е около 3 м/с.
valio2007 - специалист
bulhomes2 написа:
На практика не съм ползвал изчисленията. Наистина от твоя пост ми се е набило в главата за 100-те ламарини, но после не съм го търсил, защото и не съм мислил да го изчислявам. Антон тези дни изисли, че случайно съм улучил скоростта в топлообменника да е около 3 м/с.
Дал съм го във форума за да се ползва, но не е това проблема. От 93% до 75% има само 18% разлика, но се постига сигурно с 8 пъти по-малък топлообменник. Въпроса е защо резултата е толкова лош и къде е грешката.
bulhomes2 - майстор
Ти къде ги гледаш 75%. Веднъж като го каза мислех, че си се объркал. Но сега пак го повтаряш. 79% са и по моята и по твоята формула. При видеото съм написал, постоянно го казвам, предполагам, че съм го казвал и тук - ако рекуператора е със стайна температурата би показал повече. Тук ми отне 25-6 минути за да се затоплят ламарините и да влезе що-годе в работен режим. От графиката се вижда, че има възможност за вдигане.
Ти колко го изкарваш, че трябва да даде? Ламарината е 0,3мм. Ламарините са с площ 0,412 кв.м., но част от тях са без топлообмен (там където се разделят потоците), така че можеш да приемеш за площ ~ 0,35 кв.м.

ПП. Предлагам, ако някой модератор чете темата да премести дискусията но с Вальо в "Направих си рекуператор", че разводнихме на човека темата.
yhv - специалист
estqwerty написа:
yhv : я кажи за стени какво си мислил ?
За стени съм се спрял на полибетон. Има няколко фирми които произвеждат блокчета от този материал.
Тука съм писал по подробно: viewtopic.php?f=47&t=17960&start=20#p352304. Темата беше интересна.
yhv - специалист
bulhomes2 написа:
ПП. Предлагам, ако някой модератор чете темата да премести дискусията но с Вальо в "Направих си рекуператор", че разводнихме на човека темата.
Не се притеснявайте, нали и тука се разглежда рекуператор.
valio2007 - специалист
bulhomes2 написа:
Като гледам и към тази тема какъв луд интерес има, по-добре за нещо да споделяме иначе печките на дърва и кюнците пак ще ни превземат. :mrgreen:
estqwerty - специалист
valio2007 написа:
bulhomes2 написа:
Като гледам и към тази тема какъв луд интерес има, по-добре за нещо да споделяме иначе печките на дърва и кюнците пак ще ни превземат. :mrgreen:
печките на дърва ги има в много пасивни къщи , в останалия свят се водят за екологични, защото дърветата са възстановим ресурс.
в културните държави се вземат грантове за това да си купиш печка на дърва, както тук вземаме за да си купим климатик. и една печка скача на 5 10 хилки и нагоре - дават някакви луди проценти кпд и там, платинени филтри за твърдите честици...
ако има и някоя печка на дърва високо ефективна тук в форума може да пуснете линк.
аз не съм се топлил на дърва и ми е голяма мечта :) ама девойката не дава.
valio2007 - специалист
estqwerty написа:
печките на дърва ги има в много пасивни къщи , в останалия свят се водят за екологични, защото дърветата са възстановим ресурс.
в културните държави се вземат грантове за това да си купиш печка на дърва, както тук вземаме за да си купим климатик. и една печка скача на 5 10 хилки и нагоре - дават някакви луди проценти кпд и там, платинени филтри за твърдите честици...
ако има и някоя печка на дърва високо ефективна тук в форума може да пуснете линк.
аз не съм се топлил на дърва и ми е голяма мечта :) ама девойката не дава.

За огняр разход предвидил ли си?
stivemaster - майстор
Колеги това с дървата да го приемем като спам ,по отношение на нашата действителност хайде да продължим по същество.
estqwerty - специалист
аз понеже съм от северна България реших да почерпя малко опит от северните ни съседи.
румънците поне имат иследвания на климата и сравнение м/у германия и румъния.

http://www.scientificbulletin.upb.ro/re ... ll9523.pdf

той извода е ясен - по на юг = по малко изолация. :)
изглежда ще трябва да се търси друг начин да се постигне пасивност само с много изолация няма да стане.
буфери и солари за зимата за да може да се трупа топлина ? и земни топлообменици за да се охлаждаме :)
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: