• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 44
Всичко за този вид строителство.
bulhomes2 - майстор
Термометрите специално ги избирах и тествах да са с абсолютно еднакви показания при еднакви условия. Видях я и аз разликата, но какво ме интересува? Интересува ме входящия въздух да е с добра температура и достатъчен дебит.

ПП. Зор ми е сега да навързвам обратно всички маркучи...
bulhomes2 - майстор
Мерих ги - не е от туй. 82 кубика в посоката на чистия въздух и 91 кубика в обратната. Според мен е от това, че рекуператора е темпериран в стаята и стените му (ПДЧ) за тези 30 минути все още отдават от собствената си температура. Както и да е - мисля, че издребняваме с тази температурна разлика.

Нещо друго обаче, което все още не мога да си избистря. Вентилаторите вдигат максимум по 200 Ра. Налягането м/у вентилатора и първия топлообменник е 160 Ра. Мислех, че ми остават 40 Ра за преодоляване на въздуховоди, решетки и т.н. Обаче на клипа съм показал, че имам още 110 Ра резерв във свежия поток след рекуператора?!? :?
bulhomes2 - майстор
bulhomes2 написа:
...Хайде да поговорим за нещо по-лесно! От Тангра заявиха, че информацията при каква температурна разлика са стигнали до тези проценти ефективност била КОНФИДЕНЦИАЛНА. Имало сертификат, който удостоверявал, че наистина дават тези проценти и ако си купя и при мен не се покажат такива - да съм търсел фирмата, която им е издала сертификата :? . Пускам графиката на най-малкия им рекуператор. Според мен е грешна. Един вентилатор с различни скорости дава по-голямо налягане при по-голям дебит. Да приемем, че на 1-ва скорост при запушен изход (0 куб.м.) дава 100 Ра, при отворен 100% изход (0 Ра) дава 100 куб.м. дебит. 2-ра скорост - 200Ра и 200 куб.м., 3-та скорост - 300Ра и 300 куб.м. и т.н. Да приемем рекуператора като 40% затворена клапа във въздуховодите на вентилацията (за да си го представим по лесно). Той ще "изяде" 40% от мощността на вентилатора и след него ще ни останат на 1-ва скорост 60 Ра свободен напор (за преодоляване на останалите вентилационни елементи) и 60 куб.м. дебит. На 2-ра скорост - 120 Ра и 120 куб.м., 3-та 180 Ра и 180 куб.м. и т.н. Тоест - с нарастването на дебита нараства и налягането. А при тях е обратното. Тази графика е подходяща за нещо с променлива пропускливост (като клапа на различни положения), но не и нещо статично.
Прикачен файл:
Tangra.JPG
Разбрах, че от Тангра са чели темата и се били обидили. Хора - имате възможност да се защитите - направете го! Обяснете по-добре как направихте тези графики! В никакъв случай не съм искал да го приемате като заяждане, а исках да Ви обърна внимание да поправите грешката си. Възможно е и аз да греша - поправете ме! Форума е обществен и това ще е само във ваш плюс.
valio2007 - специалист
Търся решения за естествена рекуперация ( без разход на ел. енергия за вентилатори). Предложения .....
Tsilkov - майстор
Ми значи просто си направи пита за рекуператор действаща с тяга от температурната разлика -нещо от сорта рекуператорен топлообменник закачен на комин.
idunno - специалист
Единия се чуди, как да му излезе без пари, а другия му дава съвети как да стане. :-D :-D :-D
И единия и другия маааалко са се объркали.
Tsilkov - майстор
А третия се прави на смесица между Хитър Петър, другарката по литература и водещ на телевизионна викторина. Благодаря за анализа другарко:butthead:
canyin - напреднал
http://www.recair.com/sensible-heat-recovery/rs160/

Heat Exchanger Core

http://www.xmzhh.com/en/manufacturer/th ... r-the-core

Здравейте , откъде да си купя само ?

Не се ли продават като резервна част зацапа се и не подлежи на почистване :) или при опит да го почистиш го деформираш и ...

намерих това
http://www.airtradecentre.com/BG/BG/doc ... 1%83%D1%85

и цени http://www.airtradecentre.com/BG/BG/dow ... 2-2013.pdf
valio2007 - специалист
idunno написа:
Единия се чуди, как да му излезе без пари, а другия му дава съвети как да стане. :-D :-D :-D
И единия и другия маааалко са се объркали.
От кога да си намалиш разхода е нещо лошо? Ти в каква посока мислиш, как да продадеш по-скъпа техника?
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 44

Тема "Рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: