• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 34
Всичко за този вид строителство.
8180 - майстор
gechev написа:
ribnikolaevi, Нямам данни колко ще е точната разлика между силиконова и минерална мазилка.
В калкулатора на Марисан има данни за Мю на различни материали.
ЕПС (30кг/м3) - 85
Шпакловка за ТИ - 11
Силиконова мазилка - 70
Полимерна мазилка - 200
Вароциментова - 35
Тип Тивит - 6

В паропроницаемостта участва и дебелината и се характеризира с Sd = Мю * d.
В случая, ако не греша в сметките и приблизително (за 15см ЕПС и другите по 0,5см):

За ЕПС - 12м
Шпакловка ТИ - 0,05м
Силиконова - 0,35м
Полимерна - 1м.
Вароциментова - 0,1
Тивит - 0,02м
Онесено към ЕПС, си мисля, че не е много фатално каква мазилка ще се ползва по този критерий.
gechev - специалист
8180, успокой топката и не провокирай. Първо марката Итонг няма зидарски блокове с 300 кг/ м3. и скоро няма да имат. Второ Тивит е отделна марка и материалът от който е направен НЯМА нищо общо от този на Итонг.
Това, че се избъзиках с калкулатора на Марисан е, че заложих 1 метър дебелина от Итонг за стена и ми даде резултат по лош от тухла четворка с 8 см стиропор. Да не говорим че мюто на "четворката" със стиропор беше много по добро от на Итонга. Даже в калкулатора не се отчита толкова мю, а само точка на оросяване, което е много, много относително. Накратко. Точката на оросяване при еднометрова дебелина на стената при Итонг калкулатора я представи много близо до вътрешната страна, за разлика от тухлата с 8 см стиропор,където беше в най външната част, което е небяснимо от физична гледна точка. В един друг сайт алармирах и момчетата казаха че ще го поправят и калкулатора все още е в процес на разработка.. Цилков ми даде съвет да правя така и аз в моя сайт. Не искам да манипулирам хора, които трябва да изчисляват, а не да се водят по мистерии от софтуер предварително подготвен за мързеливци и балъци. Хайде със Здраве.
gechev - специалист
Сега относно мазилките. Според цитирания от 8180 сайт на Марисан силиконовите мазилки имат 70 мю, а полимерните имат 200. Хайде да тръгнем от свързващото вещество в мазилките. В силиконовата е силикона, който всички използвате за хидроизолация, в другата полимерна е цимента с добавка от полимер на прах, който да даде по добра АДХЕЗИЯ КЪМ СТИРОПОРА и водоотблъскване. От двете обаче много, много по добра адхезия към стиропора има силиконовата. Те са почти еднородни материали, и е много по лека. Каква мазилка според вас би ви предложил някой произвеждащ стиропор и с какво мю? Силикон= 70 мю и цимент с полимер = 200 мю. Както имаше един лаф във филма " Селянина с колелото" - " И ние сме въртяли телефоните".
За биоцид. Може да вземете всичко, което ви харесва като мазилка или шпакловка. Вземете обаче от първата аптека шишенце с формалин. Смесете и ще получите най доброто, като биоцид. Първия ден малко гадно ще мирише. Важи и за гъби по краката, но разреден с вода 1:1.
Pasko - специалист
Gechev ,относно формалина се изказа неподготвен! Преминава в газообразен параформалдехид и изчезва ! Затова спира да мирише. Относно гъбите по краката (ти) трябва да знаеш,че формалина е канцерогенен и цитотоксичен!!!. По-добре е сребърен нитрат.
gechev - специалист
Pasko, идеята я взех от Оргахим и съм я прилагал често и работи. Мисля, че още правят латекс с формалин.
8180 - майстор
gechev написа:
8180, успокой топката и не провокирай. ...........Хайде със Здраве.
Уважаеми Гечев,
Пропуснал съм няколко дена.
НЕ РАЗБИРАМ в какво ме упрекваш. Когато разбера, с удоволствие бих дискутирал.
В темата търсехме данни - цитирах някакви - добри/лоши - НЕ СА МОИ, но все е нещо, след твоите твърдения, че трудно се намират.
Нещо повече, в приведеното от мен, ТВОЯТ тип продукти имат най-добри показатели - съвсем очаквано за мен и споделяно. Дори ми се стори, че умишлено се въздържаш от самореклама за алтернатива на силиконовите.

Не Ви знам фирмените отношения с Марисан (ти май "скачаш" неразбрано) и не ме намесвай, моля.
Фен съм на продуктите ти, както и на усилията на Марисан по адаптацията на немския калкулатор - точно за влагата и в частта с богата информация за материалите на нашия пазар.
Без да твърдя, че Калкулаторът им (присъстващ с банер в Направи сам) е перфектен, НА МЕН ми е полезен и безплатен.

Поясни се, моля
- допускам елементарно недоразумение (неприятно и неволно от моя страна).

П.П. mindless,
Не бих се съгласил на първо гледане за процесите, отчитани във времето. Немският (Марисан) калкулатор претендират отчитане на ефектите в ГОДИШЕН ВРЕМЕВИ план по отношение на ВЛАГАТА, отчитайки периодите на навлажняване и съхнене - сериозно предимство, според мен, сравнено с известните ни Турски (Кудрет) и стария на Марисан.
Не ме учудва, че и уважавани специалисти във Форума също си "позволяват" да се възползват.
Лично мнение. :partyman:
gechev - специалист
8180, по нагоре съм отговорил на част от въпросите ти. Колкото до Марисан им свалям шапка, че са се потрудили да ориентират хората в сферата на изолациите, но не препоръчвам на специалисти да ползват калкулатори. Марисан е уважавана от мен фирма, която не ми е конкуренция, защото материалите ни имат различна концепция за използване. Няма производител на стиропор в България с когото не съм в добри отношения. Аз използвам тяхните отпадъци от и след производството им.
8180 - майстор
ОК! Гечев,
Нещо не съм разбрал.
СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ НА ВСИЧКИ!
BLUEPUPIL - майстор
Направата на сравнително дебела външна изолация на стените поставя следните въпроси: изолацията , включва ли се в застроената площ при нови сгради и съответно прибавя ли се към застроената площ на стари сгради? И плаща ли се данък върху допълнителните квадрати?
Tsilkov - майстор
BLUEPUPIL написа:
И плаща ли се данък върху допълнителните квадрати?
Данъкът се плаща на база квадратурата записана в одобрения архитектурен проект. Това означава ,че при нови сгради зависи от това колко ти е написал архитекта, а при стари сгради които са без проект въпросът съвсем е без значение.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 34

Тема "Изолация на стените" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: