adonchevski написа:Имам вече параметрите на новия материал в Казанлък:Бих се развал Гечев и Цилков да коментират резултатите, представянето и Лабораториите.

adonchevski написа:Имам вече параметрите на новия материал в Казанлък:Бих се развал Гечев и Цилков да коментират резултатите, представянето и Лабораториите.
adonchevski написа:Те са наясно, ама продукта им не се наложи на пазара. Те са първите производители на термоизолационната боя. Мисля, че марката е Термошилд или нещо подобно. След тях подобно производство направиха Изомакс. Не знам, но дано поне те имат успех.Tsilkov написа:Ламбда 0,08-0,09 - то плътния полистиролбетон не мисли че е по-добър. Направо си им искай оферта. Проблема обаче доколкото виждам сайта е че парят чакъл, а не плочи/блокчета.МКМ имат само гранули и не са наясно въобще за какво може да се използва материала, който продават. Чакам човека от Казанлък да ми даде техническите характеристики на новия материал, който прави.
mindless написа:То такъв материал и в света няма, а може би и в Слънчевата системаНе е объркана десетичната запетая. Имам протокола от изпитанията пред мен. Но и на мен ми е трудно да повярвам. В материала няма влагани XPS или ЕПС като старите му блокчета - там ламбдата е 0.08. Телефона на човека е 089 788 1604. Който иска може да се обади и да говори с него.
При тази плътност от 350кг/м³ е смехотворно някой да претендира за ламбда от 0,021W/mK. предполагам нещо е объркана десетичната запетая.
Полистиролните пени XPS и EPS имат почти 50% по-висока ламбда, а тоя материал би трябвало да дължи изолационната си способност именно на тях.
Освен ако не е забъркана някаква космическа технология с аерогел, но тогава материала трябваше да тежи 3.5кг/м³.
Аерогела с плътност под 2кг/м³ има ламбда от 0.014W/mK т.е мааалко е по-добър от казанлъшкия материал, но под сериозен натиск
mindless написа:Ако не е объркана десетичната запетая, остава да е объркана мерната единица иначе ще се наложи да предефинираме физикатаВ изследването от НИСИ е посочено "Коефициент на топлопроводност W/(m.K)"
Допускам, че това 0.021W/mK, всъщност не е ламбда коефициент, а U коефициент. Тогава е пропусната само една малка двойчица от на квадрат, защото U се измерва в W/m²K и също е пропуснато при каква дебелина на този материал U=0.021W/m²K.
Ламбда от 0.021W/mK при плътност от 350кг/м³ е практически нон-сенс. Има пряка зависимост между плътността на един материал и способността на топлината да преминава през него. Колкото по-плътно са разположени молекулите на материала, толкова по-лесно си предават топлина помежду си. При плътност от 350кг/м³ да претендираш за ламбда малко по-висока от тази на въздуха е нелепо.
Аз лично от клипчета с горелки не се впечатлявам ;), поне моята ръка няма сензор за измерване на топлопреминаването. Готварската ръкавица също е тънка, а тавата във фурната над 200°C, но нищо не усещаш ;)
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: