• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 52
Всичко за този вид строителство.
adonchevski - специалист
1. (AGC) Това са препоръките на AGC за троен стъклопакет. Ако правилно разбирам дори и производителя посочва, че може да се сложат нискоемисионни като Top 1.1 на позиции 2 и 5.
Прикачен файл:
coating postion in the TGU.JPG
coating postion in the TGU.JPG (90.58 KиБ) Видяна 1953 пъти
Между другото, както съм посочил в по-горен пост, при iplus Energy N + iplus Top 1.1 LT е 67 %.
Прикачен файл:
iplus products.JPG
Най-добра LT от 74% се постига когато позиции 2 и 5 са с Top 1.1 стъкла (или Thermobel Tri, но те не се намират в БГ).

2. (SGG) Едни от препоръките на SGG за троен стъклопакет са отново с две нискоемисионни стъкла:
Прикачен файл:
SGG PLANITHERM for TRIPLE GLAZED UNITS.JPG
Най-добра LT от 74% (за стъклата, които идват от Румъния) се постига, когато позиции 2 и 5 са с XN стъкла.
Прикачен файл:
SGG 2 x XN.jpg
SGG 2 x XN.jpg (90.13 KиБ) Видяна 1922 пъти
Има и други добри стъкла, но от други заводи:
Total+ - LT 72 %
Plus - LT 72 %
LUX - LT 73 %
Max - LT 74 %

///

Като заключение ще добавя, че съм твърдо решен да сложа две нискоемисионни стъкла. И както винаги хората, които трябва да си разбират от работата не го правят. Не очаквах, че в големите фирми за дограма цари такова невежество.
adonchevski - специалист
Вече имам оферти за дограма. Ето някои от тях.

SGG XN = SAINT GOBAIN PLANITHERM XN
AGC TOP = AGC iplus Top 1.1

Това са нещата общи за всички оферти:
1. Обща площ на прозорците и вратите ~ 60 m2
2. Цвят на профилната система - дъб или подобен
3. Стъклопакет
3.1 Троен с две нискоемисионни стъкла на позиция 2 и 5
3.2 Стъклата да са AGC TOP или SGG XN (по-нагоре в темата са характеристиките)
3.3 Пластмасови дистанционери
3.4 Аргон в камерите

Някои от фирмите посочиха, че ще им е нужен кран за монтаж на по-големите прозорци.
За изнесения монтаж е нужно скеле пред обекта.

///

* Оферта от Фирма Д
** Профилна система - Salamander BluEvolution (Uf = 1,0 W/(m2K))
** Стъклопакет - AGC TOP
** Обков - Siegenia, Германия
** Дръжки - Hoppe, Германия
** Цена на дограмата със стандартен монтаж - 23 897,00 лв. с ДДС
** Монтаж на дограмата конзолно пред стената с монтажни планки и котви - 1 210,00 лв. с ДДС
*** Включва влаго- и пароизолационно фолио вътрешно и влагоизолационно и паропропускливо фолио външно - WINteQ-CERESIT
** Монтаж на дограмата пред стената със система Klimа Konform System – GreenteQ – VBH - 7 270,00 лв. с ДДС

///

* Оферта от Фирма S
** Стъклопакет - AGC TOP
** Обков - Winkhaus, Германия
** Цена на дограмата със стандартен монтаж - 25 156,00 лв. с ДДС
** Монтаж на дограмата конзолно пред стената с монтажни планки и котви - не извършва
** Монтаж на дограмата пред стената със система Illbruck - 190лв./л.м. за материали, без труд. (струва ми се, че нещо са объркали цената)

///

* Оферта от Фирма E
** Стъклопакет - SGG XN
** Обков - ROTO, Германия
** Цена на дограмата със стандартен монтаж - 21 168,01 лв. с ДДС
** Монтаж на дограмата конзолно пред стената с монтажни планки и котви - извършва (очаквам цена)
** Монтаж на дограмата пред стената със система Klimа Konform System – GreenteQ – VBH - извършва (очаквам цена)

///

* Оферта от Фирма Ч
** Профилна система - Geneo PHZ (Uf = 0,79 W/(m2K))
** Стъклопакет - SGG XN
** Обков - Winkhaus, Германия
** Дръжки - стандартни
** Цена на дограмата със стандартен монтаж - 22 075,85 лв. с ДДС
** Монтаж на дограмата конзолно пред стената с монтажни планки и котви - 4530 лв. с ДДС
*** Включва влаго- и пароизолационно фолио вътрешно и влагоизолационно и паропропускливо фолио външно - WINteQ-CERESIT
** Монтаж на дограмата пред стената със система TREMCO ILLBRUCK - 11760 лв. с ДДС

///

* Оферта от Фирма LP
** Профилна система - KOMMERLING 88+ (Uf = 1,0 W/(m2K))
** Стъклопакет - AGC TOP
** Обков - МАСО, Австрия
** Цена на дограмата със стандартен монтаж - 16 683,20 лв. с ДДС
** Монтаж на дограмата конзолно пред стената с монтажни планки и котви - извършва (очаквам цена)
** Монтаж на дограмата пред стената със система - извършва (очаквам цена)
djendov - специалист
Правилно ли разбирам, че едната оферта възлиза на 30 000лв с монтажа, за 60м2 прозорци?
Сигурно поста ми е глупав, ама аз също ще слагам около 55м2 дограма и ми е чудно м/у моите 5000лв и тези 30 000лв кога се избива разликата...
adonchevski - специалист
djendov написа:
Правилно ли разбирам, че едната оферта възлиза на 30 000лв с монтажа, за 60м2 прозорци?
Най-скъпата оферта със стандартен монтаж е 25 156 лв. за прозорци и врати.
djendov - специалист
adonchevski написа:
djendov написа:
Най-скъпата оферта със стандартен монтаж е 25 156 лв. за прозорци и врати.
А с монтажа от 11000лв?
Tsilkov - майстор
Този допълнителен монтаж е на едни топлоизолационни профили внесени само от Германия - за това цената е такава. Изобщо не го гледайте. Дори и монтажа на "котви" си е опционална екстра.
Що се отнася до цените да не се чудите от къде идват разликите:
- профил различен от бяло (дърво или тъмно сиво) струва повече и заради температурата иска доста повече усилване, панти... Доста повече материал получавате и затова цената скача доста особенно ако се ползва системна армировка а не профили и сглобки от местната железария
- немските системи струват доста повече - основно защото наблюдават представителите си дали ползват системна армировка и окомплектовка
- броя панти, точки на заключване и клас на взлом
- колко отваряеми части и профили имаш
- видът на стъклопакета - двоен е 40 лв/м2 треон ходи 70 лв/м2. Ако слагаш екстри (покритие, дистанционер...) пак може да качи и двата с по +10-20 лв/м2

Имал съм случеи 40-45 м2 дограма с троен стъклопакет с нискоемисионно и аргон (основното нещо за топлоизоалция) на цена 5600 лева и на цена 20 000 лева.

В общи линии дограмата е едно от най-скъпите неща в строежа (заедно с покрива и отоплението) и ако не се внимава (отделни прозорчета без да има нужда), цепене на много шпроси, отваряемости,разни екстри..... цената става неприятна.

P.S. Генеото доста приятна цена са дали - чак се учудвам.
djendov - специалист
Да, казаната от мен цена е за бяла дограма.
Благодаря за подробното описание, явно както при топлоизолациите, така и с дограмата трябва да се реши и по-важното - сметне - къде започва залитането.... А и много хубаво сподели един колега, че индустрията се развива с дни, така че не е много оправдано смятането на възвръщаемост 20 години....
Е...ако целта е да се топлим само с топлината от телевизора, без значение размера на инвестицията....тогава въпроса е друг.
adonchevski - специалист
Tsilkov написа:
Този допълнителен монтаж е на едни топлоизолационни профили внесени само от Германия - за това цената е такава. Изобщо не го гледайте. Дори и монтажа на "котви" си е опционална екстра.
Дори и не си го помислям системния монтаж. Посочил съм цената за да имат и другите хора представа. Монтаж на котви е около 3000 лв., но без цената на скелето пред обекта :-D.
Tsilkov написа:
В общи линии дограмата е едно от най-скъпите неща в строежа (заедно с покрива и отоплението) и ако не се внимава (отделни прозорчета без да има нужда), цепене на много шпроси, отваряемости,разни екстри..... цената става неприятна.
Офертите са с максимално премахнати шпроси/разделители - в началото архитекта ги беше дал много нацепени. Най-големите стъкла са 6 мм.
Tsilkov написа:
P.S. Генеото доста приятна цена са дали - чак се учудвам.
Засега са ми фаворит пред BluEvolution. Имам и оферта за Geneo MD. Разликата с PHZ е около 2000 лв.
djendov - специалист
Добре, а колко биха вдигнали цената тези котви спрямо стандартен монтаж в тухла. Къщата ми е с поротерм 25 лайт, смятах да поискам монтиране във външната равнина на тухлата. Направо ще обръщам дограмата с външната топлоизолация на къщата. Ама с тея цени за особени монтажи взех да се замислям. То всъщност за цена трябва да питам по-скоро фирмата, ама си мислех че просто се слагат тея котви и дюбели към тухлата. Не вярвах да се оскъпява чак толкова...
adonchevski - специалист
djendov написа:
Добре, а колко биха вдигнали цената тези котви спрямо стандартен монтаж в тухла. Къщата ми е с поротерм 25 лайт, смятах да поискам монтиране във външната равнина на тухлата. Направо ще обръщам дограмата с външната топлоизолация на къщата. Ама с тея цени за особени монтажи взех да се замислям. То всъщност за цена трябва да питам по-скоро фирмата, ама си мислех че просто се слагат тея котви и дюбели към тухлата. Не вярвах да се оскъпява чак толкова...
Ето ти една разбивка на монтаж с котви, която включва материали и труд с ДДС за 151.46 линйни метра:

Влаго- и пароизолационно фолио вътрешно WINteQ-CERESIT - 908,00 лв.
Влагоизолационно и паропропускливо фолио външно WINteQ-CERESIT - 908,00 лв.
Монтаж на дограмата конзолно пред стената – с монтажни планки и котви - 1 210,00 лв.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 52

Тема "Дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: