• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 34
Всичко за този вид строителство.
tretre - специалист
Комбинациите на метал и дърво при покриви са само в особени ситуации.
Принципно или се изпълнява дървен или при нуждата от големи премоствания металните греди се покриват с термопанели.
Освен всичките минуси метала създава условия за конденз, а предполагам че знаете конденза какво прави с ватата...
BLUEPUPIL - майстор
tretre написа:
Комбинациите на метал и дърво при покриви са само в особени ситуации.
Направо можеш да кажеш:
tretre написа:
Комбинациите на стоманобетон, метал и дърво ... са само в особени ситуации.
Тогава вече ще имам основание да кажа, че това е типичен пример за ограничено виждане, породен от липсата на самочувствие при проектирането и изпълнението. Защото се иска дупе, за да съчетаеш (разбирай да направиш връзките- joints- между) трите материала виртуозно. И защо, чадо, да не извлечем от трите материала най-доброто: От бетона ,огромната му издържливост на натиск и да го сложим за вертикални носещи елементи- колони и шайби- гордо понасящи сеизмичния товар, без да изпадат в стрес и последваща депресия; От стоманата, приказната съпротива на опън и да я сложим на тавана (хоризонтално), за да премости безгрижно 6м; От дървото, безценното му свойство да позволява направата на лесни връзки под различен ъгъл, незаменимо при направата на скатни покриви. Поданици на строителното царство, не се страхувайте да ползвате и съчетавате трите най-важни строителни материала (при направата на едноетажна къща), защото ТОЙ, ТВОРЕЦА, затуй ги е създал- за благото на човеците.
tretre - специалист
От къде на къде ме цитираш така, даже ме редактираш...
Журналист ли си, политик ли?
stivemaster - майстор
Вадиме, какво трябва да ни покаже това според теб ? Това като довод в темата, ми се вижда много странно,в поста си по горе споменах и сега ще повторя, че ако не си го превърнал в самоцел, едвали има комплекс от изисквания, които правят дървото предпочитано пред стоманата , освен от естетична гледна точка при хората с предпочитания.
Относно примера ти, не мога да разбера (имайки предвид че отлично съзнаваш) какво "доказва" използването напук на всичко на този "материал". От една страна ,невъзможност за нормално транспортиране на над 18 метровите колони,изработването и обработките (повишаващи и бездруго космическата им цена поне два пъти) на материал които е в категорията на "конструктивни греди BSH", но поради обработките за сглобки, го прави пъти по скъп.От друга страна, уникалността на тази сграда, да не би да улеснява построяването и ?
Накрая, трябва ли да ни занимава ексцентричността и търсенията в областта на архитектурата на този архитект ? И последно, сравнението с традиционната японска къща е несъстоятелно неприемливо и неуместно.
Вадим Владимиров - специалист
Показвате ваши работи изработени от метал, покрити с дървена конструкция, решени проблеми с термомостовете и въпроса приключва! Иначе само чешите клавиатурите. В момента смятам дървен материал на една проектантка, нарисувала първоначално метална конструкция, а след това решила да е дървена. Но интересното е, че всичко остава същото. Колони, столици, улами. Всичко. Това правилно ли е? Нали сте разбирачи. Защо стрехата ми е 85см., а реброто е 8/10см, наредени през 75см осово? Имам междина столица, която подпира реброто дълга 5,40м. Но имам и улама дълга 5м(12/14) подпряна на две крайни точки. Това нормално ли е? И интересното е, че това не е първия проектант с такава концепция. В Говедарци правихме покрив, където ребрата(10/12) бяха дадени през 30см. Това нормално ли е.? Защо руснаците си редят ребрата през 80-90 см и сечението им 6/18 6/20. Нима тук няма такова дърво?. Нима пада повече сняг?Защо немците си правят покривите от дърво? Не съм срещнал досега метал, освен болтовете, пироните, винтовете.Нима са глупави? Напротив. Защо цяла Европа си прави обшивките от мед, цинк? А у нас се правят от поцинкована ламарина или с полиестерно покритие? Дори изрично е посочено каква дебелина ламарина къде да се ползва. Иначе си губиш правото да упражняваш професията. Защото има регламенти и те се спазват!!!
За халета, цехове, заводи, фабрики, обори, кочини се използва метал. За къщи- дърво.
Но напоследък не споря с клиента. Каквото пожелае. Има някои, които ми си доверяват на 100%. Спокойно, ползвам проектант по ДЪРВЕНИ КОНСТРУКЦИИ за консултации (за моя сметка).
BLUEPUPIL - майстор
Можеш ли да придумаш, твоят
Вадим Владимиров написа:
проектант по ДЪРВЕНИ КОНСТРУКЦИИ
да направи от дърво, следните покриви?:

Прикачен файл

3.jpg

Прикачен файл

2.jpg

Прикачен файл

1.jpg
tanosliven - специалист
Колегата се занимава с дървени конструкции /покриви/и нормално да ги ,,защитава'' :partyman:
Когато се занимаваш и с двете -дървени и метални,кое да защити повече?
При дограмата дърво+метал/сандвич/ как са избегнали термомостовете ?
За всичко си има начин ,желание трябва а и зависи от кое изкарваме повече пари :partyman: /за някой/

Преди 10г направихме покрив с два наклона вурху басейн 15х25 ,25 дълго без подпори :-D само гредата щеше да струва колкото басейна а гранция че няма да отдаде никой не се нае да даде.Отговора -релса покрита с дърво .10г не е мръднало :partyman:
tretre - специалист
Хората които защитават вид строителство ,сте точно вие с металните конструкции.
Останалите 99% си перкаме с дърво!
Метала е един прекрасен материал, но не се използва в конвеционалното строителство на едноетажни и двуетажни сгради. И това е така, не защото всички са "ограничени" пък вие тука видите ли сте големи умници и т.н. Това е така защото не е икономически обосновано.
gechev - специалист
Няма бетон, кофраж, помпи, бетоновози и излиза по евтино без термомостове. Само работници и никъква скъпа техника. Няма нужда да се чакат 28 дни. Пести се и време.
http://www.youtube.com/watch?v=APcFRuGIEsE
BLUEPUPIL - майстор
tretre написа:
Метала е един прекрасен материал, но не се използва в конвеционалното строителство на едноетажни и двуетажни сгради.... Това е така защото не е икономически обосновано.
Нека направим, безпристрастно съпоставяне на двата материала. Хипотетичното условие е да се премости всекидневна със светли размери 5.5 на 6 метра. За да улесним максимално нещата приемаме, че не използваме ферма и, че гредата, лежи хоризонтално. Въпросната греда ще изпълним (за целите на сравнението) в два варианта. Първи вариант- гредата е от стомана. Втори вариант гредата е от дърво. По-късото разстояние е 5.5 м. затова вземаме него, като прибавим дължината над опорите общо ще е нужна греда с дължина 6 метра. Приемаме товар от 600кг. на метър квадратен и разстояние между гредите от 2 метра (става въпрос за гредите успоредни на изчисляваната- от двете и страни). След няколко минутни изчисления установяваме, че товара върху гредата или по точно огъващия момент е 4538кгм .(Не ме критикувайте за точността на изчислявания товар- пак повтарям това е въображаема ситуация). При стоманения вариант имаме нужда от греда със съпротивителен момент (Wx) малко над 200см3 ,избираме HEA160 ,която е с Wx= 220см3, гредата тежи 30.4 кг на линеен метър. Греда с дължина 6м. ще тежи общо 6x 30.4= 183кг. При цена на стоманата не повече от 1.6лв за килограм имаме 183x 1.6 =293 лева. За да можем да ги съпоставим ще ви помоля да дадете напречното сечение на дървената греда натоварена със същия товар (Mx= 4538 кгм), както стоманената и съответната и цена. Абстрахираме се от всичко останало. Очаквам отговорите на привържениците на дървото.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 34

Тема "Покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: