• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 103
Всичко за този вид строителство.
valio2007 - специалист
BobyB рядко пишеш за това ,което си направил имам чуство , че си разочарован. Имаш ли наблюдения колко кW/m2 годишно си постигнал за отопление и вентилация (охлаждане прочетах , че нямаш)? И отделно колко сумарно годишно?
Като чета как си изолирал , може би е най-правилното и икономически обосновано решение. Но какви са резултатите, че с Антон смятаме нещо подобно, но много се различаваме един от друг.
BobyB - специалист
valio2007 написа:
BobyB рядко пишеш за това ,което си направил имам чуство , че си разочарован. Имаш ли наблюдения колко кW/m2 годишно си постигнал за отопление и вентилация (охлаждане прочетах , че нямаш)? И отделно колко сумарно годишно?
Като чета как си изолирал , може би е най-правилното и икономически обосновано решение. Но какви са резултатите, че с Антон смятаме нещо подобно, но много се различаваме един от друг.
Защо да съм разочарован, охлаждане нямам защото си мислех че няма да ми потрябва и така и се оказа. Изолацията пази къщата сравнително хладна в горещите дни, не обратното. Както пречи през зимата да изстине, така през лятото конструкцията няма кога да се нагрее - открит масивен зид и бетонна конструкция лятото може много се напече, вече съм го наблюдавал във вилата на дядо ми а още повече панелния блок където живеех преди. През лятото ставаше непоносимо в апартамента, използвах климатика там и лятото (обикновен инвертор, взех го като спряха парното във входа).
Вентилация нямам, не съм се стремил към пасивна къща, видя ми се прекалено сложно и скъпо с много условности. Просто се стремях да е нискоенергийна колкото може. Отоплението ми на сезон е грубо около 1200 лв - тока, в повече спрямо летния, с геотермална термопомпа, през лятото тя работи само към бойлера. Отоплявам постоянно 400 м2 от септември до май.
valio2007 - специалист
Това са си около 60kW/m2 за година, което като за без вентилация и рекуператор си е добре.
mindless - специалист
BobyB, ако не се лъжа ти беше с термопомпа вода-вода нали? С два сондажа ли си и какъв ти е дебита, ако не е тайна?
Трябва ли някакво разрешително от басейнова дирекция за подобна инсталация?
Благодаря предварително за отговора!
BobyB - специалист
mindless написа:
BobyB, ако не се лъжа ти беше с термопомпа вода-вода нали? С два сондажа ли си и какъв ти е дебита, ако не е тайна?
Трябва ли някакво разрешително от басейнова дирекция за подобна инсталация?
Благодаря предварително за отговора!
Два сондажа, в известен смисъл, доколкото имам попивна яма за дренажните води. Не ми е известно някой да е търсил разрешение от басейнова дирекция, на какво основание? Водата просто си губи няколко градуса, иначе си остава в земята.
stivemaster - майстор
Разрешение трябва ,преди това регистрация и такса ,акта първия път е 500 лв. Дано не те топи някой комшия колега.
Чаро - Акълия
Боби, има някъв режим. Искат доста документи, както и анализ на "реинжектираната вода", както я водят. Принципно има логика, защото не е невъзможно да се вкарат разни вещества.
Но. Процедурата по разрешителния режим е тежка, искат бая документи и най-интересното - подновява се на всеки 2 години. Лично съм запитвал Басейнова дирекция, но и на самите служители не им беше ясно и стана една ...
Да поясня- информацията е от преди 2 години, не че вярвам, че нещо се е променило, но е възможно.

Интересно ми е как я карате без охлаждане. За мен е недопустимо, при положение, че трябва един четрипътен вентил (или малко тръболяк и кранове за реверс по вода) и някой конвектор. Така при едни хора, които ме убеждаваха,че къщата им е конструирана така, че няма нужда от охлаждане (всъщност като твоята 480м2, 10см стени и 40см подпокрив) сега лятото готвят и гладят в старата си къща в същия двор.
Нищо лично, но за мен охлаждането си е стандарт при новото строителство, както климатика в новата кола.
Цитираните по горе кв/м2 за година се постигат лесно с ТП. При и мен бяха малко повече за година с охлаждането, като отвън бях по тухли... :)
BobyB - специалист
Чаро написа:
Боби, има някъв режим. Искат доста документи, както и анализ на "реинжектираната вода", както я водят. Принципно има логика, защото не е невъзможно да се вкарат разни вещества.
Но. Процедурата по разрешителния режим е тежка, искат бая документи и най-интересното - подновява се на всеки 2 години. Лично съм запитвал Басейнова дирекция, но и на самите служители не им беше ясно и стана една ...
Да поясня- информацията е от преди 2 години, не че вярвам, че нещо се е променило, но е възможно.

Интересно ми е как я карате без охлаждане. За мен е недопустимо, при положение, че трябва един четрипътен вентил (или малко тръболяк и кранове за реверс по вода) и някой конвектор. Така при едни хора, които ме убеждаваха,че къщата им е конструирана така, че няма нужда от охлаждане (всъщност като твоята 480м2, 10см стени и 40см подпокрив) сега лятото готвят и гладят в старата си къща в същия двор.
Нищо лично, но за мен охлаждането си е стандарт при новото строителство, както климатика в новата кола.
Цитираните по горе кв/м2 за година се постигат лесно с ТП. При и мен бяха малко повече за година с охлаждането, като отвън бях по тухли... :)
Т.е. както обикновено - най-добре без разрешително, че току виж те накарат да доказваш, че не си камила.
Аз съм с водно подово навсякъде, отказах се от скъпите конвектори, така че охлаждането не е много удачно - студения под кондензирал казват. Като резерва си мислех да вкарвам в хола хладен въздух от мазето с вентилатор, но се оказа че няма нужда.
mindless - специалист
За да не оспамваме темата за пасивните къщи, прехвърлих дискусиите за разрешителните за термопомпи в темата за термопомпите http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 16#p405716
Фло - специалист
mindless написа:
За да не оспамваме темата за пасивните къщи, прехвърлих дискусиите за разрешителните за термопомпи в темата за термопомпите http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 16#p405716
=D> Перфектен си !
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: