• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 103
Всичко за този вид строителство.
a_stoev - майстор
Не забравяйте охлаждането!!!!

Всички гледате отоплението , а то дори в нормалните къщи строени по съвременните норми и по ниско от охлаждането в тези жеги.
stivemaster - майстор
А задава ли си някой въпроса колега защо има такава нужда от охлаждане една къща ? Ако тя е изолирана и вентилирана правилно дали ще прегрява лятото ?
А дали ня трябва да е изградена по специална технология ,а не с тухли четворки и пет сантиметрова изолация със стиропор с плътност 10-13 кг/м3
Тани - модератор
Разбира се че ще има сериозна нужда от охлаждане - дори повече от обикновената къща , ако се допусне директно слънчево греене през прозорците, които по подразбиране заемат по-голямата част от южната фасада , за да ползват енергията на слънцето през зимата. По принцип при добре проектирана пасивна къща това не бива да се случва. Лятото слънцето грее отгоре и ако има козирка над прозореца , то тя ще пази сянка , а през зимата , когато слънцето е ниско козирката няма да му пречи. Има и други начини да се пази сянка - например с растителност. А относно охлаждането - може да стане почти без разходи за ток - например вкопани в земята въздуховоди през които минава входящия въздух за вентилацията , но пък и това решение си има недостатъци. Предвид малкото енергия , която е необходима за охлаждането просто не си заслужава. По-добре за това да се погрижи термопомпата.
AntonBM - специалист
Тани, +1
Всичко е така, но има още един източник на топлина, който не е за пренебрегване – хората и уредите, които те ползват. Ако пасивната къща е проектирана с мисъл за защита от слънце през лятото, тя действително ще има малки топлинни печалби от слънце и топлопроводимост от стените. Само че хората, които живеят вътре ще внасят топлина и тя няма да е много малко. Стандартно се приема, че е около 5 W/m², но в това число не влиза броя на хората. Нормално е да се очаква, че на 2 еднакви къщи, ако в едната живеят повече хора да има по-голямо отделяне на топлина. Влаго-отделянето в зоната също е от огромно значение. То директно товари климатичната инсталация.
С въздуховоди заровени в земята може да се охлажда, но има тънкости и там. Тези тръби обикновено след земята минават през рекуператор. В случая той ще пречи, защото ще прави неправилен топлообмен. Ако от земята идва въздух с температура 15° той ще се загрее от изхвърляният вътрешен въздух, очаква се той да е около 25°С. Значи рекуператора трябва да е с байпас. Друг начин за пасивно охлаждане е проветряване през нощта, когато външните температури са по-ниски. Така се акумулира студ във вътрешните стени. Все пак без активно охлаждане за условията на България не може да се мине.
Последна промяна от AntonBM(стар) на чет авг 02, 2012 9:13 am, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Е аз нали направо си го написах :wink: При положение , че така или иначе има термопомпа, не си заслужава да инвестираме в сложни и скъпи системи за да спестим 2-3 лв. на месец! А лично аз съм решил да премахна най- големия източник на топлина - хладилника , като сваля компресора му в мазето :wink: Притеснява ме само качеството на въздуха в мазето иначе бих си ползвал и хладния въздух от там без да минава през рекуператор.
ArturDent - Почти Безобиден
AntonBM написа:
Нормално е да се очаква, че на 2 еднакви къщи, ако в едната живеят повече хора да има по-голямо отделяне на топлина.
:-D
Като учих се налагаше да проектирам и кравеферми. Там за всяка крава се предвиждаше че отдава 1000W топлинна.
Предполагам че за примати, като мен може да се заложат едни 300W.
AntonBM - специалист
Ако човек само си почива отделя около 100 W топлина, но при спортуване може да стигне до 525W на час. Моментно може да изкара и повече от 1 крава, но няма да издържи дълго. Има таблица с различни видове дейности и в нея 300 W се дават за «средна работа – танцуване».
По-страшно е това, че човек, когато е в къщата не си трае легнал, а си включва телевизор, лампа, компютър и т.н. и тези неща също топлят. Готвенето и къпането са още по-жестоки към климатиците. За готвенето ви е ясно – всички гледат да го правят по терасите, за да не товарят климатиците, но и къпането не е за пренебрегване. Особено, ако жената остави вратата на банята отворена, за да изсъхне по-бързо банята. Ами да изсъхва по-бързо, но къде отива влагата? Отговорът е в климатика, под формата на кондез. Машината харчи сума ти енергия, за да може да го произведе...
stivemaster - майстор
Така поред да изброя - разбира се че ще има активна система за ограничаване на топлината внасяна от слънцето ,да не се повтаряне Тани ,все пак обсъжданата тема не предполага разговор за панелки с екстри.Не съм съгласен и с Антон , един човек не отделя такава топлина освен в изключителни случаи на много интензивно натоварване при работа.Не такова е състоянието в което прекарваме времето си в къщи.Да не забравяме че в активно състояние сме не повече от 1/5 от времето прекарано в къщи.Освен това не повече от 1/3 от жилищата са обитавани само от възрастни при къщите които касае темата почти в 100% от къщите поне 1/3 от обитателите ще са деца с два три пъти по малко топлоотделяне.така че да заложим не повече от 80W на човек смятам за по реално.
За уредите в къщи няма смисъл да обсъждаме абсолютно задължителните ширм и вентилация.
Хайде само конструктивни допълнения и забележки да обсъждаме че така преповтаряме едни и същи неща.
И продължавам да не съм съгласен с изводите на Антон за по голямата енергийна нужда през лятото на ламбда 2 отколкото през зимата на ламбда 22.Освен това през цялото време добре изолирана площ смятате че ще се държи по инертно и от панелка и през деня щяла да се затопли (от какво ли ако обитателите и липсват и изолацията и не позволява това?)
Pasko - специалист
Ще се опитам да синтезирам изискванията за пасивна къща в горещ климат, въпреки , че нашите условия са смесени и става доста интересно при смятане- зима до -15, лято до 36гр! Пиша както аз съм ги разбрал нещата , като не претендирам да съм професионалист. Доктор съм и съм свикнал да чета.
1. Топлоизолация с вата напр20см пази еднакво добре през зимата и през лятото. Следователно би следвало тази къща да е по-хладна от неизолирана къща!!! Един приятел се опече това лято в нова неизолирана къща-само на хастар.
2. Ориентацията на къщата трябва да е главно на Юг с по-малко прозорци на изток и запад , заради по-ниския ъгъл на слънцегреене , който влиза през прозорците сутрин и надвечер.
3. Стрехата на покрива трябва да засенчва прозорците през лятото , а зимата слънцето е ниско и влиза в къщата. Може да се поставят тенти на отделни прозорци.
4. Рекуператор 98% КПД с байпас. Ако мога след рекуператора да вържа едно Климатиче за вентилацията ще е супер! Който може да го направи да свирне.
5. Тръби в земята е добра идея , защото когато копая за къщата мога да ги положа. Който знае технологията да каже! Притеснява ме развитието на бактерии в тръбите и влага.
6. Проветряване и охлаждане на къщата през нощта , когато температурата пада около20гр.
7. Евентуално термопомпа въздух вода , но това ще се уточнява
AntonBM - специалист
stivemaster, уважавам мнението ти. Щом до сега не съм успял да те убедя, едва ли с още един пост, ще успея да го обърна, но ще се пробвам.
Относно топлината отделяна от хора, сложих таблицата, която ползваме за изчисленията. По-горе съм писал, че топлината внесена пряко от хората е по-малко от тази, която те внасят в къщата от това, че стоейки в нея те ползват електроуреди. Огледай се около себе си и виж колко уреди работят сега, докато четеш това. Едва ли ще са по-малко от 500 W (компютър, лампа, телевизор и т.н.). Всички те консумирайки ел.енергия в крайна сметка я преобразуват в топлина.
stivemaster написа:
И продължавам да не съм съгласен с изводите на Антон за по голямата енергийна нужда през лятото на ламбда 2 отколкото през зимата на ламбда 22.
Предполагам, че под «ламбда 2» и «ламбда 22» имаш в предвид температурната разлика вън/вътре. По-удачно е да се ползва ΔТ°С, с ламбда- λ обикновено означаваме топлопроводимостта [W/m.°K].
Пасивните къщи се наричат „пасивни” точно защото имат по-малка зависимост от външната температура. Изолацията е толкова, че загубите от топлопроводимост през стени и прозорци са ниски. Запитай се защо започваме да отопляваме стандартните къщи, когато външната спадне под +12°С, а не по-рано? Все пак тогава ΔТ=10°С спрямо вътрешната. През лятото е по-малко, а охлаждаме. При пасивните къщи отоплението започва при още по-ниска външна температура, може и при 0°С да не се налага пускане на отоплителен уред! На какво мислиш, че се дължи това? И как се отразява това на режима охлаждане на пасивните къщи?
Между другото моите изводи се основават на изчислителната методика. Пробвал съм как се променя енергията необходима за охлаждане при различни дебелини на външните изолации. Аз също в началото се изненадах от това, че с нарастване дебелината на изолациите, нараства и енергията необходима за охлаждане, но после проследих изчисленията и се убедих, че нещата наистина са такива. Този резултат се получава не само с моят файл (да предположим, че съм объркал нещо), но и със софтуерите на другите колеги.
Pasko браво, ти написа изискванията! В общи линии не са грешни, но са много опростени. Нещата са много по-сложни. По всяка една от изброените от теб точки мога да напиша по 10 листа с пояснения, кога да се спазват и кога не. Между другото къде си виждал „Рекуператор 98% КПД с байпас”?
За бактериите веднъж вече ме питаха и говорихме за това в този форум.

Прикачен файл

hora.JPG
hora.JPG (30.25 KиБ) Видяна 3558 пъти
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: