• 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 103
Всичко за този вид строителство.
Pasko - специалист
Към AntonBM- грешката е моя за 98%. Говоря примерно за BRINK RENOVENT HR 95%, има и байпас.
Наистина съм написал опростено принципите! Не разполагам със специализирана литература . Надявам се да помагаш ,като му дойде времето
Варненски архитекти се пулеха неразбиращо като им споделих тези принципи и фамилната къща, която ще правя! Затова дори не знам кой може да проектира къщата- не строго "пасивна ". Този термин не ми харесва- правя аналогия с "пасивен" гей :-D .
bulhomes2 - майстор
VLADO66 написа:
Да,класическия топлообменник е с вода темперирана чрез различни природосъобразни източници.Тая вода може да бъде заменена с фреон естествено с топлообменника и източника ще пърпори някъде навън,обаче вече мирише на централна климатизация.
Не съм съгласен, че това е класически топлообменник при въздушна рекуперация. Това за което говориш е климатизиране на входящия въздух с някакви други източници, но не и рекуперация за сметка на изходящия въздух.
stivemaster - майстор
Тука всеки въвежда някакви понятия ей така. Адаш под рекуператор се разбира е такова http://www.google.bg/imgres?imgurl=http ... Ag&dur=608 устройство и затова колегите не те разбират като го сравняваш с климатика.
Към колегата Антон ,да бе за делта t става въпрос но докато разпръсквам дечурлигата наоколо че ми пречеха да пиша .... #-o .После Антоне не можеш да ме убедиш просто защото пропускаме много неща .На първо място сравняваме абсолютно не инертна структура с произволна недостатъчно изолирана сграда ,при която какво значение има кога започваме да я отопляваме и охлаждаме.Защо го казвам ами защото аз се прибирам и започвам да охлаждам скапаната си панелка след като е стояла цял ден необитаема и вътре работи единствено хладилника и отделя топлина.
Ами ако не пропуска топлината отвън ,ами ако вентилацията вади натрупващата се от вътрешни източници топлина? За количеството топлина отделяно от човека няма да споря ,щото освен за стойностите с които продължавам да не съм съгласен, ами да бяхте видели и това че не съм съгласен и със това че например не се отчита разлилката между възрастен и дете.
А колегата доктор от Варна може би за друг вид къща си мисли но пише пасивна .Колега като обикаляш малоумните ни проектанти попитай за "къща с нулево нетно потребление на енергия" а не за "пасивна"
VLADO66 - майстор
Вярвам че колегата Tsilkov няма да ми се разсърди ако дам линк към конкурса за проекти на пасивни къщи в който участва http://www.youtube.com/watch?v=_tMcN02fu60
estqwerty - специалист
ехе как се е мръднала темата ! има много хубави неща засегнати.

бях малко откачил с новите цени на тока ... за това по-късно

Паско : за проектите кой да е архитект ще ти свърши работа. после си за АнтонБМ който да ти предложи конструктор който да му играе по свирката след като решите по каква технология ще строите. всъщност ОВИ проектанта трябва да е водещ ако архитекта няма идея какво прави или поне ти трябва да му набиеш повече неща в главата за да не се отплесва с ненужни детайли и сигнитурни красоти... не без причина повечето пасивни къщи са кубчета, цилиндри или полусфери не е задължително но е +. а бе най добре е да са колектив и да знаят какво правят. има изградени доста къщи в варненско пасивни.

Мен едната 30 сантиметрова козирка ме спасява лятото и ме топли зимата изцяло с френски джамове по цялото южно и северно за съжаление изложение. ей тук имат роля архитектите :) да направиш френски прозорец на юг -ок ама на север ?!? ще се научат.

Без вентилация в ново строителство не става - особено зимата отварям на голямо. Първата година цяла зима стояха паднали прозорците и климатика бичеше. Дори сега има доста влага, особено зимата, оставям вентилаторчетата в мокрите и е горе долу ок но това са си загуби ...

Та стигаме до новите цени на тока.
Направо бях откачил.
И по темата - как да противодействаме на новите по-високи цени ---> с ремонтче към пасивност? Знам че може да се постигне с ремонт. Въпроса е какъв?

Живея в нова сграда и си е изпълнена както трябва изолирана си е и така на татък.
Прозорците слава богу мога да реагирам и да си сменя двойните обикновенни пакети с тройни направени както трябва - темата е дълга...

Интересно ми и е а и това е въпроса ми към Антон а и всички - понеже съм на последен етаж отгоре е бетонна плоча и 10сантиметра изолация ако не се лъжа. От бетона на тавана ме дели един латекс. А както знаем топлото отива нагоре.
И стигаме до това че ще реновирам това ще доведе до няколко неща :
1. ще свия с 10-15 см обема - не е проблем и няма да се усеща стаите са достатъчно високи. това ще намали с няколко кубика обема на стаите и ще се топлят по лесно.
2. ще поизбегна термомоста , но за целта трябва да опаковам и стените, ако не друго ще го намаля. термомостове - бял кахър. :) стените за съжаление не ми се пипат отвътре освен да им хвърля една нова боя.
гледах доста пдф-а на исовер за реновирането но те не живеят в България и не разбират нашият начин на живот и проблемите със изолирането тук.
3. ще скрия ново луминисцентно осветление и ще изхвърля халогенките от хола които ми горят по 200 лева на година. предполагам дори само от тази мярка ще се избие ремонта че сега освен тока давам и по 15-тина 20 лева за крушки. диодите са скъпи още а и горят с нашия ток ако са на 220 240 или там колкото пускат сега знам само че не е 220.

Каква технология ще предложите - вата + картон или лепена изолация с пяна?
Каква дебелина ? - аз се навивам за едни 15см но ще видим

Понеже програмата на Антон е доста сложна поне аз с моите бегли опити не мога да я разгадая, моля ако е възможно да се разберат какви ще са разликите ако е и ако не е изолиран тавана отвътре да кажем за стая 10 или 100м2 изолирана отвсякъде с 6см и с 10см над плочата, и каква е разликата с 5, 10 15 и дори 20 см изолация отвътре. без прозорци и допълнителни неща просто за да разбера има ли резон в някакво такова капиталовложение.

Благодаря предварително.
AntonBM - специалист
Стандарта за изолиране на външните ограждения, който ползват немците е U≤0,15 W/m².°K за стени, под и тавани и U≤0,8 W/m².°K за прозорците. Постига се със следните изолации:
- На стени с 20 см EPS;
- За тавани с 30 см XPS, но пожарникарите забраниха ползване на горима изолация по таваните и сега трябва да се слага 35 см минерална вата.
- За подове над земя с 10 см XPS или 20 см за еркери.
Този коефициент за прозорците U≤0,8 W/m².°K, съм правил опити да го постигна (на теория, чрез изчисления) с различни видове стъклопакети, но е почти непостижим. Рамките на дограмата не са голям проблем. Има PVC, които се пълнят с пенополиуритан и става, но проблема е в стъклопакета. За изчисляване коефициента на топлопроводимост на стъклопакетите ползвам софтуера на Carrier, като за троен стъклопакет с 3 нискоемисионни стъкла от 5 мм и запълване с криптон 6 мм (по-добре е от 13 мм.) се получава U=0.919 W/m².°K. Т.е. дори с 3 нискоемисионни стъкла и инертен газ криптон (по-добър от масово ползваният аргон) не се спада до желаната стойност. Имам софтуерите на Rehau и LBNL, с които също се изчислява коефициента на топлопроводимост на прозорците. При Rehau, си избираш рамката от тяхната номенклатура, а за стъклопакета задаваш стойност, която трябва да ти е дадена от производителя на стъклопакета. Има няколко сложени стойности в техният софтуер, но те са абсолютна глупост! Пълен абсурд е с 2 стъкла и аргон те да докарват това, което се постига 3 и ксенон, но това са заложили, ако искаш вярвай им.
Проблема е, че в България сертификат с гарантирана стойност на U на стъклопакета никой няма да ти даде, а дори и да ти даде, той едва ли ще е реален. Рамката на прозореца е малка част от изделието и реално стъклопакета е най-важен, но няма начин да си направиш стъклопакет с U≤0,8 W/m².°K. С 2 прозореца един след друг – двукатен прозорец изпълнен със стъклопакети вече може да се слезе под тази стойност, но става по-грозно. Става въпрос за 2 рамки и най-малкото 4 стъкла, така се спада под 0,8 W/m².°K.
За условията на България няма нужда изолациите да са толкова добри, за да се постигне пасивност. По изчисления и с 60-70% от това, което слагат германците разхода на енергия спада до техните стойности но за прозорците слагам техният измислен коефициент U=0,8 W/m².°K. Ако сложа реален, примерно за троен стъклопакет с едно К-стъкло и запълване с аргон на качествена PCV рамка коефициента е около 1,45 W/m².°K. Тогава, за да постигна пасивност пак вдигам изолациите до немските и излиза пасивна къщата.
За една панелка не е непостижимо постигането на пасивност, но трябва да сложиш изолации над 20 см. и да смениш дограмите с тройни стъклопакети. За да няма термомостове, трябва да изолираш и част от стените на съседа отдолу, а на покрива така трябва да се изолира, че стоманобетоновата конструкция контактуваща с външен въздух да няма проводимост до твоя таван. Има технически решения, с които може да се постигне, но трябва да ми направиш вертикален разрез, за да ти кажа къде и колко изолация да сложиш за да го постигнеш.
П.П. По-добре не се мъчи да гониш пасивност на тази панелка. Слагай по 8 см където може и ще си доволен. Ако сложиш по 20 см., само ще влезеш в новините. Представи си как ще изглежда панелката с твоята добавка.
Pasko - специалист
Антоне ще ми трябваш скоро , защото ще започвам проектиране и надявам се напролет първа копка! Ще мога да ситуирам къщата югоизток, искам да не е кубче Рубик, а нещо като модернизиран български стил около 200-250кв.м. Ще правя и балкон /чердак и си мисля да е от дърво , за да е отделен от къщата за избягване на термомостовете. Засега съм се спрял на тухли Винебергер поротерм лайт+20см каменна вата. На покрива обмислям 45см бали слама потопени в рядък разтвор кирпич и положени директно на последната плоча, отгоре неотопляем таван. Основите отвсякъде с 20см XPS . Троен стъклопакет с топъл дистанционер. Още се чудя с какво да топля/охлаждам. Знам че ще кажете термопомпа , но не знам дали ще останат пари и дали ще е нужно. Естествено ще има рекуператор и соларни панели за БГВ.Входящата тръба на въздуха смятам да я пусна около къщата в основите и после през гаража преди да влезе в рекуператора.
Ако някой иска да помага със съвети нека го направи - ще съм благодарен на всяка градивна критика.
bulhomes2 - майстор
Остави ми някакъв телефон или скайп! Ще те свържа с един човек, който строи пасивна къща и можете да обмените идеи.
estqwerty - специалист
каква панелка?
не става с 8см отвсякъде защото вече си има изолация.

става въпрос за отвътре, по специално тавана отвътре.

може ли да сметне с файла защото предполагам има значение къде е изолацията на пода, на стените или на тавана . софтуера взема ли го в предвид?

иначе това имам предвид :
предполагам през тавана ще излезе повече топлина от колкото през стените и една изолацийка там ще има по голям ефект от колкото на стените.
същото е и с пода - с по малко площ и материали се постига повече въпреки че загубите от към пода ще са по-малки отколкото от стените.
докато у нас всеки се хвърля да прави изолация на стените и не правят нищо за тавани въпреки че там с най-малко ресурс ще постигне най-много.
  • 1
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: