• 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 103
Всичко за този вид строителство.
VLADO66 - майстор
Цилков,а аз си мисля че само я четеш и си траеш :lol:
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
Цилков,а аз си мисля че само я четеш и си траеш :lol:
Ти виждал ли си клюкарка да си трае на пейката пред блока :lol:
Просто не очаквах такъв серсемлък да пише някой за "енергийна ефективност" ,че и "пасивни сгради" там дето хората обсъждат котли :lol:
Влезнах в профила на AntonBM и гледам Пасивни къщи в раздел отопление :shock:
AntonBM - специалист
Цилков, здравей и добре дошъл тук. Очаквам да развенчаеш „Градските легенди”, които са изписани в тази тема.
Да ми се чуди на акъла човек, как съм си позволил да пиша в чуждата тема (пусната е от yhv)? Трябваше да се усетя, че е в раздел „Отопление” и да я игнорирам...
Кажи къде се обсъждат по-професионално пасивните къщи, че да погледна? Форума на „ИГ Пасивни Сгради България”, който ти е домашен съм го посещавал, дори съм дал два линка към него в тази тема, но там срещнах посрещане на нож от hexagonbuild и голяма част от това, което си писахме го затрихте. Съгласен съм, че нарушихме добрият тон и си беше за триене, но ако говорим за „градски легенди” те не липсваха и във вашият форум. Точно опита ми да ги развенчая, доведе до по-тежките думи, които си разменихме с колегата. Съжалявам, че стана така.
Относно раздела „Отопление” не го пренебрегвай. Вярно е, че котли и камини преобладават, но има и теми за термопомпено отопление с почти всички видове термопомпи (май само VRV не съм срещал), има и за отопление със слънчева топлина, буферни акумулаторни съдове и т.н.
Очаквам да помогнеш в развитието на темата. Аз съм малко зает и трудно намирам време да пиша, а има още доста да се пише по въпроса. Ти си специалист с опит, който е доста запознат с пасивните къщи и ще ни е приятно да си кажеш мнението. Ако стане спор, няма лошо стига да не се стига до крайности. В спора се ражда истината.
Тани - модератор
И аз все отлагам да прочета тази тема по-подробно , защото сте писали в някой от периодите , когато съм отсъствал от форума за няколко месеца. Надявам се скоро да намеря време да и обърна внимание и да си кажа моята гледна точка, че има доста да уча по темата, а имам няколко идеи , които не знам дали са засегнати. Местя темата и в по-подходящ раздел , въпреки че наистина пасивните къщи не са само изолация, а съвкупност от системи, така че, ще се вижда и в двата раздела!
Tsilkov - майстор
AntonBM написа:
Цилков, здравей и добре дошъл тук.
Здравей Антон.Ама за добре дошъл е малко късно - аз от много време се подвизавам в тоя форум ,но в други раздели :)
За развенчаването е малко късно - 15 страници писани сигурно повече от година :lol:.По беглия поглед които метнах специално на твоите мнения няма какво да им се "развенчава" =D>
В раздел "Къщи" точно сега горещо върви една тема която тръгна от нискоенергийни сгради( и аз всячески се опитвам безуспешно натам да я бутам :sad: ) , но набързо заби в "мистичните технически подробности" на "пасивните сгради".
Форума на "пасивни сгради" е "мъртъв" защото го четат (по скоро четяха) 5-10 тесни специалисти.В същото време това строителство в България клони все още към 0.Естествено съвсем закономерно вие се хванахте за костите с Хексагон и нещата съвсем отидоха в "блатото" :lol:
Темите за отопление не ги следя защото само мога да питам :lol: Когато ми се е налагало да питам обаче го правих във "Вентилация,климатици,термопомпи".

Тани според мен темата е за раздел "Къщи" защото обхваща всичко - архитектура,изолации,вентилация......Освен това е логично да се започне с "нискоенергийни сгради" защото са по обща група.
Tsilkov - майстор
Тази е много добра ,но мисля е "нискоенергийна" ,а не "пасивна".

Понеже много хора си задават въпроси около вентилацията с рекуператор ето едно "елегантно и лесно" решение.Локална вентилация с рекуператор с цена под 4000 лв. и ефективност към 90% (поне според производителя):

Изображение
Тани - модератор
Относно рекуператорите - тук сме бистрили темата:

viewtopic.php?f=23&t=21148
www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=23&t=31177
viewtopic.php?f=23&t=31103&hilit=%D1%80%D0%B5%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80

Може и да ти е интересно!
estqwerty - специалист
със всички глезотии вътре май няма да успеят да докарат разхода за пасивна, просто няма да се съберат в консумацията.

..." Съвременните системи за климатизация, вентилация и рекуперация, суперизолацията й и тройните стъклопакети на дограмата и окачената фасада я правят ултра ниско енергийна (консумацията на ел. енергия няма да надхвърля 11 Втч/кв.м.). Въпреки ниските разходи за енергия, къщата разполага с отопляем басейн, както и с малък СПА център, включващ, инфрачервена сауна, фитнес зала, стая за почивка и хидромасажни вана и душ. " ...

иначе са я продухали и май е минала теста.
http://hexagon-build.com/blog/?p=1158

както и да е : къща по къща. ще се завъртят работите леко полеко. кога направят тока 30-40ст по-бързо... неволята ни учи много бързо.

колкото за рекуператорите това е нещо недоказало се на бг пазара. трябва да се почне по малко с нещо евтино с ниско кпд и като свикнат хората сами ще си дадат парите за скъпи системи. сега и аз си мисля че ще ме гони клаустрофобията в пасивна къща толкова затворен. трябва да се тествам дали ще ми сдържат нервите :)
VLADO66 - майстор
Имаше един проект Сфера-една групичка се беше затворила херметически да правят биотоп и нещо не стана.Не си ли отвориш прозореца да те лъхне ветрец и да чуеш птичките....Живота е къс,затова пък тежък
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: