• 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 103
Всичко за този вид строителство.
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
Не си ли отвориш прозореца да те лъхне ветрец и да чуеш птичките....
Ми то на пасивната къща нищо не те спира да го отваряш през лято,пролет,есен.Даже ако рекуператора ти е без байпас за летен режим си е задължително и се изчислява.През зимата пък точно той те свързва с пресния въздух, защото в обикновенна къща на -10 градуса просто си седиш "в собствен сос" :lol: .Всичко това ако къщата ти е "при птичките".Ако къщата/офиса ти е в центъра на голям град ,или до натоварено шосе бързо разбираш ,че рекуператора е "най-краткия път" до "природата" :) .Реално идеята на рекуператора в "пасивните сради" не е толкова "икономия" колкото "комфорт".
estqwerty написа:
трябва да се почне по малко с нещо евтино с ниско кпд и като свикнат хората сами ще си дадат парите за скъпи системи
Ако си купиш евтин рекуператор с ниско КПД така ще се набуташ със сметките че повече няма да искаш :lol: .Който не му се дават 10 000+ лв. за цяла система просто си взема апартаментния които пуснах няколко поста по-рано ,или не си слага вентилация.Машините с ниско КПД са направени за обществени сгради като кафенета,офиси и т.н. ,а не за жилища.
idunno - специалист
Вентилация с рекуператор за 4000 лв. :-D , и това за пасивна къща (хепа филтрите май доста са поевтинели).Става за пасивна къща, ама по български.
Да не збравяме, че пасивна къща, ала направи си сам, е едно, а пасивна къща спрямо някакъв сертифициращ институт е съвсем друго.
Хубаво е да се уточни.
За мераклиите за пасивна къща тип стандартизирана (от чуждоземен институт)- може и да се продава като такава, ще спомена,че инсталациите в нея бяха около 100 000 лв-това преди 7 години.
Само да кажа, че нямам предвид стандартизиране от българска институция след като знам как се монтират радиаторни системи, за да се постигне по- висок клас енергийна ефвктивност на сградата.Не се чудете, защо радиаторите ти в новото жилище са едностранно вързани - отговорът е по - лесно да се допълнят липсващите глидери, след като блокът е минал оценката за енергийна ефективност.
AntonBM - специалист
Най-накрая някакво движение по тази тема. Явно преместването и на ново място и се отразява благоприятно.
idunno, този рекуператор пуснат от Цилков е за едно помещение, а не за цяла къща. Той работи оптимално с дебит от 0 до 75 m³/h, а в екстремални случаи може да докара и 150 m³/h, но вероятно тогава коефициента на енергийната му ефективност (бележи се с Е, а не КПД) ще спадне под 90%. Минималната норма необходим свеж въздух за 1 човек е 14,4 m³/h, но тя е ниска. По-подходящо е за човек да се осигуряват поне 25 m³/h. С този рекуператор се осигурява в оптимален режим въздуха за 3 човека, а ако се напъне може да докара нормата и за 6 човека, но не може да осигури дебита на изхвърляният въздух от повече от 2 WC или бани, а най-малките кухненски аспиратори вадят поне 300 m³/h – дойно повече от капацитета му.
Няма изискване филтрите на пасивните къщи да са с хепа филтри! Хепа филтрите са с клас на филтрация над EU-12 и се ползват за операционни или други помещения, в които се търси пречистване на въздуха над 99,95%. В жилищните помещения няма нужда от филтрация по-висока от EU-5 или 6. Няма лошо ако решиш да филтрираш постъпващият свеж въздух и до по-висок клас, но това няма да те спаси от примерно праха в къщата. Той се образува по друг начин – най-често той е от човешката кожа и по-рядко от мръсни обувки. Относно стандартизацията на пасивните къщи. В България нямаме действащ стандарт, който да регламентира «пасивност» на къщите. Ползваме немският, но той не е задължителен (и в Германия не е), но по-лошото е, че и нямаме някакви данъчни облекчения, които да правят така, че да си заслужава да правим такива къщи. Единствено цените на енергоносителите оправдават инвестициите в тази насока, но по-напред правихме една сметка има ли смисъл в тази икономия. Много грубо трябва парите вложени в изолирането на къщата да са по-малко от лихвите които ще получаваш ако същите пари се вложат на банкова сметка. Сега нещата са на кантар, но цените на енергоносителите стабилно си растат, а сложиха и лихви на доходите от лихви, така че сметката може вече и да не е актуална. Тя беше груба, трябва някой да направи по-точна и на реално изпълнение, а не това което аз сметнах набързо. Все пак с такива скъпи съоръжения – рекуператор за 4000 лв., за условията на България ми се струва, че няма да излезе сметката. Иначе машинката е много добра – видях, че си има и датчик за СО2. Значи сама следи за качеството на въздуха и се включва и спира когато трябва.
8180 - майстор
AntonBM написа:
Много грубо трябва парите вложени в изолирането на къщата да са по-малко от лихвите които ще получаваш ако същите пари се вложат на банкова сметка.
Я, пак. :?
marmoz - специалист
Е де-повече де по-малко генералната идеята е ясна :-D
Tsilkov - майстор
marmoz написа:
Е де-повече де по-малко генералната идеята е ясна :-D
Абе тя идеята за "икономическа ефективност" е ясна (или поне колкото съм я учил) , но е правена за бизнес модел, а не за собствено жилище. Не че и така не може да се разсъждава ама възникват две големи условности.Първата е какъв да е периода като следва ,че там ще си живееш? Втората е каква остатъчна стойност даваш на къщата при препродажба след изтичането на тоя срок. Имайки предвид че една "пасивна къща" се амортизира доста по-бавно и запазва доста повече стойността си тогава сметката даже може да излезне "прекалено оптимистична" :) .
Преди няколко месеца в секцията за климатици бях пуснал една тема за климатизация на "нискоенергийна сграда" и там единия потребител ми ги смяташе на 5 годишен амортизационен срок. Доста научно се беше обосновал ама нали се сещате ,че аз след 5 години няма да взема да ги хвърля тия климатици дето са ми закачени на къщата :shock:
AntonBM написа:
idunno, този рекуператор пуснат от Цилков е за едно помещение, а не за цяла къща....
Именно. Но дори и да е централизиран няма как да набъбне до комичната цена от 100 000 лева :lol:
AntonBM написа:
В България нямаме действащ стандарт, който да регламентира «пасивност» на къщите.
Няма такъв държавен стандарт.Това е индустриален стандарт и е пожелателен.
AntonBM написа:
за условията на България ми се струва, че няма да излезе сметката.
Освен чисто "бакалската" сметка има неща като комфорт и енергийна независимост :wink:
AntonBM написа:
Тя беше груба, трябва някой да направи по-точна и на реално изпълнение, а не това което аз сметнах набързо. Все пак с такива скъпи съоръжения – рекуператор за 4000 лв., за условията на България ми се струва, че няма да излезе сметката.
То компонент по компонент няма как да ги изчислиш правилно. Като хванеш и че сградите са "проект" а не готов продукт сравненията съвсем трудни стават.Ето в тази презентация http://passive.bg/files/files/bf6a13451 ... 1.2011.pdf условно се споменава за оскъпяване от 83 EUR/m2 преди няколко години когато цените бяха по-високи.
Относно "енергийните печалби" си поиграх да направя този калкулатор http://passive.bg/bg/conception/22-conception.html - интересен е като сравнение.
Последна промяна от Tsilkov на пон окт 22, 2012 3:11 pm, променено общо 4 пъти.
VLADO66 - майстор
Гледам че почвата на пасивните къщи е доста песъчлива и нещата клонят към нискоенергийните такива където почвата е по-твърда. :wink:
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
Гледам че почвата на пасивните къщи е доста песъчлива и нещата клонят към нискоенергийните такива където почвата е по-твърда. :wink:
По-скоро искаш да кажеш прекалено "бетонирана" :lol: . Тука за добро и лошо гъвкавостта е ограничена защото си има строг стандарт. Нещо не пречи да се отвори една тема за "нискоенергийни" :) .Опростено казано нискоенергийните сгради са "недовършени пасивни" на които се е наложило да се сложат някакви допълнителни отоплителни уреди. Много често те се оказват по-рационалното решение именно заради гъвкавостта. Лошото е че с тоя термин се злоупотребява лесно(понеже няма строг стандарт) то и сега някой търговец като сложи 10 санта стиропор и вика че къщата е нискоенергийна ,а някои наглеци и "пасивна" :lol: :axe:
marmoz - специалист
Re.Нискоенергина къща?Що е туи животно и вирее ли то У нас?
"Аде де кои ше я отвори,че отиде коня в ряката" :)
VLADO66 - майстор
Ето ти едно грубичко материалче да не ходи коня натам http://napravisam.net/?p=9405
  • 1
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 32
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: