• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 23
Всичко за този вид строителство.
bulhomes2 - майстор
Е значи го познаваш точно толкова, колкото и аз. И не, че не му е кеф да пише, а не може. Всеки си спомня как в началото е търсил постоянно къде е всяка буква на клавиатурата. Но пък и няма друг начин да се научиш.
единак - специалист
Ъъъ...? Пичове, това не е пасивна къща. С ниски емисии, да, но пасивна не е. Натрупани пари, материали и мерак на едно място. Демек, вложението няма никога да се избие от икономии и единствената полза ще бъде още една червена точка за грийнпийс. Примерно. Комфорта е съизмерим с други, с не толкова сериозни вложения.
Принципно много се радвам, дори приветствам иновациите, нооо... всичко си има граници. Щом човекът е решил, че така ще му е готино и ще се радва на малко по-малките сметки за отопление/особено в светлината на световното затопляне :-D / аз съм с две ръце "За". Хората трябва да са щастливи, особено откакто БТВ не се излъчва навсякъде и трови душите на хорта с "кодове" и "трагични" неща...
В крайна сметка, някой е решил да направи нещо различно. Смело напред, пък то ще си покаже. Аз навремето пуснах тема с подробни разбивки на процеса на строежа на моята/съвсем стандартна/ къща, като показвах всички грешки. Имаше полемика с разни майсторчЕта. Ама усещането за срам вече не е присъщо на нашето народонаселение.
Както и да е, дай да я видим, че се радвам на красоти.
И твоята не съм я виждал завъшена сякаш. Оная, възрожденската.
bulhomes2 - майстор
Хахаха. Възрожденска не съм правил никога. Правеше я bezopit и то във forum.imoti.net. Аз само му я оцветих виртуално в няколко варианта и уж го научих сам да си го прави по-нататък.

Аз не претендирам за някакви знания за пасивните къщи, но защо тази да не е. Не е ли това принципа - яка изолация отвсякъде и вентилация с рекуператор за да има въздух. Всъщност май се досещам какво имаш в предвид - да е напълно енергийно независима.
единак - специалист
Не бе, пич, не е. И аз не претендирам да разбирам, но при ония топлината от човешките тела, телата за осветление/да му мислят ИЮ с тия енергоспестяващи/, готварски печки и... може да има и още нещо, забравил съм... е достатъчно да се живее комфортно.
Обаче, честно, не беше ли ти, дето строеше една много готина къща с облицовка от ESP и малко камък? Ми имоти.бг.... защо с тях те отъждествявам?
npnconstruction - специалист
Между другото, има резон в това, което казва единак. Дали къщата е пасивна или не е, може само някой специалист на място да каже след като направи необходимите тестове за топлинни загуби. Стандарта за пасивна къща е доста висок, и едно нещо да не спазиш, къщата ти няма да е пасивна. Тоест ще е много добре изолирана, правилно разположение на прозорците, добра дограма, но топлото ще бяга по малко от някой наглед незначителен останал термомост.
bulhomes2 - майстор
Доколкото знам и той не предвижда да има отоплителна инсталация.
Тази къща, за която говориш е точно на bezopit. А в имоти нет пишех 5-6 години, докато не открих тоя форум. Но не съм никакъв там, че чак да ме отъждествяваш с него.
Tsilkov - майстор
npnconstruction написа:
Дали къщата е пасивна или не е, може само някой специалист на място да каже след като направи необходимите тестове за топлинни загуби.
Такива тестове няма. За да е пасивна (спрямо международния стандарт на името на PHI) една сграда се проектира/изчислява като такава, после се изпълнява като такава и накрая се сертифицира и/или измерва за разход на енергия.
Доколкото знам тази сграда следва плътно принципите на пасивните сгради, но не знам да е изчислявана или собственика да има намерение да я сертифицира. Имайки предвид ентусиазма и презапасяването с което се строи предполагам ще стане пасивна или поне много близка до нея, но засега това са само предположения.
Доколкото съм говорил със собственика основния мотив е пасивност/енергонезависимост на ниска цена и с подръчни/рециклирани материали. Всичко друго е от второстепенно значение.
bulhomes2 - майстор
Грешката е моя, но не мога да си редактирам първия пост, за да поправя заглавието. Христо ми изпрати много интересно клипче, в което обяснява за всичко подробно, но засега ме задържа да го кача. В него обяснява, че не е проектирана за пасивна. Прави я за собствено удовлетворение. Надявам се тези дни да му одобрят регистрацията и сам да почне да пише тук.
npnconstruction - специалист
До колкото съм запознат тези тестове се правят с термокамери и димни генератори, за да се установи от къде евентуално въздуха излиза. Това го прави фирмата, която изпълнява строежа на пасивната къща и тези тестове са задължителни за спазване на стандарта. В България, до колкото знам, все още са много малко тези фирми и бих се радвал ако някой от тях да вземе отношение, за да се внесе повече светлина по въпроса.
world_explorer - специалист
Вярно, че в Троян няма комари, ама в Бургас са бая. Не можеш да си позволиш отваряем прозорец без комарник- сутринта кожата ти няма да става за тъпан. На този вариант с двата стъклопакета не виждам къде може да се постави. Като правило и на село има много хвърчащи гадинки, особено където се гледат животни (не ме питайте дали са останали в България). Същото важи и ако наблизо има водоем. Примерно на язовир Батак ме ИЗЯДОХА гадовете.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 23

Тема "Пасивна къща в строеж" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: