• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 103
Всичко за този вид строителство.
bulhomes2 - майстор
Tsilkov написа:
...обикновенно се приема лихва защото инфлацията е по-малка...
Не бих го твърдял. Преди двайсетина години говорих с един - не работел, имал 20 000 лв и живеел от лихвите им. Повече не съм го виждал, но няма как още да живее от тях. Те станаха 20 лв по едно време.
idunno - специалист
Ех, не е лошо човек да не раздава акъл с помощта на програми.За да улесня Антон ще кажа ,че едното от двете ми образования е икономическо, така че не ми трябват програми за елементарни сметки като откупуване, отказване от, или сравнение на инвестиционни алтернативи.
stivemaster - майстор
Абе не мислите карате по инерция и така е накрая резултат го е показал колегата 8180 . Антон също се е отпуснал и ... сгрешил "ако е негов поста де".
Може ли Х да е по малко от лихвите които ще получиш за Х като лихва ако са в банката ..... я помислете малко !!!!!
И стига с тез откупувания моля ви се ,че се излагате ,никой не говори за откупуване ,като си купува Дачия ,еди къв си модел ,след като на следващия ден още, не може да и вземе и 40%.
estqwerty - специалист
това лято извъртяха някакви реклами из нета за рекуператори звънях казаха им към 5 бона за 80-тина квадрата апартамент. както и да е нямам 5 хилки и въпроса си приключи до там. може да е било това от снимката по-горе. дори и да имах парите има по-добри неща които мога да направя с тях.

и малко в друга посока да бутна темата : има ли си мисъл от скъпи прозорци?
това мислят американците :
http://www.greenbuildingadvisor.com/blo ... gy-returns

това само по себе си говори много за това какво е една пасивната къща, какви възможности имаме. какви решения можем да вземем.
SithLurker - специалист
Имам следния въпрос свързан с пасивните къщи:
Чисто теоретично как би трябвало да е направена вентилацията на кухнята?

Аз останах с впечатление че въздуха от кухнята понеже е мръсен/мазен не бива да минава през рекуператора на сградата. Ако е така наистина, не се ли губи много енергия се тези аспиратори по 300-400 м3/ч който изхвърлят толкова горещ въздух?
Pasko - специалист
SithLurker написа:
Имам следния въпрос свързан с пасивните къщи:
Чисто теоретично как би трябвало да е направена вентилацията на кухнята?

Аз останах с впечатление че въздуха от кухнята понеже е мръсен/мазен не бива да минава през рекуператора на сградата. Ако е така наистина, не се ли губи много енергия се тези аспиратори по 300-400 м3/ч който изхвърлят толкова горещ въздух?
Най-накрая въпрос по темата! И аз умувам как да направя кухнята? Най-вероятно ще е самостоятелно помещение с независим от рекуператора аспиратор и леко отворен прозорец когато се готви.
И още един въпрос към знаещите! За да не инвестирам в термопомпа с водно подово , може ли на входящия поток след рекуператора да се сложи канален климатик 12-ка , който да ми дозатопля въздуха и да отпадне нуждата от друго отопление? Понеже каналният климатик също има вентилатор не ми е ясно как ще се погажда с вентилаторите на рекуператора!
Tsilkov - майстор
SithLurker написа:
не се ли губи много енергия се тези аспиратори
Тя се компенсира от греенето на котлона :wink:. Има обаче доста други проблеми с аспирацията - къде минават тръбите,как са отворени към въздуха.... На практика това е един от най-големите технически недостатъци на пасивната къща. Обикновенно в Германия и Австрия слагат "истински" абсорбатори (по-лесно е отколкото да изолираш въздуховода на аспиратора) ,но там не се славят като фенове на пърженкото и подлучените манджи :lol:
Pasko написа:
За да не инвестирам в термопомпа с водно подово , може ли на входящия поток след рекуператора да се сложи канален климатик 12-ка , който да ми дозатопля въздуха и да отпадне нуждата от друго отопление? Понеже каналният климатик също има вентилатор не ми е ясно как ще се погажда с вентилаторите на рекуператора!
То има такива готови модули ,но са доста скъпи.С обикновен климатик няма да стане добре ,защото двете машини надали ще се напаснат като параметри и ще почнеш да получаваш гъбички и миризлив въздух :sad: .Не разбирам обаче какво те спира да си треснеш 12-ката в стаята :lol:
bulhomes2 - майстор
SithLurker написа:
Имам следния въпрос свързан с пасивните къщи:
Чисто теоретично как би трябвало да е направена вентилацията на кухнята?...
Най-простото е да изкараш печката навън и жената с ушанката :lol: Шегувам се, но много често печките са изкарани по балконите.
estqwerty - специалист
бях гледал в едно видео в туба - аспиратора е с филтър с активен въглен, въздуха си излиза пак в кухнята. да кажем че няма миризма - остава влаагата обаче и трябва да се справяш с нея.
решение за бг - правиш кухня за 5-10 хиляди с топ уреди, и готвиш навън на туристическо котлонче :)
AntonBM - специалист
Относно кухненските аспиратори за пасивните къщи, Tsilkov е казал, че те трябва да са „истински”. Не възразявам термина, който е ползвал, но от това не става ясно какви точно трябва да са те. По-вярно е да се каже, че те трябва да имат режим „рециркулация”, но да могат и да вадят въздуха от готвенето. В режим рециркулация те въртят вътрешен въздух, като го прекарват през филтър с активен въглен. По-ясно е обяснено ТУК. В преходните сезони, пролет/есен няма проблем да се изхвърля вътрешният въздух, той е с температура не много по-различна от вътрешната, но когато къщата е отоплена, а навън е студено, се ползва този режим. Т.е. животът в пасивната къща изисква някаква култура на ползване. Не са убийствено скъпи, може да се намерят и на цени около 100 лв., но няма да са много качествени. Филтърът е консуматив, който трябва да се сменя на около 4 месеца.
Estqwerty, е напипал проблема на този тип „вентилация”, влагата остава в къщата, а тя не е малко, когато се готви. Веднъж видях един абсорбатор, който работеше на 100% рециркулация, но имаше и охладителна секция след филтъра. Въздуха преминаваше през топлообменника и там влагата кондензираше. Този абсорбатор не беше домашно изпълнение, а за професионални кухни, беше по-голям и не много естетичен. Видях го монтиран над фурна в цех на „Салати Дерони”. Не можах да преценя дали си върши работата добре, защото в цеха имаше огромно отделяне на влага от други места и конденз имаше и по стените въпреки че те бяха добре топлоизолирани.
Влагата поета от въздуха, повишава енталпията му. Най-простият превод на енталпията е топлосъдържание. Т.е. колкото повече влага има във въздуха, толкова повече топлина той е акумулирал. През зимата вътрешният въздух е добре да е с по-високо съдържание на влага, през лятото обратно. Все пак човек се чувства най-добре в диапазона 40-60% влажност. В предишни постове съм писал за влажностния баланс на вътрешният въздух. Най-лесно влажността се поддържа чрез вентилация, в случая това ще прави другата инсталация – с рекуператора. Там влагата ще отдава енергията на постъпващият свеж въздух и ще повиши ефективността му, но ще остане като конденз в топлообменника му. Това не е проблем, всички машини от този тип имат системи за отвеждане на конденза. По-специфично е, че ако свежият въздух не е преминал през подземна тръба и попадне в този топлообменник с температура по-ниска от 0°С може конденза от изходящия въздух да замръзне и да го задъни. Оправя се лесно – спира се за кратко нагнетателната част на рекуператора и изхвърляният топъл въздух от смукателната част стопява леда, но за да стане това автоматично трябва да си има съответната автоматика.
П.П. Почнах с аспиратора и стигнах до размразяване на рекуператора. Това показва, че инсталациите на пасивната къща не са много прости (евтини), въпреки че по-принцип пасивната къща има незначителни консумации на енергия за отопление.
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: