• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 103
Всичко за този вид строителство.
Tsilkov - майстор
Доколкото знам таблицата на Антон е по Наредба 7 ,а там нещата са на "светлинни години" от PHPP.За сгради с по-високо потребление на енергия (да кажем над 60-80kWh/m2a) вършат чудесна работа ,но за "пасивни сгради" :axe: .Аз дори нискоенергийните ги изчислявам с PHPP.Не казвам че методиката е лоша ,но тук е като с измервателните уреди - всеки си има калибровка :)
Освен това обърни внимание на TFA :wink:

Ето за пример една "нискоенергийна сграда" която скоро правих с "доста по-високи" изисквания от тези които писа (но без рекуператор) виж какво излиза:
Изображение
Последна промяна от Tsilkov на нед окт 28, 2012 9:04 pm, променено общо 1 път.
valio2007 - специалист
Вълнува ме друг въпрос. Някой да е срещал климатици за средна мощност от 300W, защото толкова трябва да е мощността за стая от 30кв.м. Сегашните са излищно мощни и затова скъпи. Комплексните решения като Alterma на Daikin водят до допълнителни разходи заради лош COP , тръбен път, конвектори и скъп контрол на температурата.
Tsilkov - майстор
valio2007 написа:
Вълнува ме друг въпрос. Някой да е срещал климатици за средна мощност от 300W, защото толкова трябва да е мощността за стая от 30кв.м. Сегашните са излищно мощни и затова скъпи. Комплексните решения като Alterma на Daikin водят до допълнителни разходи заради лош COP , тръбен път, конвектори и скъп контрол на температурата.
С тоя въпрос се боря от една година (даже пусках тема в "Климатици") - просто няма такива.Копуваш си най-малкия и толкоз.Хубавото е,че вътрешните тела все пак не са "безбожно скъпи" ,а и имаш запас за климатични промени :lol:.Ама ако правиш "пасивна сграда" ,а не "нискоенергийна" тоя въпрос не стои 8-[ :-D
valio2007 - специалист
Tsilkov не пропускай нищо от горе написаното. За рекуператор 90% е един от много съществените пропуски, които обръщат всичко с главата надолу. Основна грешка на Антон също, затова и нищо не излиза както трябва за пасивни сгради в неговите файлове.
Tsilkov - майстор
valio2007 написа:
За рекуператор 90% е един от много съществените пропуски, които обръщат всичко с главата надолу.
Смятано е и с рекуператор - с него свалях 15-20kWh/m2a . Просто файла е без него защото отпадна от проекта като решение - една от причините беше точно мощността на климатиците.
P.S.Мисля няма смисъл да задълбаваме в тази тема ,защото пасивните сгради имат рекуператор и нямат климатици с вътрешни тела.
valio2007 - специалист
Да го приложим това на 100кв.м апартамент без никакви мероприятия за изолация.
46кwh *100m2 = 4600kwh * 0.20лв.= 920 лв. на зимен сезон или около 200лв./месец
Ти знаеш ли някой с такъв апартамент да плаща по 200лв. за отопление + останалите разходи за БГВ и консуматори още 200лв. =400лв. Аз не. Потърси си грешката.
Tsilkov - майстор
Това е свободностояща къща ,а не апартамент !!!Това за останалите разходи съвсем не го схванах (подозирам смяаш сметката за останалия ток на месеците отоплителен сезон :yawinkle: ) :? Що се отнася до грешките ето сайта на Пасивхаус институт http://passiv.de/en/index.php. Можеш да им пишеш ако намериш такава. Аме ме съмнява цял институт от 86-та година работи по тоя стандарт и има незнам си колко десетохилади обекта - сертифицирани и измерени.Както гласи един стар виц " На третия етаж грешка няма" :lol:
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
Това е свободностояща къща ,а не апартамент !!!Това за останалите разходи съвсем не го схванах (подозирам смяаш сметката за останалия ток на месеците отоплителен сезон :yawinkle: ) :? Що се отнася до грешките ето сайта на Пасивхаус институт http://passiv.de/en/index.php. Можеш да им пишеш ако намериш такава. Аме ме съмнява цял институт от 86-та година работи по тоя стандарт и има незнам си колко десетохилади обекта - сертифицирани и измерени.Както гласи един стар виц " На третия етаж грешка няма" :lol:

Добре. Приемам , че аз съм некомпетентен. Да попитаме хората, които имат 100кв. къща на село или където да е , но се ползва цял месец. Въпросът е колко от тях стигат 400 лв на месец, а ти си изкарал, че след изолация ще е толкова. Там в PHPP сигурно има входни параметри и човек може да сбърка, далеч съм от мисълта да се правя на по-разбиращ от тези момчета.
Tsilkov - майстор
valio2007 написа:
Приемам , че аз съм некомпетентен.
Нищо такова - просто си се загледал в някоя неправилна цифра която аз не мога да разбера/не мога да ти обясня :) :partyman:
valio2007 написа:
Да попитаме хората, които имат 100кв. къща на село или където да е , но се ползва цял месец. Въпросът е колко от тях стигат 400 лв на месец, а ти си изкарал, че след изолация ще е толкова.
Не знам къде я виждаш тая цифра :shock:.На нискоенергийната имам за 220 м2 РЗП :46*168=7728kWh / 2.8 COOP =2760kWh * 0,18 = 496 лв. на отоплителен сезон (5-6 месеца!) за цяла къща на 22 градуса.За другия ток дори не съм смятал защото е безмислено ако не сертифицираш(а тази дори не е "пасивна").

P.S.Ако намериш човек на село с къща 100 квадрата отопляващ цялата и то на ток те черпя уиски по избор :partyman:
Тани - модератор
Първата година като си купих къщата отоплявах една единствена стая 16m² и един от месеците платих над 300 лв! Не ми се мисли ако бях отоплявал цялата къща!!! Сега плащам около 200 лв за две стаи, но с климатик!
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: