• 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 103
Всичко за този вид строителство.
Фло - специалист
VLADO66 написа:
За комфорта ми е съмнително да има съществена разлика между двата типа къщи(хайде да не спориме).Та оти ще ручаме жабетата-примерно едни 10-15 000лв. разлика за 100-130м2?
Така е,пасивната къща не предлага комфорт на обитаване.Това си е маниакален мазохизъм.
valio2007 - специалист
Фло написа:
Така е,пасивната къща не предлага комфорт на обитаване.Това си е маниакален мазохизъм.

:? :? :? :?

Дай да чуем аргументи.
stivemaster - майстор
Тани написа:
Темата е за пасивните къщи и смятам , че тръгва в много неправилна политико-икономическа тема! Кока-кола и Макдоналдс продават продукти , които са доказано вредни за консуматорите , но все още са на пазара, нали!!! За цигари и алкохол не мисля, че е нужно да споменавам! Не смятам това , че някой продукт е на пазара, особено ако е на някоя мултинационална компания, може да е доказателство за качествата му. Това НЕ Е АРГУМЕНТ!!! Ако ще доказваш качествата на предложеното от тебе решение, нека оставим юридическите закони настрана и се обосноваваме с физическите!
Тани това изобщо не е довод ,ти нямаш доказателства затова което казваш за Кола и Макдоналдс ,както и ето какво - тютюнопушенето в САЩ е намаляло в последните 30 години - 3 пъти ,но рака на белия дроб само с 0.6%.
Ако аз можех да доказвам такива твърдения, както и качествата на дискутираните материали (има се предвид лабораторни неоспорими данни) щях да съм така напред че ..... За България щях да съм N:1 ,ако не сте наясно попитайте колко са лабораториите разполагащи със истинска техника в България и каква част от науката и изследванията у нас са основани просто на скапани предположения.
Като доклада на БАН ,че в България няма потенциал за развитие на вятърна енергетика ,защото липсват подходящи ветрове.Някой знае ли точната бройка на внесените нови и мощни генератори напук на този безмозъчен доклад.
По темата ,към колегата ribnikolaevi ,който едвали не с присмех коментира това което не му е ясно ,ето http://www.ibt.bg/pages/advantages_system_bg.php ти фирма която отдавна прилага описания метод ,ако наистина те интересува което се съмнявам обади им се тук няма с кого да говориш затова.Там хората ще ти кажат какво са правили ,как са го направили и кой проектант ще се подпише под проекта си и дали не му ги приемат проектите.
А защо изобщо се хващам да коментирам, използването на стиропор в тази тема ,правя го защото качествата му са непознати на ВСИЧКИ коментиращи темата .Дори да ви кача документи, за какво хората го използват и как ,НИКОЙ няма да ги погледне ,а най много лаконично и цинично ще заключи ,че няма нужда да се ограмотява и че знае всичко.Веднага в чисто техническите данни ,ще бъде открита връзката със глобалната световна конспирация и пак ще се върнем там където сме си.Хайде ще сложа един два файла просто за илюстрация http://dox.bg/files/dw?a=5dc4cc0a03 най общо като приложения и преди да продължите с теориите как стиропора след 5-10 години се разпадал и отделял цялата менделеева таблица и т.н. ето ви и друг http://dox.bg/files/dw?a=d36a4813ed помислете за условията на задачата решена с него !!!!!
Ще дискутираме соларен термоакомулатор ,след като сме напълно убедени че техникоикономическата логика го оправдава само извън България ,защо да го правим тогава? Тук хората търсят откупуване от къщите си ,без значение дали това е логично ,предвид технологията и най вече политикоикономическата ситуация.
Тани - модератор
VLADO66 написа:
За комфорта ми е съмнително да има съществена разлика между двата типа къщи(хайде да не спориме).Та оти ще ручаме жабетата-примерно едни 10-15 000лв. разлика за 100-130м2?
Владо ,явно говорим за различни неща. Моля те изброй КОНКРЕТНО кои компоненти имаш предвид, за да дискутираме!В момента водим безсмислен диалог!
Tsilkov - майстор
VLADO66 написа:
За комфорта ми е съмнително да има съществена разлика между двата типа къщи(хайде да не спориме).
За комфорта разликата е съществена (аз затова споменавах онава ISO7770).Без да гониш въпросния комфорт можеш да постигнеш въпросните 15kWhm2/a на доста по-нсика цена(примерно като леминираш рекуператора).Комфорта идва основно от две направления :равномерна вътрешна температура и постоянен приток на свеж въздух.Има и още едно -звукоизолация ,но тя не на всякъде е толкова нужна.
1.Равномерна вътрешна температура.За човешото тяло е от изключително значение не само температурата на самия въздух , а температурата на околните повърхности.За това на някои хора им трябва зимата 23 ,а на други 27 градуса да се чувстват комфортно в собственото си жилище.Ето тука има една картинка онагледяваща разликите http://www.passive.bg/bg/conception/6-conception.html
2.Постоянен приток на свеж въздух.Целта на рекуператора не е да "рекуперира" а да внася постоянен свеж въздух отвън. Рекуперирането е псоледваща нужда за да се минимизират загубите от вентилация.
3.Няма мухъл и конденз заради 2 и 3
Който не вярва в момента има дни на отворените врати за пасивни къщи в Германия и Австрия - може да иде и да се убеди лично.Ето линк http://passive.bg/bg/news/68-news.html
VLADO66 написа:
Някой правил ли е икономическа обосновка на компонентите извън изолацията,различаващи пасивната къща от такава с потребление около 10-15W/м3?.
На по задните старници пуснах една графика с линк към нея за икономическата ефективност и презентация за оскъпяването на първата серифицирана пасивна къща в България.Както каза Тани обаче никой не прави оценка на кола с климатик и без климатик.То изобщо и оценка на нова и стара кола ако направиш по цената пак ще получиш същия резултат ,ама всички се напинят нова да си купят :lol:
VLADO66 - майстор
Явно трябва да поживея в такава къща за да имам база за сравнение-комфорта е индивидуално усещане :).Сега давам средно по 100лв. на месец(отопл. и охлаждане без преходните периоди) за 100м2 и ъпгрейда надали ще ми е конфортен.
Тани - модератор
Тани написа:
VLADO66 написа:
Владо ,явно говорим за различни неща. Моля те изброй КОНКРЕТНО кои компоненти имаш предвид, за да дискутираме!В момента водим безсмислен диалог!
И още нещо конкретно - 100м² какво - къща , която отопляваш цялата със 100лв или вътрешен апартамент , в блок с ТЕЦ? Има "малка" разлика!
VLADO66 - майстор
Къща-котел на дърва и две конвенционалки предимно за охлаждане.
Тани - модератор
Тани написа:
VLADO66 написа:
Трети път те моля да кажеш за кои системи говориш за тези 10-15 000 "излишни" лева за да коментираме.
А за това, че се топлиш на дърва за тези 100лв - явно ни се разминават критериите за комфорт и спора отново ще е безсмислен, защото трябва да мине на личностнни качества и критерии, а не съм привърженик на такива спорове. Всеки си има своята гледна точка и не съм аз този, който да се опитва да ти я променя, защото смятам, че имаш право на нея, без да бъдеш критикуван! Надявам се и ти да уважиш моята и да приемем, че всеки е прав за себе си!
VLADO66 - майстор
Тани,по-назад в темата бе спомената сумата от 4000лв. цена на рекуператор за едно помещение,като прибавим инвестицията в земен топлообменник и въздуховоди сумата се натрупва.Далеч съм от мисълта да споря с някого,особенно когато не се чувствам специалист по дадения въпрос,пък и съм привърженик на една мисъл на Сун Дзъ;"Застанеш ли търпеливо на брега на реката,тя рано или късно ще доведе труповете на твоите неприятели",та в духа на темата си позволих да попитам-До къде стига разумното инвестиране в пасивността на една сграда и от къде започва пилеенето на пари/респективно "Грижата към невъзобновяемите енергийни източници"/.Не казвам че това което съм направил е най-правилно ,щото още навремето като си правих изолацията се чесах зад ухото и си виках-Можеше вместо половин TIR EPS цял да бях сложил, но в момента и така се ядва.Та да се повторя-нужно ли е за нашия климатичен пояс целия арсенал на пасивните къщи или може да се изведе някаква приемлива технология която да не бърка дълбоко в джобовете на желаещите оптимизация на домовете си :partyman: .
  • 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: