• 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 103
Всичко за този вид строителство.
Tsilkov - майстор
Тани написа:
И аз съм на мнение, че е по-добре да се заложи на нискоенергийната стратегия, спрямо индивидуалните изисквания на собственика, а не на маниакалното гонене на някакви пасивни параметри!
[/color]
Аз съм на същото мнение ,но то до нискоенергийна няма как да стигнеш без да гониш принципите на "пасивната сграда"-не само за изолация.Най-малкото дори и нискоенергийната трябва да я изчислиш на PHPP ,а не по Наредба7 защото по второто ще се окажеш в стабилна грешка да не кажа двоина.Ако сложиш просто 10 см. изолация и още едно стъкло в дограмата няма да стигнеш "нискоенергийна сграда" - изпитал съм го на изчисления и на практика!
Тани - модератор
Tsilkov написа:
Тани написа:
Явно ще ми е трудно да отвикна на постоянно отворения прозорец през лятото!
И теб те питам защо трябва да отвикваш :lol: .През лятото ,есента и пролетта единствената причина заради която не си отваряш прозореца на "пасивна къща" е че те мързи да идеш до него :lol:. Лятото даже ако рекуператора ти е без байпас ще трябва задължително да отваряш прозорците нощем - кеото е рпактически немислимо и иска "байпас".
Приятелю, говоря за последните няколко дни включително и тази нощ. Колкото и голямо желание да имам , нито живея все още(а надали и ще живея някога) в пасивна къща , нито имам все още рекуператор , та ми се налага да затворя прозореца като си включвам климатика :) А ми липсва кислород! Вече имам два вентилатора и чак се чудя дали да не си импровизирам една временна вентилация дори само с нагнетателната част, която да включва за 1-2 мин на час! Майната и на топлината , направо не мога да се наспивам. Сутрин се събуждам като парцал!

Tsilkov написа:
Тани написа:
И аз съм на мнение, че е по-добре да се заложи на нискоенергийната стратегия, спрямо индивидуалните изисквания на собственика, а не на маниакалното гонене на някакви пасивни параметри!
[/color]
Аз съм на същото мнение ,но то до нискоенергийна няма как да стигнеш без да гониш принципите на "пасивната сграда"-не само за изолация.Най-малкото дори и нискоенергийната трябва да я изчислиш на PHPP ,а не по Наредба7 защото по второто ще се окажеш в стабилна грешка да не кажа двоина.Ако сложиш просто 10 см. изолация и още едно стъкло в дограмата няма да стигнеш "нискоенергийна сграда" - изпитал съм го на изчисления и на практика!
Разбира се , че ще се гонят принципите! Просто не бива да се вманиачаваме да влагаме време средства и енергия за нещо, което не ни е от съществено значение!
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
Пак казвам ,че това е "нискоенергийна" което не я прави по-лоша от пасивната де. Въпроса е ,че системата на термопомпата може да излезне по-скъпа от пасивна (въпрос на сметки е) - казуса е подобен като този с котела.Освен това аз бих добавил още 10 см. на изолацията при условие ,че разликата в цената е 10лв./м2 :wink:

Цилков , а кое е пасивна според теб, щом не е <=15kWh/м2
Последна промяна от valio2007 на пет ное 09, 2012 10:35 am, променено общо 1 път.
Tsilkov - майстор
valio2007 написа:
Tsilkov написа:
Пак казвам ,че това е "нискоенергийна" което не я прави по-лоша от пасивната де. Въпроса е ,че системата на термопомпата може да излезне по-скъпа от пасивна (въпрос на сметки е) - казуса е подобен като този с котела.Освен това аз бих добавил още 10 см. на изолацията при условие ,че разликата в цената е 10лв./м2 :wink:

Цилков , а кое пасивна според теб, щом не е <=15kWh/м2
Страница 17 на тази тема - третото ми мнение.Даже съм го писал и като тоговор на твое подобно питане :axe:
Тани написа:
Tsilkov написа:
Приятелю, говоря за последните няколко дни включително и тази нощ.
Не съм те разбрал.Мислех че говориш като си вземеш рекуператора :lol: :partyman:
Последна промяна от Tsilkov на нед ное 04, 2012 7:05 pm, променено общо 1 път.
Фло - специалист
valio2007 написа:
2.Нищо маниакално няма в 10см каквато и да е изолация, PVC дограма 3-ен стъклопакет, съвременна термопомпа и рекуператор. До сега не съм попадал на сграда, която да не падне под 15kwh, ако тези 4 неща са изпълнени читаво (без термомостове).
Ще си позволя известна доза съмнение към "10 см каквато и да е изолация" да е относимо към пасивната къща.Казвам го от опит ,не от теория.
marmoz - специалист
Тани написа:
направо не мога да се наспивам. Сутрин се събуждам като парцал!
Тани намали стреса или овеличи времето за хоби :)
Мен като ми е претоварено с работа и поръчки , и като времето все нестига ставам сомнамбул ни мога да заспя а като заспя ставам в 2 в 4 и после в 6.Стреса мамата еб.. на съня
Tsilkov - майстор
Ето и един "ъпгрейд" на пасивната къща (доста е "модерен" в момента при западните ни съседи) които спомага цялостния разход на електричество да се намали рязко и да може да се компенсира примерно само от соларни панели на покрива.Идеята му е да се поставят две термопомпи на изхода и входа на рекуператора(нещо като мини инверторен климатик) и да се свържат към боилера за вода (буферен съд) заедно със слънчевия панел за топла вода.
Изображение
В момента цените са високи ,но по подобие на дограмите за пасивни сгарди до няколко години цената ще стане меко казано приемлива.Не е случайно че пералнята се намира до него - целта е да и подава топла вода добита от въздушната термопомпа и да снижи разхдоите на енергия за пране.

Ето и основно описание на идеята (което поне на мен не ми говори мнгоо понеже не разбирам от "енталпия" :lol: )

dea #2: Heating with the remnant energy of the exhaust air: Compact unit with heat pump

The remnant heat in the exhaust air after the air-to-air heat exchanger does not yield very much heat. To be exact, we have to talk about the "enthalpy", because a main part is delivered by the humidity in the air, which condensates. Again, in a passive house the heat requirement is very low, so very low, that it can be realised almost completely by the remnant exhaust air enthalpy. This discovery was published in 1995 by Wolfgang Feist. That was the beginning of the compact unit systems development.
Последна промяна от Tsilkov на нед ное 04, 2012 9:23 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Не е от стреса - спя дори повече като часове , но се будя от недостиг на кислород. Като отворя прозореца за 1-2 минути докато прочета дали някой е писал тук и след това отново си заспивам като бебе след няма и 2-3 минути! Виж че имам мнения напоследък в най-странни ранни часове!
valio2007 - специалист
Цилков щом това не ти е достатъчно, ще кажа , че ще покрие стандарта по всяка точка.
Tsilkov - майстор
valio2007 написа:
Цилков щом това не ти е достатъчно, ще кажа , че ще покрие стандарта по всяка точка.
Как ще го покриеш?Не искам да се заяждам (коментарите ти в голямата част са смислени - затова и си играя толкова да обсня къде грешиш) ама в случея говориш неща на изуст .Да оставим на страна ,че съм изчислил 7-8 сгради ,а ти дори не си виждал PHPP на живо (поне доколкото разбирам от коментарите ти) ,но сикаш да кажеш че хората занимавли се с правенето на над 30 000 такива сгради (включително няколко в България) са балами да слагата 35см изолация (след 20 см. нещата вече наистина стават по-сложни) , да правят къщата непропусклива и да инвестират в дограма (а за истински пасивната има значение монтажа и стъклоразделителя което пак си става усилие) и сертифицирана вентилация (дори сертифицираните производители заблуждават в "не-пасивните" си брошури) :wink:
  • 1
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 43
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: