Тани написа: И аз съм на мнение, че е по-добре да се заложи на нискоенергийната стратегия, спрямо индивидуалните изисквания на собственика, а не на маниакалното гонене на някакви пасивни параметри!Аз съм на същото мнение ,но то до нискоенергийна няма как да стигнеш без да гониш принципите на "пасивната сграда"-не само за изолация.Най-малкото дори и нискоенергийната трябва да я изчислиш на PHPP ,а не по Наредба7 защото по второто ще се окажеш в стабилна грешка да не кажа двоина.Ако сложиш просто 10 см. изолация и още едно стъкло в дограмата няма да стигнеш "нискоенергийна сграда" - изпитал съм го на изчисления и на практика!
[/color]
Tsilkov написа:Приятелю, говоря за последните няколко дни включително и тази нощ. Колкото и голямо желание да имам , нито живея все още(а надали и ще живея някога) в пасивна къща , нито имам все още рекуператор , та ми се налага да затворя прозореца като си включвам климатикаТани написа:Явно ще ми е трудно да отвикна на постоянно отворения прозорец през лятото!И теб те питам защо трябва да отвикваш.През лятото ,есента и пролетта единствената причина заради която не си отваряш прозореца на "пасивна къща" е че те мързи да идеш до него
. Лятото даже ако рекуператора ти е без байпас ще трябва задължително да отваряш прозорците нощем - кеото е рпактически немислимо и иска "байпас".

Tsilkov написа:Разбира се , че ще се гонят принципите! Просто не бива да се вманиачаваме да влагаме време средства и енергия за нещо, което не ни е от съществено значение!Тани написа: И аз съм на мнение, че е по-добре да се заложи на нискоенергийната стратегия, спрямо индивидуалните изисквания на собственика, а не на маниакалното гонене на някакви пасивни параметри!Аз съм на същото мнение ,но то до нискоенергийна няма как да стигнеш без да гониш принципите на "пасивната сграда"-не само за изолация.Най-малкото дори и нискоенергийната трябва да я изчислиш на PHPP ,а не по Наредба7 защото по второто ще се окажеш в стабилна грешка да не кажа двоина.Ако сложиш просто 10 см. изолация и още едно стъкло в дограмата няма да стигнеш "нискоенергийна сграда" - изпитал съм го на изчисления и на практика!
[/color]