• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 103
Всичко за този вид строителство.
estqwerty - специалист
antonbm : по точка 1 за стъклата . може 0.6 с 3 стъкла , ако се направи достатъчно дебел пакет пълен с аргон, стига профилната система да позволи да се монтира, тук вече и аз се изненадах какви чудеса има :) . има други газове ама не знам дали някой ги прави в бг.
графиката на страница 22. http://aircon.digdice.com/wp-content/up ... %D0%B0.pdf

а на 20-та страничка има графика за широчините на дистанционерите които трябва да се вземат в предвид за да не се получи конвекция между стъклата.

и линк към топлите пасивни къщи няма за гърция но италия и испания е подобно : http://www.passive-on.org/CD/1.%20Techn ... nglish.pdf
schuldiner - майстор
Колеги!!!
Живеем на Земята, не в космоса. Икономии - добре! Но не забравяйте, че оттатък изолациите има Природа, благодарение на която сме живи и здрави. Ползвайте разумно знанията на Антон и колегите му-инженери :prayer: (в случая се налага да ползвам емотикон, за да не ме разберете погрешно) и не превръщайте живота си само в сметки и цифри.

ПП За себе си мога да кажа, че от привърженик на идеята за пасивна къща преди 5-6 години, в момента съм по-скоро противник. Не на идеята, а на реализацията и на "стандартите". Естествено, виновни са модата и уливането.
Фло - специалист
estqwerty написа:
Фло написа:
VLADO66 написа:
...ограждащите зидове се правят с материали с високо температурно съпротивление и отвътрешната страна с материяли с висок температурен капацитет...
Фло моля дефинирай с думи прости и човешки като за неспециалист : 1. "материали с високо температурно съпротивление" и 2. "висок температурен капацитет"
1. изолация???
2. бетон/тухли/керамика??? итонга влиза ли към тези?
правилно ли съм разбрал?
защото ми се върти идеята стига нормите да го позволяват за стена от итонг 8-10 см + 15-25см или повече изолация за външна стена. какво ще кажете? ще докараме ли 0.2? и можем ли според бг нормите да имаме такъв носещ зид?

/quote]
Високото температурно съпротивление е обратното на топлопроводноста,чиито стойности за строителните материали могат да се видят в таблицата на наредба 7 за топлосъхранение.Специфичният топлинен капацитет е стойност, която показва колко топлинна енергия може да поеме и да отдаде строителния материял на килограм за всеки градус промяна,пак от същата таблица. Така за твоя детайл :
Газобетон автоклавен/ Итонг/ с плътност 500/кг 3 има специфичен топлинен капацитет - 1050 J (kg.K) и топлопроводност от 0.16W(m K)
При мен дървобетон от 700 кг/м3 има 1450 J (kg.K) и 0,23W(m K)
Тези материали са за самоносещ зид,освен ако не показват якост от 10 МПа/см2,когато се допускат и за носещ зид.
AntonBM - специалист
stivemaster написа:
Добре де в момента е така при -3С но във Варна е така и лятото при +30 ами тогава ?
Мислех, че и сам можеш да си отговориш на този въпрос, за това в по-ранния пост го бях споменал само с режима DRY на климатиците, без много пояснения.
Действително влагата се вади по-трудно през лятото и преходните сезони. Става като постъпващият свеж въздух се преохлажда. Влагата в него полепва по топлообменната пита и напуска въздуха под формата на конденз. После въздуха пак трябва да се затопли до вътрешната температура, за да не охлади помещението. През лятото няма грижи, защото тогава по принцип ни трябва студ.
Ако една пасивна къща е без инсталация, която активно да охлажда през лятото не може да си регулира относителната влажност по този начин за това е проблем. В условията на България, почти няма къщи без поне един климатик, така че с него може да се вади и влагата от вътрешният въздух.
estqwerty написа:
По точка 1 за стъклата . може 0.6 с 3 стъкла , ако се направи достатъчно дебел пакет пълен с аргон, стига профилната система да позволи да се монтира, тук вече и аз се изненадах какви чудеса има...
Щом ти изглежда като „чудо” значи малко трябва да се усъмниш! Разгледай ТАЗИ тема. В нея сме обсъждали тези коефициенти с различни видове стъклопакети и газове в тях. Между другото с ксенон и крипрон с по-малка въздушна междина се получават по-добри резултати. Важното е, че дори и с тези скъпи газове и модерни ниско-емисионни стъкла не е възможно с троен стъклопакет да се спадне под 0,8 [W/m ².°K]. Трябва си 4-то стъкло. Късно я видях тази тема и се включих чак на 6-ти лист. Там съм цитирал реалните стойности на топлопроводимост изчислени със софтуера на Carrier. На тях по им вярвам. Всичко друго е реклама без никакви доказателства за реалността на тези стойности.
estqwerty написа:
Линк към топлите пасивни къщи няма за гърция но италия и испания е подобно : http://www.passive-on.org/CD/1.%20Techn ... nglish.pdf
Мерси за този линк. Първият издиша, но от този може да се видят много полезни неща!
Разгледах го набързо, после ще го гледам по-подробно и няколко неща много красноречиво потвърждават това, за което писах по-горе. Вижте снимката по-долу. Това е къща в Португалия изпълнена по стандартите на Германия.

Прикачен файл

portugal.JPG
Не са си засадили дърво и за това всички щори са до долу, а на горната фасада са опънали и един брезент, за да може да се живее в тази къща...
portugal.JPG (32.87 KиБ) Видяна 4444 пъти

Прикачен файл

tabl.JPG
Тази таблица също е много показателна. Тя се отнася за това какви топлинни потоци има към къщата в зимен и летен режим. Няма я България ние се доближаваме повече до по-южните градове, а не тези с нулеви летни натоварвания.
tabl.JPG (84.96 KиБ) Видяна 4444 пъти
Последна промяна от AntonBM(стар) на нед фев 19, 2012 10:31 am, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Точно това имах впредвид ,да намерим баланса докъде може да се стигне в България.Защото на мен също не ми се живее в къща където не мога да си отворя прозореца и да питам монитора дали може да изляза на терасата и да дишам въздух идващ изпод земята.От друга страна да се направи такава енегргоемкост/не знам дали е правилния израз/ на къщата,така че да се отоплява/охлажда с минимални стойности без да се нарушава комфорта и навиците на човек.Тук може да се дадат практически решения за ТИ например на стоманобетоновите елементи-може да е излязло нещо ново по този проблем,а и за други неща касаещи топлоизолациите.Между другото благородните газове в стъклопакетите изчезват след максимум 5год.
AntonBM - специалист
Още не сме стигнали и до средата на темата. Все още обсъждаме геометрията на сградата и топлоизолациите. Не сме започнали инсталациите...
Темата наистина е голяма и с 2-3 поста не може да се изчерпи. За това не бързам да си кажа мнението, като отговоря на въпроса „Има ли почва пасивната къща у нас?”. Предпочитам постепенно да обсъдим нещата и всеки сам да стигне до своя си извод.
Ще дам само един жокер. Аз нямам категоричен отговор ДА или НЕ. За мен нещата са по-комплексни и са свързани с това как ще се изплаща във времето тази инвестиция. За това е от голямо значение първо каква ще е формата на сградата, как ще е ориентирана, от там зависи колко ще са мощни инсталациите с които сградата ще се охлажда и отоплява - абсолютна пасивност според мен е ужасно трудно постижимо! Винаги ще трябва енергия за отопление или охлаждане, но тя може да се вземе от природата с инсталации с по-ниски консумации на енергия, като е напълно възможно къщата да произвежда повече, от колкото и трябва – т.е. да стане с 0 потребление на енергия, че дори и да има излишък. Въпросът е заслужава ли си инвестицията? Кога ще се изплати?
Как да се направи къщата, че инсталациите да не са много скъпи? И не на последно място, комфортно ли ще се живее в тази къща?
stivemaster - майстор
А разбрал си ме ,аз иначе си отговарям сам колега Антон но въпроса е да да можем да формулираме за всички нещата които трябва да включва една вентилационна система и да разберат когато проектирате такава защо именно сте дали тези и части ,а не да смятат че са излишни глупости.
Бях споменал за един холандски рекуператор който гледах и при него на темпериращия блок (бая голям) отдолу има кондензоотделителен дренажен щуцер.

А относно средствата за слънцезащита ,това португалското е много писюрско трябва да признаем . Съществуват толкова модерни решения някои от които особено елегантни http://innendesigns.de/architektur/best ... ekten.html , някои по скъпи http://www.colt-info.de/news/aussenlieg ... utzanlage/ ,други по евтини http://www.baier-bewegt.de/de/produkte/ ... /index.php но при всички случаи ако има желание има и решение.
Фло - специалист
AntonBM написа:

Как да се направи къщата, че инсталациите да не са много скъпи? И не на последно място, комфортно ли ще се живее в тази къща?
Даже това е главния въпрос. Ние ,не се предполага ,щом сме тука в тоя форум да строим за някакъв национален или европейски рекорд и престиж.Строим за себе си.Затова и аз мисля,че абсолютно приемане на стойности от стандарти като немския например няма,кой знае какво приложение.Важното е да си изберем идеи и решения удобни за комфорта на обитаване.Така я виждам тая тема,иначе у нас пасивни къщи има доста ,последната получила световно архитектурно признание е в с.Звездица до Варна,"къщата дърво"както я наричат е от бетон и стъкло с по 150 метра дълбоки сондажи под нея за геотермална енергия и е много хубава и струва милиони.
AntonBM - специалист
Най-големият проблем е това, че ние нямаме Български стандарт за пасивна или нискоенергийна къща. Прост препис на немският не е удачен за нас. Германците са работливи хора, но в България никой още не се е хванал да направи анализ какви са оптималните дебелини на изолациите, как трябва да се ориентира сградата и с какъв процент остъкляване да е за има ниско потребление на енергия не само за отопление, но и за охлаждане. Изобщо да разчепка въпроса така, както са го направили Германците за техните климатични условия. Не, че в България няма хора, които да могат да го направят... Има си, но никой не се е захванал сериозно. Като гледам каква е нашата Наредба 7 за определяне на енергийната ефективност (с много недомислици е), едва ли скоро ще имаме такъв стандарт. По-добре е първо да си оправим наредбата...
При проектиране на каквато и да е къща водещ е Архитекта. Той определя, как ще изглежда тя, как ще е ориентирана и т.н. Това е нормално и правилно – за това са учили хората. Проблема е, че когато говорим за пасивна къща, знанията на архитекта са вече недостатъчни. Освен ако не е някой гений, но аз не познавам, чак такива. Въпреки че работя с няколко наистина добри. Двама от тях са архитект на годината на България. Те не се срамуват да питат, когато се стигне до подобни задачи.
Аз не съм проектирал пасивна къща! Рекорда ми е 131,5 kWh на квадрат за година, като от тях за отопление са 50, за охлаждане 24, за вентилация 8 за БГВ – 3 и останалото си е за уредите в къщата. Не съм се стремил да постигна това ниско число. Просто Инвеститора дойде със свое готово виждане как иска да му изглежда къщата и инсталациите и се получи това. Ако някой инвеститор пожелае да си построи такава къща, как да подходи? Трябва да си намери кадърен архитект, а той от своя страна трябва да намери добър ОВК проектант и двамата заедно трябва да търсят решение. Понеже няма готов стандарт за България, който да им спести труда, те двамата заедно трябва да пробват много варианти, докато намерят оптималното решение.
VLADO66 - майстор
Фло,идеятата ти за дърветата е много практична,но за съжаление при мен е неприложима.От едната страна ми е барбекюто,а от другата садя структурните елементи на шопската салата,а от тях няма да се откажа никога,ама НИКОГА :partyman:
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: