• 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 103
Всичко за този вид строителство.
estqwerty - специалист
само да уточня - като казвам пестене на изолация имам предвид не да се сложат 3-5 или 10см общо. имах предвид допълнителната изолация НАД 20 сантиметра, която се коментираше последните няколко поста.

не съм спец и не се занимавам с това, но си мисля че истината е някъде от 15 до 20 см.
повече изолация трябва да се наблегне на фундамента и покрива - хем е по-малко като квадрати,хем ще има по-голям ефект.
Фло - специалист
estqwerty написа:

не съм спец и не се занимавам с това, но си мисля че истината е някъде от 15 до 20 см.
повече изолация трябва да се наблегне на фундамента и покрива - хем е по-малко като квадрати,хем ще има по-голям ефект.
Да слагаш изолация от 15-20 см не е никаква истина,двойно набутване е,защото просто вместо изолация, обикновено лепена отвънка, самите зидове могат да се изпълнят ,иззидат с тухли с подходящ материал с подходящите физико-химични свойства и с добри топлофизични характеристики .
Ей тука долу има докторска дисертация по въпроса.Отделно има и други възможности като полистиролбетона на колегата Гечев например.
http://webcache.googleusercontent.com/s ... clnk&gl=bg
рулом - специалист
Не следя темата, ма от уважение към Фло, ще зема кратко и късо участие.
...относно дисертацията: Република Таджикистан се различава коренно от Република България като климатични условия :wink:

...ма за останалото подкрепям на 200 % не за друго, а от собствен опит. Имам две стаи с по две външни стени зидани на половин тухла(турски строеж на стара къща). на едната през далечното време на '96 г. поради неналичие на съвременни високо префалени ТИ, си направих втора стена от 5 см газобетон и в получената фуга 5 см. налях няколко чувала перлит. Другата стая скоро я пуснах в експлоатация с 5 см стиропор.
...познайте коя стая е с по комфортни температури, както през лятото, така и през зимата ?

...иначе човешката дивотия нема граници....ако се турне 2Х20 см стаята може да се сгрее и от 2 изпушени цигари :rock:
svetliopi44 - Чирак...
Мен ме гледаха като природно изкопаемо комшиите като си слагах 10 см стиропор...
Чувах приказки като ... Абе тоя бункер ли ще прави? ... :lol:
Пича с климатиците като дойде ми вика ... абе закакво са ти климатици, ти два вестника да запалиш вътре и ще се сгрееш , да ама не ... сега трябва да направя и вътрешна , ГК + каширана вата мин 5 см.
Фло - специалист
svetliopi44 написа:
като си слагах 10 см стиропор...
, да ама не ... сега трябва да направя и вътрешна , ГК + каширана вата мин 5 см.
Дето казват "оти ручахме жабетата" с тоя стиропор. Някъде доста нагоре в темата споменах,че стиропора е вид пластмаса и като всяка пластмаса "старее" губейки свойствата си на материал с високо топлинно съпротивление.Докато перлита има доста сериозни достойнства за използване в зидарията .
рулом - специалист
Фло написа:
....Докато перлита има доста сериозни достойнства за използване в зидарията .
.....в сух вид и единична субстанция....щото некои го мешат с вар за изолация и с бетон за олекотяване :-D
Последна промяна от рулом на нед ное 18, 2012 6:31 pm, променено общо 1 път.
svetliopi44 - Чирак...
Хе хе Фло , докато дойде времето да пуска вода, аз ще съм на тучни ливади, и ще правя мазилки на дедо ти господ... :rock:
Ефект има и то голям, но имам термомостове който само отвътре мога да изолирам за съжаление.
Отгоре и отстрани не остъклени тераси на комшии.
Фло - специалист
svetliopi44,сигурно е хубаво да си оптимист и да си вярваш,но в случая със стиропора не е практично да си мислиш ,че можеш да надхитриш природата.Стиропорът е пластмаса и старее до 8-10 години,при което губи качествата си,за които си го лепнал отвънка по стените.Съжалявам,ама това е положението!
svetliopi44 - Чирак...
След 10г ще му мисля, за сега си е добре там. :-D и въобще не съжалявам .
Дал съм 1000лв. за материал и 450 лв. помощ от приятел = 1450 / 8г.= 181лв. загуба за година, като се има на предвид че до сега Топлофикация ме щавеше за тръби по 60лв. на месец, ама вече умре тая ....целия блок се отказахме от тях ... та сметката ми излиза.
сметни и ти да видим дали е така?
Стефко - специалист
Преди 33 г. за проба правих една топлоизолация на първата ми къща. Тогава стиропора още не беше така разпространен, и я правих от някакви отпадъци. Ами.... все още си стои, и е като нов. :lol: И тая стена си е топла отвътре. Защо ли? При тоя остарял стиропор? Загадка май!!!

И още нещо. От същите отпадъци сложих в един буркан, и ги залях с ацетон. С това намазах една гаражна врата. Познайте - все още по вратата няма ръжда. Някъде във форума съм писал за това преди много време.

Така, че..... По-кротко с констатациите за стареенето. Пък може и да сте прави - в момента всичко е менте.

Не е задължително да ми вярвате.
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: