• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 103
Всичко за този вид строителство.
stivemaster - майстор
По повод директния отговор на въпроса от темата искам да отправя и уточняваш въпрос - защо построяването на нормална къща от тухли и бетон смятаме за "дадени пари ама за цял живот" ,а когато се светнем и решим да дадем 10% повече, но вече с други материали и технология получаваме нещо от "нискоенергийна къща" нагоре , изведнъж започваме да считаме това за бизнес предприятие и да разсъждаваме на тема рентабилност и срокове за възвращаемост.Защо не оценяваме разликите в качеството на живот за нас и за децата ни ,като достатъчна причина за разликата в цената.

От една страна колега Антон искрено те поздравявам за най накрая споделеното мнение за Наредба 7 напълно съвпадащо и с моето .От друга обаче не мога да се съглася че работиш с наистина добри архитекти които обаче не разбират от пасивни къщи ,ако става дума за това какво трябва да разбира един архитект и кое значи добър (не по душа) мога да дам примери с които ВСЕКИ трябва да се сравнява ,а не да поставя други критерии ,както обичаме да правим често.
Представяте ли си ако архитекта Дейвид Фишър не разбираше какво може да се постигне от http://dragobuild.com/p/архитектура-на- ... реме-дубай кой щеше да го проектира тогава. Аз разбира се не казвам че детайлите (по отделните части) трябва да изработи той но трябва да е напълно наясно за свойствата и характеристиките на форми и материали ,механика и да не изброявам колко комплексни знания,които ще използва за да постигне планираното .Тогава да даде задача на проектанта по съответната част да му постигне с цифри .
Антоне не ме разбирай погрешно най малко търся скандали.Просто хората които проектират такива неща са наистина добри и по която си искаме система n-балната трябва да ги оценим най високо ,а познатите ни които работят като архитекти и аз познавам такива съответно с по ниска оценка , съгласен ли си?
Последна промяна от stivemaster на нед фев 19, 2012 11:55 am, променено общо 1 път.
AntonBM - специалист
Комфортът е субективно понятие. Трудно може да се угоди на всички. Проблема е, че пасивните къщи внасят няколко ограничения, с които не всеки е съгласен да се съобрази. Примерно Vlado66, не желае да сади дърво. Аз само веднъж се опитвах в идейна фаза да започна пасивна къща, но инвеститора много рано ни отказа, като разбра, че няма да слагаме големи прозорци на север, ще трябва да има по-малко електроуреди, искаше телевизор и в кенефа, а осветлението му беше просто разхитително... Като разбра, че има ограничения за потреблението и на електроуредите и, че няма никакви данъчни или други облекчения, ни каза да не се напъваме да правим чак пасивна къщата му. Просто да харчи по-малко го устройваше.
Stivemaster, повечето архитекти, с които работя са наистина добри! Не всеки става „Архитект на годината”, а аз имам удоволствието да работя с 2-ма такива. Все пак те не се срамуват да питат. Те чисто интуитивно намират много хитри решения, които са най-често за намаляване на разхода на топлина, често си „крадат” и идеи от други архитекти, Имат много проспекти с готови решения, но когато дойде време да се види как това, което са си харесали на пръв поглед, да се види как ще се държи на практика, идват едни дълги формули, които те не ги долюбват. За това казвам, че работа в екип е много важна.
Последна промяна от AntonBM(стар) на нед фев 19, 2012 12:07 pm, променено общо 2 пъти.
stivemaster - майстор
А Владо евалла подредбата ти е железна човек не моиш я развали наистина сичко си е на място търси друг начин. :drinkers:
VLADO66 - майстор
Има данъчни облекчения само че в моя случай ми покриха 1/8 от вложеното което все пак е нещо.Цилков гледа и се хили от някъде :-D
AntonBM - специалист
Имах в предвид по-стимулиращи данъчни облекчения. Ти си ползвал REECL „Програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома”. Нея може да я ползва всеки, без да търси чак пасивност на къщата си.
Има и други данъчни облекчения – ако след третата година обследваш сградата си и въз основа на това обследване ти се издаде енергиен сертификат имаш право да не плащаш данък сгради:
7 години, ако сертификата ти е „А”;
10 години, ако пак е „А” и ползваш възобновяеми енергийни източници;
3 години, ако сертификата ти е „Б”.
5 години, ако пак е „Б” и ползваш възобновяеми енергийни източници
Само, че Сертификат „А” се получава, ако къщата ти е енергиен клас „В” и е нова или е енергиен клас „C” и е строена преди 1990 г. Сертификат „Б” може да се получи за сграда с енергиен клас „C” и е строена след 1990 г, или е енергиен клас „D” и е строена преди 1990 г.
Тези облекчения са недостатъчни, за да се стимулират по-нискоенергийни сгради и се дават само след скъпо енергийно обследване, което до някъде „изяжда” печалбата от данъчните облекчения.
yhv - специалист
AntonBM написа:
„Програма за кредитиране на енергийната ефективност в дома”.
Да се намеся и аз, че не мога да изчета написаното до тука, а започнах и да въвеждам данни в таблиците на Антон.
Не знам дали е точно тази програма, но ползвах една програма за енергийна ефективност, която ти приспада 20 % от стойността на покупката, т.е. не плащаш ДДС, но с разочарование разбрах че има лимит на покупната сума, а и примерно, не можеш да кандидатстваш за два имота. Кандидатстваш само за един. А аз купих климатика за апартамента, в който живеем в момента, така че казано с думи прости съм си изгърмял патроните за термопомпата примерно, а и за такъв електроуред мисля че максималната позволена сума беше 5 000 лева. С две думи омряла работа е тази програма.
VLADO66 - майстор
Другата възможност е за приспадане данък сгради след издаване на сертификат според видовете и сроковете за които е писал Антон по-горе.
mindless - специалист
Да споделя и аз моето мнение, защото надявам се скоро да започна строеж. За мен лично е по-важно да ми харесва сградата, в която ще живея, вместо да робувам на някаква самоцел, която е станала стандарт. С това не искам да кажа, че отричам енергийната ефективност, напротив, но мисля, че правилния подход не е "дай да направим пасивна къща", а е "да да си направим къща и да се постараем да е максимално енергийно ефективна, но и да ни харесва да живеем в нея".

Тоталната пасивност на една сграда, лично за мен е свързана с прекалено много компромиси. Искам да отбележа, че не говоря за разходи, а за компромиси. Аз например не съм склонен да живея в къща с архитектура типична за пасивните къщи. Не смятам, че е правилно архитектурата на една сграда да бъде повлияна толкова само от целта да влезем в някакъв стандарт от 15kW/m² разход за отопление/охлаждане. От къде пък е измисленто точно 15 ми е също доста странно :) Защо не е 5 или 50?
Всеки архитект, ще ти проектира сградата с максимално южно изложение и сервизни помещения от северната страна, долкото е възможно за конкретното място, но да се стига до крайности като задължителна централна вентилация с подземен рекуператор с точно такова или по-голямо КПД за мен е абсурд.

Лично според мен правилния подход е следния: правиш си проект на къщата, в която искаш да живееш, избираш си материалите, с които искаш да я изградиш и след това на базата на изчисления и с помоща на специалист решаваш кои мероприятия по подобряване на енергийната ефективност са смислени. Като например колко и каква изолация да сложиш, каква дограма, какво засенчване, ако има нужда, евентуална инсталация на ВЕИ и т.н.

Не смятам, че правенето на пасивна къща като самоцел е правилно.
yhv - специалист
Много правилно казва колегата mindless. Аз реално така и направих. Но в момента се чудя с какви тухли да зидам и какви точно дограми да използвам. Затова и повдигнах темата. Защото да се разбере до колко една средно статистическа къща, изградена и изчислена така, че самата тя да си се носи на стоманобетооната си конструкция, като в нея задължително присъстват и противоземетръсните шайби, може да се превърне в пасивна, или както отбеляза колегата поне в ниско енергийна. Защото от това зависи какъв източник на отопление респективно охлаждане да се избере.

Няколко въпроса към проектантите -
1. колко е ламдата на земя тип глинеста почва.
2. как да изчисля загубите в приземния си етаж?
Имам в предвид че на север тавана е на 30 см над земята, като там са неопитомяеми помещения (мази, работилница), а на юг нивото на пода на стаята е на нивото на земята.
3. плочата на кота 2,70 продължава като тераса над гаража, като не е с прекъснат термо мост, там как да се сметнат загубите. Предполагам, че тази плоча на терасата, ще я опаковам с фибран 5 см под замазката, но ако има и други варианти моля споделете.

ПП да си призная за да получа разрешително за строеж, представих и папка енергийна ефективност, но там къщата е заложена да си се зида с тухли четворки и с изолация мисля 6 см ЕПС.
Къщата минава изискванията за енергийна ефективност, но аз искам да видя до колко може да се изсмуче от съвременните технологии и строителни материали, и до колко това ще повлияе в бъдещите ми сметки за отопление респективно охлаждане.
Фло - специалист
yhv написа:

ПП да си призная за да получа разрешително за строеж, представих и папка енергийна ефективност, но там къщата е заложена да си се зида с тухли четворки и с изолация мисля 6 см ЕПС.
Къщата минава изискванията за енергийна ефективност, но аз искам да видя до колко може да се изсмуче от съвременните технологии и строителни материали, и до колко това ще повлияе в бъдещите ми сметки за отопление респективно охлаждане.
Ами има много съвременни материали за ограждащи зидове ,кажи -речи всички видове строителни блокове за зидария от лек бетон. Но да погледнем и варианта с четворките.Правилния начин е те да се зидат прави на два реда по тъй-наречената трислойна зидария и в кухината в средата между редовете може да си сложиш топлоизолационен материал ,според джоба и предпочитанията. Например перлит,стиропор на топчета или листи,по-евтината вата ,пък на по-дебел слой . Когато влагаш топлоизолацията в средата на зида минаваш в цената на зидането,пък ако отделно ти лепят отвън ти излиза 35-40-50 лв на квадрат . Понеже през последните години истински зидари трудно се намират и сегашните не знаят как се зида трислойна зидария,ще поясня ,че може да се прави превръзка с тухла напречно или пък със скоби от ф6 на всеки 3 ти ред през 1,5 метра.Топлоизолацията в средата на зида има дълговечност, колкото ресурса на къщата и повече не я мислиш. По-голям гъдел е да направиш трислойна зидария от пенобетон,или полистиролбетон и в средата да сложиш евтина вата. Сега има вата от 5 см.и под 1 лв/м2 . Твоята къща е с гредова конструкция от армиран бетон и стените е удачно да са самоносещи от леки материали.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: