• 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 103
Всичко за този вид строителство.
Фло - специалист
Цилков,голем учЕн станА,обаче ми се струва,че не си виждал от коя страна се държи лопатата.Над 5 см кухина между зидовете било неефективно,даже не си прочел какво си постнал.Изразът неефективно не е употребен въобще ,казват не е за предпочитане ,но ако е повече е алтернатива.Конвекция на въздуха в кухината би се получила само ако има висока отражателна способност на повърхностите.В моя случай повърхностите са пределно инертни с ниска топлопроводност и голям специфичен топлинен коефициент.Да си виждал радиатор от дърво случайно ,че да има конвекция в кухината между дървобетона или си си контра по принцип?!Инсинуацията с камерите на дограмата си е абсурд някакъв за морална характеристика. Освен това практически си меря температурата на въздуха в кухината на зидовете,особено при дирекно слънчево нагряване през лятото и съм много доволен от резултата.
10 см. ми е кухината на средния слой по ред причини,на първо място удобството на зидарската превръзка за връзка на двата зида с цяла перпендикулярна тухла заради геометрията.Освен това мога да пълня кухината с перлит или вата,но съм преценил,че няма смисъл предвид замерването.Имам контактен термометър иглен ,с който мога да измеря всякакви дълбочини в тухлата.Идеята на изполване на дървобетона за стени е температурата на повърхността на стената вътре в къщата да не е с повече от 2 градуса разлика с температурата на въздуха вътре.Това се постига заради високата топлоемкост на материала 1450 J/кг.*С.
Айде бъди здрав и вземи посети някой строеж да видиш процеса стига си дъвкал теорията само! :partyman:
valio2007 - специалист
Антоне, очаквах някакви нови варианти на топлинен акумулатор, но уви няма. Икономическата обосновка на парафиновия или ледения акумулатор не се е подобрила и може би нарочно е пропусната както и в друди теми, в които е засегната.
Работещите варианти са други, но мисля , че пак ще бъда прочетен като дявола евангилието, така че ще пропусна споделянето.
Тук има едни специалисти немкофони може и да знаят "те немците всичко знаят, а великите специалисти им ползват софтуера".
Решили са , че е вредно да се използват климатици , защото немците не ги произвеждат, а трябват изолации за да няма климатици. Когато демагогията надделее се получава ..... "партиен дом".

ПП Фло уважавам химичните ти познания, но даскала по физика не му се е получило.
VLADO66 - майстор
Уважавам неконвенционалните строителни решения като дървобетона,но смятам че не може да акумулира като тухлата и бетона.Смятам че въздуха за да изпълнява роля на изолатор трябва да е запечатан-без възможност за обмен.
Tsilkov - майстор
estqwerty написа:
ще намеря ли в България проектант който да парафира подобен фундамент
Ако говориш за точно този от картинката ще се намерят много. Обърни внимание ,че фундамента си лежи на трамбована земна основа както е и при нас. Това което лежи на стиропора е бетонната настилка, а нея да я узакониш нямаш грижи. При тази къща термомоста от фундамента нагоре е прекъснат чрез дървена скелетна конструкция (в американско е все пак :) ). Иначе ако гледа филмчето за тази българската там къщата е на фундаментна плоча върху 20-30 см. XPS. Питал съм 10 конструктора (с 5 от които работя пряко) и отговора винаги е бил негативен - надявам се като им пусна филмчето да взема накрая да ги "сломя" :lol: .
Тани написа:
Я да се върнем отново на темата! Дали новата фасадна система на Кнауф има място в една пасивна къща?
В този си вид не виждам някакви особенни приемущества. По детайлите които гледам системата е направена на мястото на стандартна зидария (между бетонните елемнти) и отгоре се лепи стиропор/вата (пак по подобие на зидарията). Ако ползвам такава система аз бих я сложил изцяло пред бетонната конструкция :wink: - тогава наистина ще се възползвам от приемуществата на леката стена пред зидарията :cool: . Естествено има някои "вродени" предимства - нямаш бетонни щурцове над и под прозореца + лекото тегло ще намали бетона(гредите ,швайбите и основите) и от там термомостовете, но не в някакви фрапиращи разлики.
8180 - майстор
Tsilkov написа:
По детайлите които гледам системата е направена на мястото на стандартна зидария
Цилков,
Тази част от мнението ти ми напомня една "еретична" мисъл, дето ми се върти из главата.
Конструкцията, доколкото знам, има функцията да отведе разните натоварвания към фундамента. В традиционното и близките до него строителсто основните натоварвания са от САМАТА КОНСТРУКЦИЯ. Всичко останало - стени, изолации, обзавеждане са в пъти по-леки, респективно натоварващи.
Някакъв Параграф 22 се получава - струпваме десетки тонове "термомостове", които носят себе си, а после се чудим как да ги изолираме.
Дървените и металните конструкции ми се струват по-издържани в такова разсъждение, но...
Вярно, въпросът с акумулирането от "монолитните" елементи остава открит и все още не ми е докрай ясен.
Фло - специалист
Ето пасивната къща на един сиромах,Марин се казва! Чел е тука здравата за стиропорите и ватата предполагам и си я построил по почина направи си сам.Тука край нас има още една-две пасивни къщи долу горе близки по размер, в страната други май няма.Та дискусията по тази тема много ми прилича на сбирка на фен-клуба на формула 1 от село Мало Куйнаре-хем не са виждали болид на живо хем са готови да го проектират и подкарат за всеки желаещ,щото видите ли в света имало вече 50 000 болида/пасивни къщи по алегория/.Що да нямате и вие?Колко му е 20 санта стиропор или вата,тухли винербергер или четворки и рекуператор.Туй по клубната лексика ,иначе пасивната къща е тази долу на снимката .

Изображение
http://www.jilishta.com/KASTI%201/2010/ ... 420197.jpg

Този е архитекта и не е Цилков,да не се объркате нещо!

Изображениеhttp://www.jilishta.com/KASTI%201/2010/ ... -press.jpg
valio2007 - специалист
Фло написа:
Колко му е 20 санта стиропор или вата,тухли винербергер или четворки и рекуператор.Туй по клубната лексика ,иначе пасивната къща е тази долу на снимката .
Тези материали (които си цитирал) на снимката не се виждат. А стъклената фасада каква е? Подозирам, че зиме и лете тук не се живее, но ....... нищо не се знае.
рулом - специалист
valio2007 написа:
Тези материали (които си цитирал) на снимката не се виждат. А стъклената фасада каква е? Подозирам, че зиме и лете тук не се живее, но ....... нищо не се знае.
...то затва сигур е пасивна....щото не се живее.....кой шашов човек че фърли толко пари да живее тука целогодишно :-D

Фло...при остатъка от учени съфорумци у тази тема стигам до извода, че перфектната пасивна къща требва да има много яко стиропор и още толко варели с вода да збират жега летото, за топло през зимата....по тая логика, пасивна къща в централна Африка, нема къ да стане !!!!!
....ма верно гулем купон с тая тема :lol:
Последна промяна от рулом на пон ное 19, 2012 10:40 pm, променено общо 2 пъти.
valio2007 - специалист
рулом написа:
valio2007 написа:
...то затва сигур е пасивна....щото не се живее.....кой шашов човек че фърли толко пари да живее тука целогодишно :-D
Не съм казал, че не се живее. Има пролет и есен, макар че последните години в БГ са краткотрайни, но Фло не е написал, че е построена в БГ.
stivemaster - майстор
Цилков с най добри чувства но едвали си разглеждал дадените от мен линкове за инженерните приложения на стиропора нали ?
Ако беше щеше вече да си си задал въпроса ,с какви проектанти работя аджеба и като не биха се навили ,аз да работя ли с тях (друг е въпроса че най вероятно те те търсят а не ти тях) ???.
Ще дам пак линка да си прецените дали фундирането на еднофамилна къщичка е проблем , върху ХПС след като гледайте хората кво правят върху ЕПС (от 32 до 37 стр.) http://dox.bg/files/dw?a=5dc4cc0a03
  • 1
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: