• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 34
Всичко за този вид строителство.
8180 - майстор
Фитилчо написа:
Искаш да кажеш, че не е нужно да има дъски при положение, че желязната конструкция ще носи всичко?
Да, но не съм конструктор. Дава съществени удобства при монтажа.
Фитилчо - майстор
Аз от практична гледна точка искам да го направя, да има на какво да захвана скарата/ватата.
Тани - модератор
Дъските даже повече ще пречат, отколкото да помогнат в случая. Ако имаш достатъчно височина за да си позволиш 20 см слизане на гипскартона под нивото на металните профили е най-добре двойната скара на гипскартона да виси на "шишове" ( тел с ухо) и тези 20 см да ги запълниш с вата. Слагането на вата между металните греди няма смисъл, защото самите греди се явяват термомост. 10 см вата , особено при метална конструкция са недостатъчни. Заложи поне на 15 , ако става въпрос за жилищно помещение.

ПП
Ватата се реди над профилите за гипскартона и не е необходимо да се захваща . Може да ползваш от тази на рулата, за да я уплътниш по-добре, а и ще ти излезе по-евтино, за един и същ топлоизолационен ефект. Ако височината е проблем, тогава търси решения с по-плътна вата, но ако не се нареди плътно без фуги, ефекта може да е по-лош, отколкото добре наредена вата със същата дебелина, но с по-лоши топлоизолационни качества
Фитилчо - майстор
Помещението е жилищно, но няма височина за съжаление. 8-[ от едната страна височината е само 170 см.

Затова ми се искаше да се развия нагоре ....

тези см вата , които споменавате са от меката, нали, тип онази на Изовер на рула? Или бъркам?

Благодаря много :rolleyes:
8180 - майстор
Според мен, типът на ватата няма съществено значение в случая, мака да битуват и др. мнения.
Тежките (и по-скъпи) са за фасади с директно измазване и подобни.

Едно яке-пухенка е леко, пък топли повече от казармената "гъбина". Магията е във фолията - мембраните, които все едно са необходими.
Тани - модератор
Да, за тази на рулата става въпрос. Ако проблема е само в най-ниската част, то може да приложиш няколко трика или да ги комбинираш. Може да започнеш скарата за гипскартона на 10 см в най- ниската част ( до стените), а по-нагоре да я направиш малко по-полегата и да избягаш от металните греди на 20 и повече сантиметра. В най-долната част , може да ползваш вата с по-голяма плътност и/или да изолираш металните греди, като ги облепиш с "фибран" :wink:

8180 то разлика на теория има, но на практика не си заслужава да платиш цената за толкова минимална разлика. Когато е само за проблемни участъци, като в случая, тогава се преценява индивидуално с кое да се направи компромис - с цената или с топлоизолацията.
Фитилчо - майстор
Нека да кажем , че съм на гола метална конструкция.Конструкцията е самоносеща и няма нужда от друго. Стените ще ги изпълня с плътната вата и мазилка отгоре.
На покрива ще има метални керемиди на листове.

Как бихте постъпили с покрива?

Благодаря ви! :)
8180 - майстор
8180 написа:
Според мен, типът на ватата няма съществено значение в случая, макар да битуват и др. мнения.
Макар и изкушен от "теорията", хич не се забавлявам с разликите в топлоизолационните свойства на материалите - за мен всички традиционни са с Ламбда=0,04. Другото са търговски и "науковски" трикове, при загадъчни условия на изпитване - с този запас, ги елиминирам, не се затруднявам с нестандартни комбинации и т.н. Поне е по-сигурно, а често и по-евтино.
Както е всеизвестно, при топлоизолациите, изолатор е сухият ВЪЗДУХ, затворен неподвижно в материала. Колкото по-тежко, толкова по-малко въздух за сметка на проводим материал - полистирен, камък, стъкло, "минерал".
Виж само трите последни - коя теория прави съществена разлика помежду им, освен търговската?
Отделен въпрос, как и доколко отделните материали запазват свойствата си във времето, извън лабораторията за изпитване. Ватата е най-уязвима (на влага, вятър и механично) и изисква предпазни мерки.

Както писах, намирам подходът на Фитилчо (за покрива) за правилен, с необходимите корекции и възможности на бюджета. С обявените 12см. ребра започва да прилича на истински.

П.П. За стените изискванията са малко по-леки. Бих повторил нещата с покрива, като въпрос на сметка е да се спести нещо. Вместо мет. керемиди - някаква окачена, вентилирана фасада - например сайдинг.
Може и "градеж - пълнеж" с полистолбетонни блокчета, обхващащи мет. констукция, ако основите позволяват разчетна дебелина.
Фитилчо - майстор
Сайдингът не ми допада, искам да е мазилка отгоре,да си изглежда като къщурка. :roll:

Основите тепърва ще се правят. Само настилка, мисля да избегна ивичните основи, 20 см насип(трамбован), дебел найлон,арматура и 15 см бетон Б20. Ще я пусна 5 см под нивото за да си направя изолация между двата слоя бетон и да пусна подово отопление вътре.

Може ли да помоля да обобщим как да се изпълни точно покрива от желязото нагоре по ред на номерата, за да си го представя нагледно. Без дъските малко ме притеснява как ще стане точно покрива.
Tsilkov - майстор
8180 написа:
Според мен, типът на ватата няма съществено значение в случая, мака да битуват и др. мнения.
Тежките (и по-скъпи) са за фасади с директно измазване и подобни.
И аз мисля по същия начин с едно допълнение, че ватите с тегло под 20-30 кг/м3 (тези за преградни стени) вече наистина много им пада ламбдата понеже са за звукоизолация в интериорни стени от гипсокартон. По едно стечение на обстоятелствата в строителните маркети точно такива продават и затова хората остават с впечатление, че е много важно теглото, а то просто трябва да е над определен праг.
Фитилчо 10 см. вата на покрив е малко, а от гледна точка на "нискоенергийни сгради"(както се казва раздела) си е направо за никъде.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 34

Тема "Покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: