• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 44
Всичко за този вид строителство.
Pasko - специалист
Рекуператора на Митсубиши е енталпиен с хартиен топлообменник и обменя и водни пари. Аз се чудя още на кой да се спра- Бринк или Мици!?!
Tsilkov - майстор
Антон ме светна че на Мицубиши е с кръстосан поток - следователно КПД-то не е такова каквото го пишат :wink:
Hursa - майстор
Защо тогава така наречения „енталпиен” се нарича енталпиен? Не го разбирам. Положението на вентилаторите при „енталпииния” и „не енталпииния” различно ли е?
И още – една от целите на вентилацията не е ли да се изкара излишната влага? При такъв частично дифузионен топлообменик освен влагата връщаме и част от отработения въздух, работи частично като смесителен топлообменик – малко по ефективен, но частично обезсмислящ вентилацията.
Има ли схема на частичен рекуператор съвместен с кондензационен влагоуловител – влагата да кондензира благодарение на постъпващия въздух, а част от изходящият въздух да се връща в помещението вече по сух?
А за „кръстосаният” топлообменик – как е модифициран за да получат толкова високо кпд? На обикновената схема за такъв топообменик и 50% кпд е много.
valio2007 - специалист
Това смесване на въздуха едва ли ще ти хареса. Да вкараш въздух от тоалетната и кухнята в хола или спалнята не е добра идея. Другата идея да изхвърлиш въздуха от тоалетната и кухнята без да минава през рекуператора обезмисля 50% от инвестицията. Ако толкова ти пречи влагата има по магазините влагоуловители.
Последна промяна от valio2007 на съб фев 16, 2013 5:39 pm, променено общо 1 път.
Hursa - майстор
Просто смятам, че е по добре да се вентилира всяка стая, помещение по отделно - за апартамент. За съжаление вентилация на цялото жилище, сграда не е предвидено още при строежа. А всяко помещение има свой изисквания и възможни компромиси. Подобен „смесителен” рекуператор според мен е подходящ за покрита тераса със сушилня, след като така или иначе никой не седи там. Дори не виждам смисъл и от електроника освен един бутон пуск.
Tsilkov - майстор
Hursa написа:
Положението на вентилаторите при „енталпииния” и „не енталпииния” различно ли е?
Не - вече ти писах разликата е в материала на питата.
Hursa написа:
И още – една от целите на вентилацията не е ли да се изкара излишната влага?
Не целта е да се изкарат лошите миризми и въглеродния диоксид. При не-енталпииния осушаването е допълнителна функция и то само спрямо времето и сезона - понякога полезна, понякога вредна. Енталпииния не обменя влагата на 100% освен това мисля че работи двупосочно - ако вън е по-голяма влагата (което е рядкост за нашия климат но се случва) той я връща отново вън.
Hursa написа:
При такъв частично дифузионен топлообменик освен влагата връщаме и част от отработения въздух,
Нищо не се връща като въздух :wink: . Няма рециркулация при енталпииния - просто влагата и топлината преминават.
Hursa написа:
А за „кръстосаният” топлообменик – как е модифициран за да получат толкова високо кпд? На обикновената схема за такъв топообменик и 50% кпд е много.
Някъде 75% е границата на кръстосания-все пак част от пластините на кръстосания имат площ колкото на противопоточен. Зависи от материала на питата, големината и скоростта на въздуха (с това последното си играят когато искат да изкарат добри каталожни данни :-D ).
Hursa написа:
Просто смятам, че е по добре да се вентилира всяка стая, помещение по отделно - за апартамент.
Има рекуператори само за една стая.
Hursa написа:
след като така или иначе никой не седи там.
Такова помещение няма за какво да го вентилираш :? Нали никои не седи там? Вентилацията дори и с най-добрия рекуператор си е разход на пари (за системата) и енергия (топлинна и електрическа). Тя се прилага/неизбежна е когато има хора желаещи да дишат свеж въздух.
Hursa - майстор
Питам да си го изясня за себе си. При това обяснение не виждам основание да се нарича „енталпиен”.
За влагата предполагам сте прав, просто като средно влажността в помещенията е по висока, до колкото знам. Така, че ми се вижда загуба да се връща част от влагата обратно и да се налага ползване на друго устройство за изкарване на влагата (ако се налага). За връщането на част от отработения въздух, все пак предполагам има, след като има дифузия на вода или водна пара, трябва да има и на въздух. Но ако дифузира кондензирала вода вероятно относително дифузията на въздуха като маса е незначително.
На кръстосания колкото и да му увеличават топлообмената повърхност само ще се приближат до 50% ефективност. Над 50% може да се получи само ако се модифицират входовете и изходите, така че да се получи някакъв хибрид от противопоточен и кръстосан. Просто ми бе любопитно как са го реализирали.
Иначе имах предвид именно тези рекуператори за едно помещение, верно цените им са абсурдни за един топлообменик и два вентилатора да искат цена по голяма от на климатик. Все пак климатика е устройство с много повече детайли и функции. Дори имало е тема за използване на климатик като рекуператор, защото е по евтино. Абсурдна цена за рекуператорите (според мен). Колкото за моя случай, мисля че е възможно изграждането на рекуператор на естествена конвекция. А влагооловителя или е активен или иска консумативи. Така че, мисля, рекуператора би ми служил за изкарване на влагата от терасата с връщане на поне някакъв процент от топлината отделена от сушилната машина за да съхнат дрехите които не са в сушилнята :) .
hristo_qn - специалист
Съвсем наскоро бях в представителството на Тангра София.

Демонстрираха ми рекуператор EVB 04 HiE, който е съвсем нова разработка и е сравнително безшумен и с идеално съотношение цена/параметри.
Специалистите споделиха с мен, че ако на модела EVB 10 HiE, който е за 1000 куб.м/час само ако му се сменят вентилаторите с 250 куб на час КПД-то ще скочи над 92%. Цената на базовия модел за момента с ДДС е 2200 лв. При смяна на вентилаторите дори ще падне малко.

Имат на разположение и сравнително добър датчик който мери въглероден двуокис и задименост, като може да работи напълно автоматично. Като допълнителна опция има таймер за време с което може да се удължи по желание времето за проветрение дори когато датчикът е изключил. Увериха ме че този модел датчик няма консуматив, който трябва да се сменя. Модела е SQA.

http://www.tangra.bg/products_BG_11_212_1.html
Tsilkov - майстор
Цената е меко казано примамлива, а и доколкото разбирам му се слага голяма пита. Единствено остава въпроса вентилатора за 250 кубика колко степени е и как се управлява+електрониката за защита срещу обледеняване на питата.
bulhomes2 - майстор
Тия дни направих хиляди измервания на 2 от моите топлообменници. Остават ми още 4, комбинации между тях, следователно - още няколко хиляди измервания... :? :lol: Много изненадващо за мен, но смело мога да твърдя, че КПД-то на рекуператора се влияе най-малко от дебита. Температурната разлика (външен-вътрешен) ми дава десетократно по-големи скокове в КПД-то от дебита. Тия дни ще пусна в моята тема резултатите, ако на някой му се разсъждава. Аз все още не мога да открия логиката...

Съвсем сериозно мисля да ги питам как са стигнали до цифрата 80% КПД. Но не вярвам да ми отговорят както аз бих си доказал твърденията. Преди около година пусках (май) тема, за измерването на налягане на вентилатор. При рекламиран от производителя напор от 120 Ра при мен натисна със 60 Ра. Обадих се на производителя, показах му измерванията ми, той ми се извини, че НЯМАЛИ С КАКВО ДА МЕРЯТ и ми прати някакви протоколи от соц времето от несъществуващ вече институт... И сега пак си ги продава с неверните паскали.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 44

Тема "Рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: