• 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 103
Всичко за този вид строителство.
AntonBM - специалист
Кофти е направена брошурата. Монтирал съм такива и ги познавам от практиката. Вентилаторите са модел СВМ.
Не е лоша машинката, за заведение вършат работа, но за пасивна къща не стават.
idunno - специалист
:-D Антон, ЕN 12831 не е стар или нещо подобно.Това е дейставщ европейски стандарт, който беше създаден prez 2004, за да унифицира пресмятанията на топлинни товари- точното му име е Europaische Normheizlast.И е доста работещ.Хората, които не го познават, ще имат доста проблеми при изчисленията на топлинни товари
Стандартът, цитираш 15316 2-1 касае Метод за изчисление на енегийните изискавния на системите и тяхната ефективност, превеждам го както дойде, иначе звучи-- 1 -
DIN EN 15316-2-1:2007-10 (E)
Heating systems in buildings - Method for calculation of system energy requirements
and system efficiencies - Part 2-1: Space heating emission systems
Двата стандарта третират различни аспекти.
Колкото до това какво използвам, то не е на български(Като изключим Стамов), а и всеки си има право на избор. :).
Да оставим настрана охлаждането.... :-D засега.Повярвай ми по- сложно е от отоплението.
Но да оставим и полемиката, че няма конструктивност.
И моля те, не ми казвай да ли греша- аз не го казвам, нали?
Да направим така - ти си привърженик на пасивността, аз - не.Нека си остане така.
AntonBM - специалист
idunno написа:
И моля те, не ми казвай да ли греша - аз не го казвам, нали?
Да направим така - ти си привърженик на пасивността, аз - не. Нека си остане така.
Извинявай, ако съм те засегнал. Не съм искал. Все пак за последно ще кажа, че грешиш. Не съм привърженик на пасивността! По вярно е да се каже, че аз съм привърженик на икономически обоснованите мерки за спестяване на енергия. Пасивните къщи са малко под тази моя норма. Парите вложени в постигане на пасивност на една къща мисля ще мога да ги вложа в нещо, което по-бързо би ми се изплатило. Грубо казано при мен „интереса, клати феса”. Нашето правителство по никакъв начин не поощрява строителството на пасивни къщи. Само се говори за „Енергийна ефективност” по телевизиите, но какво предприемат? Дори и за панелките не могат да го измислят така, че да стане атрактивно за хората.
valio2007 - специалист
idunno написа:
Става въпрос за месечна сметка от 500 лв. за 500 м2 вътрешна отопляема площ през относително доста студен период.
:shock: . Без вата сигурно ще е пак толкова. 6 месеца * 2.5GWh = 15GWh /500m2 = 30kWh/m2 и това е ел.енергия. Реално предполагам 120kWh/m2 топлинна енергия.
idunno - специалист
Аз не предполагам, аз говоря от опит.Не забравяй системата за топене на сняг тя харчи доста.Реално, само за термопомпеното отпление е не повече от 300 лв на месец на 500 м2.Но нали тук говорим за пасивни къщи.Описаната такава не е пасивна.
Както и да е, сметки до 1лв/м2 за отпление са нормално явление и без да намесваме пасивността.
Колкото до поддръжката, дето не се коментира много- тя си е сериозно перо.
Пак искам да подчертая, че когато се говори за пасивността и великите 10Вата/м2, трябва да се обърне внимание на характеристиките на въздуха, а не колко е дебелината на изолацията.
Кокото до филтрите трябва да си пълен идиот да правиш компромис с въздуха , който дишаш, значи трябва да изискваш най - доброто.
Ясно е защо пасивността толкова вълнува българина на теория-защото е беден и тайно се надява, че нищо няма плаща, ако има пасивна къща.Това си е чиста заблуда.Ще плаща за ремонти по рекуперторите, по въздуховодната мрежа, за смяна на пантите на провисналия троен стъклопакет, за профилактика на ТП, ако има такава и т.н.
Тани - модератор
Аз не смятам да имам пасивна къща, но няма да пропусна нито една от изброените системи ! Не мисля, че ще ми тежи нито финансово, нито физически! Дано не бъркам! Реално на колко време се сменят филтрите и каква е цената им?
valio2007 - специалист
AntonBM написа:
Омръзна ми да обяснявам, че Наредба 7 може и да е сгрешена в частта си нормативни изисквания, но това не означава, че по нея не може да се изчисли консумацията на енергия на каквато и да е къща. Предлагам да направим един експеримент! Нека Цилков ми изпрати данните на една къща, която е изчислявана по PHPP и да видим какво ще изкарам аз по моята методика. Сигурен съм, че разликата няма да е по-голяма от 5%.
П.П. За да е честно не искам да знам крайните резултати а само данните които са необходими за изчисленията. После ще сравняваме.
Браво. Замълчах си и ми стана интересно дали Цилков ще приеме хвърлената ръкавица. До тук затвърждавам мнението си, че е един дървен форумен философ.
Tsilkov - майстор
valio2007 написа:
Замълчах си и ми стана интересно дали Цилков ще приеме хвърлената ръкавица.
Да не съм луд да приема - ще лъсне, че само празни приказки плямпам и клиентелата която така ловко чакам от форума ще избяга :axe: . Ти и без това с няколко сметки ясно показа, че съм изгубил толкова време да гоня вятърни мелници - стига ми толкова :sad: . По-добре да си трая :проба:
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
Да не съм луд да приема - ще лъсне, че само празни приказки плямпам и клиентелата която така ловко чакам от форума ще избяга :axe: . Ти и без това с няколко сметки ясно показа, че съм изгубил толкова време да гоня вятърни мелници - стига ми толкова :sad: . По-добре да си трая :проба:

Да де..... И аз така си мислих, но тайно се надявах, че те обвинявам неоснователно. Макар, че до сега вътрешната интуиция за хората не ме е подвеждала. Не се сърди от тук нататък на мен. Човек сам се утвърждава с делата си.
Даже вятърните мелници имат начин да се механизират, макар че не съм го казвал до сега това с вятърните мелници. Определено в мненията от други участници лъха доста повече вятър.
Как точно да обясниш на Тани, че всяка монтирана вятърничева система в къщата има за цел да създаде вятър , а не баланс в къщата. Въздуха се движи само при дисбалан, а не при баланс.
рулом - специалист
Пичове, чета ви(ма не се стърпам вече), горе-долу ви разбирам...умно говорите, моа и да ви ареше некой..... ма нема да ви поръча нищо :wink:
....и не за друго, а щото, в неколко мои и на други потребители постове се опитахме да ви намекнем, че пасивността на една къща не се мери само и единствено в коефициент отопление...вие ме от*бахте, и не само мен.....защото с вашите цифри и формули, оправдавате единствено средства и икономии за отопление...
....после се опитах да ви кажа, че рекуператорната система за къща, не е това което пише по данните на производителя за пасивни къщи, а нещо съвсем различно.....и тва от*бахте....явно от непознаване на материята.......е Тани ако се заинтригува да пита "денучи"....
....idunno и той човека, каза умни неща, ма заслепени от формулите, великите пасивисти и него пропуснаха, демек, от*бахте.....
....чета последните ви постове ....и недоумявам...как решихте, че въздуха не се движи по физични закони, а само при нарушен дисбаланс във вакумирано пространство ?!?!?!?
....според твърдението, турболенцията е същото нещо, само че у малко по-голема пасивна къща :lol:
....е голем купон е в тая тема :lol: :-D :lol:
Последна промяна от рулом на пет ное 23, 2012 11:41 am, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: