• 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 103
Всичко за този вид строителство.
marmoz - специалист
AntonBM написа:
А с какво да се охлажда през лятото?
Да развеселя малко темата ,че пак се почна......... :)
Аз съм открил начин за отопление и охлаждане с 1 машина /различна от климатик/ :-D :-D :-D
Това е една солидна камина - яко дърва - зимата яко пек - лятото яко дърва :-D ,ама в затворена стая /правиш ставта на сауна/ - като излезеш от стята и в другите и 30 градуса да е ще викаш "Егати студа"
:lachtot: :lachtot: :lachtot:
8180 - майстор
stivemaster написа:
И още нещо ме притеснява в тази насока ,полярността в мненията както на споменатия колега 8180 ,така и на колегата Тани в тази тема ,за разлика от мненията им в темите - http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=47&t=6346 и http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=47&t=12973 където за конструктивната система от стиропор се говори по различен дори хвалебствен начин.
Хайде спри да се "притесняваш" и занимаваш с Модераторите.
Ако ти е интересно, участвай си по темата и никой няма да ти пречи да защитиш тезите си, а ако не можеш и не си на нивото на участниците, не ги отегчавай с безсмислени постове (постът ти за противопожарните норми, например, си е ОК и полезен).

Вече ми е ясно защо не те разбирам - освен объркания стил, често сам не знаеш какво пишеш.
Твърдението ти за "хвалебствено мое участието" в цитираните теми е плод на нездрав сън (да не кажа лъжа), съществено се отклонява от темата и противоречи на Правилата.
Считай се за предупреден.

Виж, ако си пропуснал:
viewtopic.php?p=463618#p463618
viewtopic.php?p=463533#p463533
и дано схванеш къде бъркаш.

Модераторско мнение - моля участниците за извинение.
idunno - специалист
Канален климатик след рекуператора е класика в жанра, що се касае до заведения и подобните, но при пасивите къщи с тези 10 W/m2 или около 2 kW за примерно 200 м2 и най- малките канални климатици ще дойдат големички.Сигурно се има предвид малко по- различна система, ето като тази -
http://www.invisible.ac/?gclid=CMvSk5TM ... zAodGT0AcQ
Защото дори и FDXS25L e 3,2 kW при режим отопление.
А той си е малък :)
Това, което малко хора разбират е, че не се взема всеки стандартен източник на отопление и хоп в пасивната къща.
Защо разни фирми ще предлагат продукти специално за пасивни къщи?
valio2007 - специалист
BobyB написа:
Егати къщата! Красавица, но и много, много пари вложени. С тоя затревен покрив, луксозно изпълнение, всякакви системи... Колко ще и искат? 1 милион?
Моите адмирации към колектива архитекти. Само тези големи наклонени прозорци ми вадят очите, но другото е 6-ца. А цената прябва да е не повече от 15% по-скъпа от стандатно изпълнение (така казва Цилков, а аз му вярвам на всяка дума... и по статиите така съм чел), т.е не повече 1150лв/кв.м. и някой лев за парцела.
Tsilkov - майстор
idunno при пасивна къща климатика работи на практика под 0 градуса и тогава каталожните мощности (мисля при 7 градуса) нямат значение. Гледат се едни дебели таблици при различна температура.
valio2007 написа:
стандатно изпълнение
Ти тая къща на тоя морски склон и с тоя покрив стандартно изпълнение ли и викаш - дай боже всеки му такива виждания [-o< . Така като я гледаш ако не беше пасивна колко процента според теб щеше да поевтинее и щеше ли някой изобщо да разбере ,че е поевтиняла :lol:
Последна промяна от Tsilkov на пон ное 26, 2012 2:22 pm, променено общо 3 пъти.
stivemaster - майстор
Да виждам ,че може и да греша ,по повод вашето участие в посочените теми ,въпреки че са прилично "разчистени" ,не бях ги чел скоро .Но повода да ги спомена беше, случайно ли са "важни" теми ,завинаги и на питащите защо ,се отговаря със заплаха.
Дори и да съм останал с грешни впечатления от тези теми ,дали греша в техническо отношение в тази ? И достойно ли е от позиция на силата да обявявате ,че не съм на нивото на останалите участници и ги отегчавам , аз ли не съм на нивото на останалите ?
Анонимността едвали ви е лишила от доблест нали ?
И една молба ,не ме сравнявате със Стефко (с такова впечатление оставам).
Съжалявам за тази част от поста.

Цилков ,защо да се включва чак под 0 С ,аз мисля че си работи през по голяма част от времето ,когато разликата в температурите вън и вътре е , Х- според сградата (имам предвид инертността на конструкцията).Може би имаш предвид ,че на входа на рекуператора ,има земен топлообменник или пък слънчев колектор за въздух и т.н . - нещата са различни , да съгласен съм но не може ли и да няма ?
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
idunno при пасивна къща климатика работи на практика под 0 градуса и тогава каталожните мощности (мисля при 7 градуса) нямат значение. Гледат се едни дебели таблици при различна температура.
Тъкмо казах, че ти вярвам и гледай сега какво написа... Ще чакам малко по-подробно да разнищиш термобаланса без отопление над 0С.
AntonBM - специалист
idunno написа:
Това, което малко хора разбират е, че не се взема, всеки стандартен източник на отопление и хоп в пасивната къща.
Защо да трябва уреда за отопление или охлаждане да е супер специален? И с ел. нагревател може да се отопляваш, ако имаш ниска потребна нужда от топлина. По-скъпа ще ти излезе сметката в края на месеца, но няма да е като на стандартна къща. Иначе и каналните климатици си имат изпълнение с инверторни компресори и могат да регулират мощността си така, че тя да е точно, толкова колкото е необходимо без някаква по специална автоматика. Има и едно друго нещо, което не сме споменали. Малките къщи с площ под 200 квадрата по-трудно се докарват до пасивност. За тях трябва повече изолация, за да се достигнат тези 10 kW/m².a на година. С по-големите къщи е по-лесно, защото съотношението вътрешна полезна площ към площ външни стени е по-добро. Все пак няма проблем да се сложи на една къща с площ 200 квадрата и канална машина с мощност да кажем 36 000 BTU (10 kWh топлина или студ при консумация около 3,5 kW). В повечето време компресора ще “скучае” на минимална мощност или изобщо няма да се включва, но това какво и пречи? Същата тази машина има реална отоплителна мощност при да кажем -15°С не 10, а около 5 kW при COP около 2. Пак е по-добре от варианта за отопление с ток.
Не отричам и другите варианти за отопление на пасивните къщи. Може да се топли и със слънчева инсталация с буферен акумулатор, така месечните сметки за отопление ще са по-малки от цената на кутия цигари, но дали си заслужава тази инвестиция? Ако с електричество сметката е 50 лв., слънчева инсталация на стойност 15 000 ти спестява 40 лв., не си заслужава да я правиш. Ще си върнеш инвестицията след повече от 30 години. До тогава слънчевата инсталация ще се е амортизирала. Охлаждане може да се прави и с вода от кладенец, не само с климатик. Тръбата заровена в земята може в голяма част от времето да е достатъчна за охлаждане и без друга помощ, но спомнете си за това лято. Тази година повече от месец температурите не паднаха под 30°С. Тогава климатика си е една добра инвестиция.
П.П. Вальо, ще изпреваря Цилков. Стандартните къщи започваме да отопляваме при външна температура под +12°С (така поне правят от Топлофикациите). Грубо при по-високи външни температури дневната печалба от слънчево греене се акумулира в конструкцията на сградата и през нощта тя е достатъчна, за да имаш прилична температура в къщата и без да отопляваш, въпреки че навън е по-студено от вътрешните температури в стаите. При пасивните къщи това число е по-ниско и близко до 0°С. Това е имал в предвид колегата, когато ти е писал, че климатика на практика ще работи само при тези температури. Все пак не е изключено и пасивната къща да има нужда от отопление при да кажем +5°С ако е облачно дълго време и слънчевото греене не е достатъчно за поддържане на този баланс. В този баланс влиза не само слънчевата топлина, а и тази отделена от хората и уредите, които те ползват, когато живеят в къщата. Те също хич не са малко и са причина, да има по-малки нужди от отоплителна мощност.
valio2007 - специалист
AntonBM написа:
П.П. Вальо, ще изпреваря Цилков. Стандартните къщи започваме да отопляваме при външна температура под +12°С (така поне правят от Топлофикациите). Грубо при по-високи външни температури дневната печалба от слънчево греене се акумулира в конструкцията на сградата и през нощта тя е достатъчна, за да имаш прилична температура в къщата и без да отопляваш, въпреки че навън е по-студено от вътрешните температури в стаите. При пасивните къщи това число е по-ниско и близко до 0°С. Това е имал в предвид колегата, когато ти е писал, че климатика на практика ще работи само при тези температури. Все пак не е изключено и пасивната къща да има нужда от отопление при да кажем +5°С ако е облачно дълго време и слънчевото греене не е достатъчно за поддържане на този баланс. В този баланс влиза не само слънчевата топлина, а и тази отделена от хората и уредите, които те ползват, когато живеят в къщата. Те също хич не са малко и са причина, да има по-малки нужди от отоплителна мощност.
До тук в темата на доста страници стигнахме до извода, че на пасивността икономическата обосновка и се губи във вида, който са написали Германците като стандарт. Остана гъдела от комфорта, но сега като чета за да пестя ще съм подложен на температури под 22С, нещо не ми допада , а ако задраскам и комфорта като плюс ..... ще ме загубите за каузата. Май, че ще се абонирам в клуба на нискоенергийните фенове.
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
Ти тая къща на тоя морски склон и с тоя покрив стандартно изпълнение ли и викаш - дай боже всеки му такива виждания [-o< .
Все си мисля , че морските фенове и тези на пасивните къщи нямат нищо общо, нито като години нито като развлечения, затова че това разположение го броя като минус.
  • 1
  • 73
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: