• 1
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 103
Всичко за този вид строителство.
idunno - специалист
Цилков, всеки климатик работи и всяка отоплителна/охладителна машиан се включва по вътрешна темперетура, а ине по 0 градуса и подобно.
Един недвижим имот винаги поевтинява (изхабява) във времето.Остави поевтиняването, защото до никъде няма да стигне с икономическите термини.
И като развяваш байрака на пасивноста, пък прочети малко повече- ще ти е от полза.
Говориш за Пасивхаус калкулатор - идея нямаш къде и с кой стандарт тази методика си противоречи.
Говориш за поевтиняване и оскъпяване - идея си нямаш от амортизация (недвижимите имоти се амортизират с 5% годишна норма).Това е към изказванията кое и как поевтинява.
По отношение климатика и пасивната къща - тая комбинация не става.Има написано в интернет - прочетете си го.
Да беше подово (стенно) отопление/охлаждане - да, ама канален климатик в пасивна къща- :-D :-D .
Нали беше пасивна - грее си се и се охлажда сама ( пасивно). :) Коя ще е следващата умна идея- VRV може би?
valio2007 - специалист
idunno написа:
По отношение климатика и пасивната къща - тая комбинация не става.Има написано в интернет - прочетете си го.
Да беше подово (стенно) отопление/охлаждане - да, ама канален климатик в пасивна къща- :-D :-D .
Нали беше пасивна - грее си се и се охлажда сама ( пасивно). :) Коя ще е следващата умна идея- VRV може би?
Не съм Цилков ,но тук не си прав. Никой не е казал , че не се топли и охлажда. И не мога да разбера с какво каналния тип климатик нарушава концепцията. Дай линк да прочетем, че аз доста съм чел ,но това съм го пропуснал.
idunno - специалист
Като напишеш в гугл - passive house and air conditioner- има разни популярни размисли :).Механичната вентилация и създаденият микроклимат са комбинация, която замества каналния и всякакъв климатик.
Темата стигна май 38 страници,в които като цяло се говори за термомостове, изолации, начини на проектиране, стандарти (пак ще повторя, че Наредба 7 не е за тези работи) и горе - долу това ще да е.
Как ( не само кои) да се инсталират правилните елементи, така че да се гарантира получаването на термопакет?!
Кои механични инсталации гарантират обезпечаването на качеството на въздуха?!
Кои енергоизточници да се използват, в зависимост от местоположението?!
Като човек си подреди отговорите и изучи детайлите, ще може започне отнякъде - от това , колко ще му струва пасивната къща.
Защото няма непостижими неща...стига да няма лимит на бюджета (кинтите,сухото :) ).
idunno - специалист
....разходите по отоплението, казват, са колкото да запалиш една свещ :) .Като цяло не се коментира проблема за създаване на топлина, виж вентилацията е друга бира. :)
И ако някой наистина вярва,че ще намери безплатния граал на пасивността в тази тема, май ще му трябва цял кръстоносен поход. :-D
valio2007 - специалист
idunno написа:
....разходите по отоплението, казват, са колкото да запалиш една свещ :) .Като цяло не се коментира проблема за създаване на топлина, виж вентилацията е друга бира. :)
И ако някой наистина вярва,че ще намери безплатния граал на пасивността в тази тема, май ще му трябва цял кръстоносен поход. :-D
Да си кажа 38 страници до тук си е писане, вярно че сме се отклонявали от темата в лични закачки, но е сравнително малко. Това със свеща в тази тема мисля ,че никой не го е споменавал, а и да го е казал е закачка. "Като цяло не се коментира проблема за създаване на топлина" кажи как става и си нобелов лауреат.
estqwerty - специалист
малко смях : ето на къде и до къде сме на "пасивната" карта. :-D

Изображение

линк : http://www.passivhaustrust.org.uk/what_ ... ivhaus.php
Frysco - специалист
Като гледам, наравно с Англия и Швеция.Де да бяхме и по други показатели наравно... Обаче да ни бяха научили знамето поне... лепнали са ни Хърватското.
valio2007 - специалист
Frysco написа:
Като гледам, наравно с Англия и Швеция.Де да бяхме и по други показатели наравно... Обаче да ни бяха научили знамето поне... лепнали са ни Хърватското.
А на Русия нашето, не че имам нещо против, но ако беше и вярно. Отсявайте инфото в нета , че така само си губим времето.
idunno - специалист
:-D Вальо, топлината се създава от ... работа ( и обратното е вярно).Но за това нобелова награда не дават- понеже е всеизвестен факт. :)
Tsilkov - майстор
stivemaster написа:
Цилков ,защо да се включва чак под 0 С ,аз мисля че си работи през по голяма част от времето ,когато разликата в температурите вън и вътре е , Х- според сградата (имам предвид инертността на конструкцията).
Заради брутната енергия за която говори Антон ,слънчевите печалби и зависимостта на загубите спрямо разликата в температурата вън и вътре. Това нещо го има за всяка къща не само пасивната , но тук понеже всеки киловат се наблюдава най-лесно се вижда тази зависимост . Нуждата от топлинна енергия (която сме решили че ще компенсира климатика) е разликата между топлинните загуби и топлинните печалби. Топлинните загуби са пропорционални на разликата външна/вътрешна температура. Демек за една и съща къща при -10 имаш два пъти повече загуби отколкото при +5 - следователно климатика кога ще работи два пъти повече при дооста по нисък КОП. Другото е ,че всяка къща има относително постоянни печалби които при нормална къща покриват нуждите до към 12 градуса ,а при пасивна до 0 или по-малко.От там пак средногодишния КОП пада. Накрая при слънчево време имаш печалби и къщата няма нужда от топлина- това води две следствия. Първо климатика ще работи основно нощем когато температурите са по-ниски от среднодневните и второ климатика ще работи при облачно/влажно време когато ще има цикли на размръзяване.
AntonBM написа:
Има и едно друго нещо, което не сме споменали. Малките къщи с площ под 200 квадрата по-трудно се докарват до пасивност. За тях трябва повече изолация, за да се достигнат тези 10 kW/m².a на година. С по-големите къщи е по-лесно, защото съотношението вътрешна полезна площ към площ външни стени е по-добро.
Това е така - аз го бях писал по-рано. Геометрията играе основна роля и най-вече "идва безплатно". При "малките къщи" става наистина доста трудно ,но 200 квадрата не е малка в това отношение. Причината е ,че като овеличаваш квадратурата дълбочината чисто архитектурно може да расте в някакви обозрими граници. Ако си на къща - етажността също. При апартаментна сграда (каквато няма пасивна в България) нещата в ценово отношение са в пъти по-лесни именно заради геометрията :wink:
idunno написа:
Говориш за Пасивхаус калкулатор - идея нямаш къде и с кой стандарт тази методика си противоречи.
Абсолютно си прав - скланям глава смирено :|
idunno написа:
- идея си нямаш от амортизация (недвижимите имоти се амортизират с 5% годишна норма).
Значи като си направиш пасивно предприятие ,или сграда за под наем ще си я амортизираш колкото трябва за да спаднеш данъците в края на годината. То по твоята логика панелките трябва да ги раздават , а останалите хора да си продават жилищата на данъчна оценка. Аз такива "шматки" не познавам - ти дано да нямаш много наследствени имоти :lol:
idunno написа:
Точно стенно и подово не може да има! Пасивната къща е къща без отоплителни уреди - радиатори, стенни, подови(не без нужда от топлина -тия 15kWh/m2a да не са домати). Външно тяло на климатик(ако е достатъчно голяма сградата и външно тяло то VRV ще се наложи) вързано към рекуператора си е правилния метод - стига да ти излезнат изчисленията.
idunno написа:
Като напишеш в гугл - passive house and air conditioner- има разни популярни размисли :).
Просто си написал грешните думи. Германците са малко изостанали в тази насока (все пак там голяма част от сезона е по -15) и в ръководството на старата версия на PHPP е написано едно "фино" извинение ,че COP се смята само за compact unit-и и в бъдещите версии трябва да вкарат всякакви разновидности на "heat pump".Та тази насока също започват да я "шлайфат".
idunno написа:
Като цяло не се коментира проблема за създаване на топлина,
Как нищо не се казва :? . просто се пише основно за австрийско/германските методи - газ, compact hata pump ( http://www.passivhaustagung.de/Passive_ ... _house.htm ) и понякога дърва/пелети. Принципно ако е само до отопление на малка къща икономически най-смислен е прост нагревател. Стане ли обаче сградата малко по-голяма и/или намеси ли се топлата вода почват да се търсят цялостни решения.
  • 1
  • 74
  • 75
  • 76
  • 77
  • 78
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: