• 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 103
Всичко за този вид строителство.
рулом - специалист
приемам забележките .....и си посипвам главата с пепел :sad:

Дайте да се разберем, за Пасивни къщи ли ще говорим тук или за нискоенергиини?
Ако ще е само за пасивни къщи, без оглед на разход на консумативи, май повечето участници нямаме работа в тази тема и спокойно можем да обявим Къщата на равноденствието за шедьовър и да почнем да си събираме пари за по една такава......
stivemaster - майстор
Лошото колега Ру е това ,че дори да приемем че темата за "Пасивна къща" се е изчерпала и е добре да открием тема за нискоенергийна къща, то в Бъгария в нормативно отношение е такъв батак ,че как бихме персонифицирали нискоенергийната къща .Още на пръв поглед ,нискоенергийна трябва да означава ,с по добра енергийна ефективност от познатите ни класове.Но познати и нормално определени ,в нормативните актове касаещи енергоефективността на сградите ,ли са класовете и вие виждали ли сте сграда клас "А" в България.
Pasko - специалист
рулом написа:
приемам забележките .....и си посипвам главата с пепел :sad:

Дайте да се разберем, за Пасивни къщи ли ще говорим тук или за нискоенергиини?
Ако ще е само за пасивни къщи, без оглед на разход на консумативи, май повечето участници нямаме работа в тази тема и спокойно можем да обявим Къщата на равноденствието за шедьовър и да почнем да си събираме пари за по една такава......
Не така Ру! Това , че Ви писах за впечатленията си от видяното в къщата не означава , че правя реклама. Отидох да видя главно ОВК и го видях! Понеже няма опит в БГ , няма откъде да почерпиш практика. Много неща не ми харесват в тази къща и то главно по изгледа на фасадата-но тази къща не е правена за средностатистическата еднофамилна къща! Чрез тази къща се свързвам и с проектантите и изпълнителите на подобен род строителство. Относно рекуператора +канален климатик смятам ,че е най-изгодната система за такава къща. Няма да ми стъпи повече от 10000лв с Renovent HR large(1700€)+канален Дайкин 3400лв+Avaduct 2000лв. Водното подово с термопомпа или котел колко ще е за 240кв къща при условие , че ще има рекуператор така или иначе , и за колко време ще си върна инвестицията 25000лв?
Проблемът при нас е че мислим на парче и да е по-евтино, без комплексно решение. Нагледах се на строителни извращения през последните 20г ! Учете се от хора които знаят и научете нещо , което има бъдеще.
рулом - специалист
stivemaster, на мен и на останалите хорица от този форум, спонсориране от държавата или намаление на данъци не ни трябва.....достатъчно ще ни е оная червената лампичка на електромера да мига по-рядко :partyman:

Pasko, при наличие на термопомпа вода-вода няма смисъл от цялата дивотия с каналните климатици. При тях няма точно персонализиране на температура в стая. Рекуператора може и да остане, макар, че за малък жилищен обем на въздух е безсмислено като ефективност/цена. Термопомпата с отоплителна/охлаждаща секция на входящия въздух е достатъчна откъм функции....
....Pasko ОВК е общ западен термин обозначаващ сгради с цялостна отоплителна, вентилационна и климатична инсталация, изградени в едно. При нас е нормално отоплението да е отделно от ВКИ !......не, че не е правилно, но много хора разбират грешно съкращението, какъвто е примера и в тази тема с изолаторджиите :wink:

...разбира се, всички тези термини и системи можем да коментираме, след като са решени всичките проблеми с термомостове, Ка, Бе и Жнйъ стъкла :wink:
Tsilkov - майстор
idunno написа:
При положение, че съм живял до Щутгарт не забелязах такива константни минусови темперетури. :)
Защо са ти константни. В момента повечето климатици на пазара изключват на -15 градуса (да не говорим за 2007-ма когато тая цифра трудно е стигала -10). Ако имаш и пет сигурни дни в годината с -15 дали ще решиш да се отопляваш с инвертор? То и при нас към днешна дата нещата са на "кантар" , а ние сме "една идея" по топли от Южна Германия.
idunno написа:
Сега пък пасивната къща била без отоплителни уреди :-D :-D :-D
Прочети първото условие за пасивна къща от сайта на института:
http://passiv.de/en/02_informations/02_ ... ements.htm
"without a separate heating system and without an air conditioning system"
демек без сепарирана (разбирай отделно от въздуха от рекуператора като топлоносител).Тези думи са притворени и в една графика показваща икономическата концепция на стандарта:

Изображение
idunno написа:
Хладилникът и фурната също са отоплителни уреди :-D :-D :-D .
Виж ся ти ако искаш на пейката пред блока влизай и във философски спорове дали чекията може да се счита за отоплителен уред и се хващай там за всяка думичка колкото искаш.
idunno написа:
Цилков, ти си изключително забавен. :-D
Радвам се че съм ти забавен . За съжаление ти събуждаш у мен само елементарна досада :vom: ,че трябва да ти отговарям за да не повярва някой на тъпотийте ти.
stivemaster написа:
Лошото колега Ру е това ,че дори да приемем че темата за "Пасивна къща" се е изчерпала и е добре да открием тема за нискоенергийна къща, то в Бъгария в нормативно отношение е такъв батак ,че как бихме персонифицирали нискоенергийната къща .
Това положение не е само в България (веднъж и ний да сме със света :lol: ) - нискоенергийна сграда в общия случей е добро пожелание. Това е и причината "пасивните сгради" да станат толкова разпространени буквално от "нищото". Те не са най-доброто решение за всеки обект, но са ясен и универсален стандарт. На мен също не ми се е налагало да проектирам точно "пасивна сграда", но въпреки това всеки път си съпоставям преоктите спрямо сатндарта и ги изчислявам на PHPP - иначе всичко друго е несериозни пожелания и добри намерения.
stivemaster написа:
и вие виждали ли сте сграда клас "А" в България.
АнтонВМ си беше играл да разчопли темата - може да ти е пасивна и пак да не влиза в клас А споре бъларското законодателство.Не че едното или другото е по-добро - просто различни цели и приоритети.
Тани написа:
рекуператор ДАЙКИН
И то накрая излезе ,че е Rennovent ама друго беше рулом да се зачекне за думичката и да ни занимава с тъпотии =D> .

Понеже доста пъти се повдигаше въпроса за летния режим при пасивна сграда взех PHPP файла на една германска пасивна сграда и го сложих на Софийски климат. Оставих му нощното проветрение и сложих да се охлажда от елементраен климатик. Ето колко е рзхода за охлаждане:
Изображение
stivemaster - майстор
Е коментирай го Цилков , похвално че си се хванал да направиш такава сметка .И параметрите на референтната сграда не забравяй да споменеш !
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
Изображение
Не мога да разбера как сграда имаща 0.5 коефициент на инфилтрация после успявате да я стоплите с 15кWh/m2a.
Само този въздух да топлите и те kW ще свършат.
Tsilkov - майстор
Това е тестова инфилтрация при 50Pa надналягане и после още толкова подналягане. Аз до сега не съм виждал стойности под 0,2-0,3. Сега гледам ,че тази цифра отговаря на естествена инфилтрация от 0,112 от полезния обем. Това също не е малко , но няма как сградата да е херметична - все пак има врати, прозорци, ел и ВиК инсталации.
Последна промяна от Tsilkov на чет ное 29, 2012 11:31 am, променено общо 1 път.
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
Това е тестова инфилтрация при 50Pa надналягане и после още толкова подналягане. Аз до сега не съм виждал стойности под 0,2-0,3.
Така е ,но какво реално залагате за инфилтрация? Ясно е ,че надналягане ще има както и подналягане, в противен случай вентилацията ще спре да функционира. Как реалното замерване се отразева на изчисленията за инфилтрация? 1/10, 1/100?
Tsilkov - майстор
valio2007 написа:
в противен случай вентилацията ще спре да функционира
Коя вентилация ще спре да функционира? Иначе горе съм дописал по същото време в което си задал въпроса.
  • 1
  • 76
  • 77
  • 78
  • 79
  • 80
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: