• 1
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 103
Всичко за този вид строителство.
VLADO66 - майстор
AntonBM написа:
marmoz, добра постановка - смислен въпрос.
Къщата ти е добре уплътнена, но нямаш такова изискване за вътрешните врати. Те стандартно си имат фуги под вратата. Тази фуга е достатъчна да ти се опреснява въздуха. Има едно понятие – парциално налягане. Това е налагането на отделните елементи на въздушната смес. Когато някой газ превиши концентрацията си спрямо съседен обем започва въздухообмен, който се стреми да ги изравни. Т.е. ако кислорода намалее, а се увеличи въглеродният двуокис, от фугата под вратата ще започне да се изравняват концентрациите. Това не става бързо, но е достатъчно, за да не пукнеш. В къщата въздуха е достатъчно, не e само колкото в стаята за гости. Няма да се чувстваш чувстваш „репичка” на сутринта, но няма да знаеш на какво се дължи – на махмурлика или въздуха...
Има и изключения-Тани.През ноща отваря прозореца и сяда пред компютъра :)
Tsilkov - майстор
AntonBM написа:
но нямаш такова изискване за вътрешните врати
Не само че нямаш ами трябва и леко да изпускат защото въздуха от рекуператора влиза в жилищните и се издърпва в толетните/кухнята. Освен това пасивната сграда въобще не е херметична. Просто стандартните сгради са като "лейка" и то основно от инсталциите и дограмата. Няма начин да се задушиш дори и на изключен рекуператор. Е ако приютиш една циганска фамилия на гости и изключиш рекуператора - знам ли :lol:
estqwerty написа:
за мен е безсмислено да правиш дупки след като си кихнал толкова пари за да затвориш всичко.
Не правиш дупки ,а си отваряш джама. Смисъла е ясен и не е само за пасивните сгради - не е въпроса само да имаш въздухообмен ,а той да е с чист въздух. На повечето сгради тая инфилтрация идва от канализацията, ел проводите и дупки/недостатъци по зида където има и конденз - аз лично не бих го определил като "пресен". Пресен е само от уплътненията по дограмата , но от него става течение и конденз.
P.S.Файла е много интересен =D>
jekasus написа:
Иначе по тема - приземния ми етаж е 70% под земята, не го отоплявам зимата, не го охлаждам лятото.
Явно е пасивен :?
Подземния гараж където си паркирам колата не го отоплявам нито зимата нито лятото - явно е пасивен. Производствените халета в Кремиковци не се отопляват и са със счупени прозорци - явно и те.Свинарника на баба и той така........
jekasus - майстор
Tsilkov написа:
jekasus написа:
Иначе по тема - приземния ми етаж е 70% под земята, не го отоплявам зимата, не го охлаждам лятото.
Явно е пасивен :?
Подземния гараж където си паркирам колата не го отоплявам нито зимата нито лятото - явно е пасивен. Производствените халета в Кремиковци не се отопляват и са със счупени прозорци - явно и те.Свинарника на баба и той така........
Не е ли това идеята на пасивна къща - да не ползваш допълнително отопление-охлаждане.
Фло - специалист
Тани написа:
[ Вече няколко пъти чепкахме въпроса с налягането в къщата по различни поводи.Омръзна ми да повтарям , че налягането вътре и вън е едно и също! !
:lol: Тани,ти си новия Амедео Авогадро, бе откривателю,щом при различни обеми и температури на въздуха вънка-вън налягането в пасивната къща било еднакво .Я подготви тука 2-3 реда анотация на това откритие и да я изпратим на Нобеловия комитет по физика,става и за този по химия !
Намесвам се тука в качеството си ,определено от тебе като дезинформатор,че много се радвам на твоето фундаментално откритие за газовете.Хвала на такЪвИ учЕни! :lol: :lol: :lol:
Тани - модератор
Фло, и да го кажа , няма да ме разбереш, защото твоя рекуператор явно все още е само с един вентилатор! Вземи научи принципа на действие на един рекуператор за пасивни сгради и сам ще си отговориш на въпросите! Задачата на рекуператора е именно да уеднакви и въздуха и налягането вън/вътре , за да няма инфилтрация от нежелани места! Говоря все пак за спокойно време. При пориви на вятъра не знам как ще реагира електрониката, но и не смятам че е чак толкова важно да науча! Все пак не съм вундеркинд и може да пропускам нещо! Нека специалистите по ОВК ме поправят /допълнят ако съм объркал или пропуснал нещо!
А за останалите - имам изненада по темата!
Фло - специалист
Тани,понеже обичаш да изопачаваш чуждите мнения,съмнявам се дали ще имаш честта да се извиниш,ако не намериш къде съм казал,че рекуператора е с един вентилатор.Ще потретя:ДВИГАТЕЛЯ на рекуператора е ЕДИН с ДВА вентилатора.Вероятно не си виждал ел.двигател на шмиргел с два диска и не можеш да си представиш удължена ос.По въпросите за налягане и газове ще направиш добре въобще да не вземаш отношение с такава категоричност,защото ти липсват основни познания по физика и химия.Това,че нямаш познания в тези области не е толкова важно,важното е да не го демонстрираш с тоя нетърпящ възражения менторски тон от последна инстанция.С най-добри благопожелания: дезинформатор Фло.
Тани - модератор
Извинявам се за непълнотата на предишното ми мнение! Да се чете не "един вентилатор", а "един ДВУТУРБИНЕН вентилатор" . Надявам се , че ще простиш пропуска ми и няма да се хващаш следващия път за думата, а за смисъла! Идеята ми беше , че с турбини на една ос няма как да регулираш налягането по какъвто и да е показател на въздуха! Нито по налягане , нито по наличие на въглероден двуокис! Понеже не си спомням дали го споменах преди , някои от рекуператорите следят за наличие на хора в помещението, именно по концентрацията на въглероден двуокис във всяко помещение и насочват свежия въздух/изсмукват замърсения само там, където е необходимо и с необходимия дебит !

Както виждаш споделам мнението ти, че не разбирам и след като ти правя забележка за категоричността би било неетично от моя страна аз самия да бъда категоричен! Написал съм по-горе в мненията , а и в последното, че ми е над нивото темата и съм оставил място за коментари, ако пропускам нещо!Изразил съм моята гледна точка, за да си сверя знанията с останалите.Пак повтарям , че нито съм вундеркинд, нито се смятам за такъв и се старая всеки ден да научавам нещо! Още едно попълнение за съседната тема:

Мъдрият се учи да може, умният - да знае. Само на глупака всичко му е ясно.
estqwerty - специалист
Въпрос :

Какви температури се поддържат в една ПК?
Имаше подобно питане нагоре за каква вътрешна температура се изчислява, нямаше отговор, но мен ме интересуват реални данни от живота.
Някой има ли достъп до някакви данни?

питам щото ако ще стоя зимата на 19 няма смисъл...
valio2007 - специалист
estqwerty написа:
Въпрос :

Какви температури се поддържат в една ПК?
Имаше подобно питане нагоре за каква вътрешна температура се изчислява, нямаше отговор, но мен ме интересуват реални данни от живота.
Някой има ли достъп до някакви данни?

питам щото ако ще стоя зимата на 19 няма смисъл...
Имаше отговор и линк към наредба. Ще го смеля, което трябваше да направят и другите участници, но предпочетоха да коментират членове. Зима 22С лято 24С.
Тани - модератор
По памет бяха 22 на 25 , но не съм 100% сигурен. Все пак температурата не е толкова важна а усещането за нея! В обикновена къща може да ти е студено и при 28 градуса! В пасивната всички повърхности са с еднаква температура!
  • 1
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: