• 1
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 103
Всичко за този вид строителство.
Tsilkov - майстор
рулом написа:
....ще ти уважа молбата....рекламирай се на воля :!:
[-o< [-o< [-o< #-o . Ако си държиш на думата няма да драснеш и ред повече =D>
рулом написа:
...аре успехи в рекламата....и дано намериш повече клиенти в този форум :wink: :partyman:
Бъкат, бъкат - точно в направи си сам форума. Добре че имам подмолна стратегия - регистрирам се Юни 2011 и се правя ,че пиша по други теми ей така за да може уж случайно Октомври 2012 да открия темата и да се изрекламирам рязко :snakeman: . Но тихо че тоя форум е разработка на военните и ни следят :wink:
stivemaster - майстор
Цилков чакай не тръгвай в таз посока бе човек .Проблемите на стандарта PHPP са никакви в сравнение с проблемите на българското законодателство и проблемите пред бранша предвид това.Гледай сега къде е дразнителя - представи си сега ,планирам аз да строя нещо и се интересувам как изглеждат нещата в средносрочен план , от законодателна гледна точка ,за да се съобразя още при проектирането .Какво можете да ми предложите днес според нашето законодателство ,което да отговаря на тенденциите заложени към 2015-2020 г ,ако изключим PHPP нищо нали ?

Предложих там линкче към евродирективата , документ основно регламентиращ интересите ,както на западните държави ,така и на строителния бизнес в тях .Тук ние пак не си знаем интересите и кое ще ни донесе хляба утре, обръщам се към теб и примерно към Антон ,щото лично ви касае професионално.

Необсъждайки нещата поред и без да опитваме да изясним къде се корени проблема ,а именно че документация , опит и практики трябва да се внесат,при това спешно ,а не да се адаптират осакатените комунистически недомислици.

Опитайте се да разберете че така хаотично обсъждайки на парче ,днес рекуператор (устройство с митични качества според това което можете да видите в тази тема) утре термален акумулатор и т.н. пропускаме важните неща а именно ,конструкциите ,материалите но разглеждани в система ,както и приложението на различните системи .
И най важното привеждане на подробни примери от запад за такива системи с цел анализ.

Иначе има да вдигаме скандали че един или друг материал не бил такъв ами онакъв(въпреки че нормативните ни актове касаещи качеството на строителните материали също са мъртвородени ,така че контрол ....нъцки) и на еди коя система функциите и не били едикви ами едикви.
Споменавам това щото за стиропора се изписаха едни неща пък днес виждаме как на втори МОЛ му се пали и гори обшивката от бонд или етернит с изолация от каширана вата !!!
И да напомня, не съм нито производител ,нито търговец на стиропор.
Фло - специалист
рулом написа:
....и кога откриеш, как работи аспиратор в режим аспирация при действаща вентилационна система, моля те публикувай и просветли хората :partyman:
Той сега ще каже ,че имал предвид абсорбатор,не аспиратор!
И как само му разбира от абсорбция Цилков ,авторитетно декларира ,че без кухненски абсорбатор рекуператора не работел.Малееей!
Цилков,къщата дето си я строя не е наистина в циганската махала на Карлово и не сме съседи по този признак.Срещу резиденция Евксиноград е на пряка видимост и пушечен изстрел разстояние ,както обичам да се шегувам.Между другото от този форум поне 3-ма колеги са я посещавали,така,че не си измислям ,ако се готвиш пак да пуснеш ниска топка с просташки подмятания.
Тани - модератор
Фло написа:
Тани написа:
Идеята ми беше , че с турбини на една ос няма как да регулираш налягането по какъвто и да е показател на въздуха! Нито по налягане , нито по наличие на въглероден двуокис!
Ами каквото и да кажа,трябва да го кажа деликатно,например така: Няма никакъв смисъл и възможност в разумни граници да регулираш отделните показатели/компонентите/на въздуха чрез налягане и промяна на налягането.Ако има някаква необходимост това се прави, чрез система в потока на подавания въздух,работеща на принципа на йонообмена.Такъв е кислородния концентратор.Най-простия уред представлява етажерки с природен зеолит през който минава входящия въздух,разделя се на финала на две зони по молна маса и тази с повечето кислород влиза в къщата ,а другата се изхвърля навън.
Отделно пък стои въпроса с извеждането на въглеродния диоксид от стаите,тъй-като е с 1,6 пъти по-тежък от кислорода .В повечето случай в практиката не се среща изходяща вентилация в долната част на помещенията заради течението и дискомфорта .
Третата причина да са на една ос двата вентилатора е ,че иначе като променяш оборотите,респективно скоростта и зоната на температурния пренос само на единия флуид ще имаш пълна рекуперация,ама друг път!
Бях казал,че няма да участвам повече в тази тема много приличаща на псалм ,като религиозна възхвала на митичната пасивна къща,контролирана от пасторите Цилков и Тани,но не се сдържах ,като няколко пъти ме обвиниха в дезинформация по въпроси от които пасторите нямат хал-хабер.
А, и пак да кажа тука на пасторите: аз си строя такава къща,и без немския стандарт и глупостите цилкови,ей тъй за кеф.

Ще ви помоля за малко търпение! Само ден два. Ще направим нов раздел на форума Пасивни и нискоенергийни къщи и там всеки ще може да си отвори тема - за аспиратори, рекуператори, дограми , изолации и т.н. Лично на мен доста въпроси ми изникват, но така в една тема цяла сложна къща няма как да обсъдим!

Фло би ли ми отговорил на няколко въпроса?

1.Какво ще стане ако на перфектно баласирания рекуператор с двутурбинен вентилатор постепенно му се задръсти филтъра на входящия въздух , какво ще стане с дебита на входящия поток?
2. След като се промени дебита на единия от потоците - дебита на входящия поток спадне наполовина, а изходящия запази първоначалния дебит , какво ще се случи с налягането в къщата?
3. Ако все още всички филтри са чисти и дебитите еднакви , какво ще стане ако тръбата на изходящия поток е 5 метра почти без чупки, а на входящия е 30 метра с много чупки и отклонения по стаите - как ще се отрази това на дебитите, респективно на налягането в къщата?

Смятам , че така е редно да се води дискусия, а не с личностни нападки! Все пак говорим за технически проблеми и решения, а не за тютюнопушенето и черти на характера!
estqwerty - специалист
мерси на всички за отговорите.
19-22 градуса за зима са супер.

просто още се шашкам като прочета че няма отоплителна инсталация.
това и гледах в едно видео палеха си фурната или готвеха - единствен отоплителен уред. просто още не мога да се счупя.

относно аспираторите/абсорбатори : видео около 1:30
просто е за повечето модели се продава като опция филтър. с влагата се справя рекуператора.

http://youtu.be/_NDTqq3Euz4

и последно без да искам да обидя никой - какво ги дъвчете тип рекуператори? давате парите, натискате копчето и работи.
винаги съм си мислил че само по обема на помещението се избира.
Tsilkov - майстор
estqwerty написа:
просто още се шашкам като прочета че няма отоплителна инсталация.
Няма сепарирана :) . В смисъл че топлоносител ти е само въздуха от вентилацията , а не че нямаш никакво отопление. Това дава определени ограничения защото въздуха има сравнително малък топлинен капацитет.
estqwerty написа:
относно аспираторите/абсорбатори : видео около 1:30
просто е за повечето модели се продава като опция филтър. с влагата се справя рекуператора.
Схемата ми е ясна - хвърля отново в кухнята пречистения от мазнини въздух, а псоле рекуператора върши останалото. Мисълта ми беше модели, цени, ефективност, честота на смяна на филтъра и цена..........Също така колкото и да е добър филтъра на абсорбатора все някоя мазнинка отлита :?
Фло - специалист
Тани,въпросите ти са несъдържателни, и съвсем неясни откъм смисъл,обаче ще ти направя услуга за да ги формулираш правилно,като ти посоча какво да попрочетеш на първо време за газовете.Законите,които описват поведението на газовете са законът на Бойл,законът на Шарл,законът на Гей-Люсак за газовите обеми и разбира се хипотезата на Амедео Авогадро,тази за обемите ,налягането и температурата на газовете и от там количеството на атомите и молекулите в обема,която ти нещо беше доразвил новаторски и грандиозно с твои твърдения...... и едно определение за газ,за малко размисъл преди сън.Газ е вещество,което при постоянно понижаване на налягането увеличава непрекъснато и неограничено обема си!
Тани - модератор
Тани написа:

Фло би ли ми отговорил на няколко въпроса?

1.Какво ще стане ако на перфектно баласирания рекуператор с двутурбинен вентилатор постепенно му се задръсти филтъра на входящия въздух , какво ще стане с дебита на входящия поток?
2. След като се промени дебита на единия от потоците - дебита на входящия поток спадне наполовина, а изходящия запази първоначалния дебит , какво ще се случи с налягането в къщата?
3. Ако все още всички филтри са чисти и дебитите еднакви , какво ще стане ако тръбата на изходящия поток е 5 метра почти без чупки, а на входящия е 30 метра с много чупки и отклонения по стаите - как ще се отрази това на дебитите, респективно на налягането в къщата?
Фло да разбирам ли че ако отговоря така:

1. Дебита на входящия въздух ще намалее .
2. Налягането в къщата ще се понижи.
3. В следствие от пада на налягане във въздуховодите на входящия поток, дебита му ще намалее спрямо този на изходящия поток и налагането в къщата ще се понижи!

Отговорите ми ще са грешни?
Tsilkov - майстор
Фло написа:
.Газ е вещество,което при постоянно понижаване на налягането увеличава непрекъснато и неограничено обема си!
Това от гледна точка на Нютоновата физика, Теорията на относителността, Квантовата механика или Струнната теория? Предлагам малко и за теология да си поговорим - примерно как влияе на връзката ни с бог живота в пасивна сграда [-o< - така преди лягане. Някви други свежи идеи и хрумки по темата?
Тани - модератор
Цилков, той хубаво изброи ПОЧТИ всички закони за газовете , но пропусна единствения, който има практически смисъл в случая - закона на Паскал! :wink: Мислех да пропусна провокацията, но може би пък точно в това да се е състояла!
  • 1
  • 81
  • 82
  • 83
  • 84
  • 85
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: