• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 44
Всичко за този вид строителство.
Tsilkov - майстор
bulhomes2 написа:
Няма как да не е различен. В единия поток има един прав ъгъл, в другия са 2.
Това техническата част, ама въпросът е че няма как да направиш добри температури като няма от къде да вземеш енергията - предполагам тука ти е пробема с КПД-то :wink: Рекуператорите работят и се тестват при балансирана вентилация - даже теста на Pasiv Haus Institut (който ти пуснах линк) мери баланса да не бяга повече от даден процент. Аз предполагам че и част от производителите така шикалкавят - пускат по-голям дебит изходящ и хоп входящата температура идва с висока стойност :^o
bulhomes2 - майстор
При съвременните добри дограми няма как да не е балансиран потока, когато се монтира рекуператора. При идеално уплътнена къща (представи си буркан) и с 1 вентилатор може да е вентилацията. Даже сега се сещам, че съм срещал схеми, които твърдят, че е по-добре вкарващия навътре въздух да е по-силен от изкарващия. Полученото в къщата по-високо налягане от външното ще спомогне да излиза затоплен въздух навън (през неуплътнени елементи), а не да влиза студен през тях. Амбицираш ме за още един опит. С клапа на по-големия дебит ще ги изравня, но изобщо не съм убеден, че ще се покаже някаква закономерност.

Хайде да поговорим за нещо по-лесно! От Тангра заявиха, че информацията при каква температурна разлика са стигнали до тези проценти ефективност била КОНФИДЕНЦИАЛНА. Имало сертификат, който удостоверявал, че наистина дават тези проценти и ако си купя и при мен не се покажат такива - да съм търсел фирмата, която им е издала сертификата :? . Пускам графиката на най-малкия им рекуператор. Според мен е грешна. Един вентилатор с различни скорости дава по-голямо налягане при по-голям дебит. Да приемем, че на 1-ва скорост при запушен изход (0 куб.м.) дава 100 Ра, при отворен 100% изход (0 Ра) дава 100 куб.м. дебит. 2-ра скорост - 200Ра и 200 куб.м., 3-та скорост - 300Ра и 300 куб.м. и т.н. Да приемем рекуператора като 40% затворена клапа във въздуховодите на вентилацията (за да си го представим по лесно). Той ще "изяде" 40% от мощността на вентилатора и след него ще ни останат на 1-ва скорост 60 Ра свободен напор (за преодоляване на останалите вентилационни елементи) и 60 куб.м. дебит. На 2-ра скорост - 120 Ра и 120 куб.м., 3-та 180 Ра и 180 куб.м. и т.н. Тоест - с нарастването на дебита нараства и налягането. А при тях е обратното. Тази графика е подходяща за нещо с променлива пропускливост (като клапа на различни положения), но не и нещо статично.
Прикачен файл:
Tangra.JPG
Tsilkov - майстор
bulhomes2 написа:
При съвременните добри дограми няма как да не е балансиран потока, когато се монтира рекуператора. При идеално уплътнена къща (представи си буркан) и с 1 вентилатор може да е вентилацията. Даже сега се сещам, че съм срещал схеми, които твърдят, че е по-добре вкарващия навътре въздух да е по-силен от изкарващия. Полученото в къщата по-високо налягане от външното ще спомогне да излиза затоплен въздух навън (през неуплътнени елементи), а не да влиза студен през тях. Амбицираш ме за още един опит. С клапа на по-големия дебит ще ги изравня, но изобщо не съм убеден, че ще се покаже някаква закономерност.
За съжаление не съм много вещ в темата и не мога да се изразя научно :sad: та пак не си ме разбрал. Не става въпрос хубаво,не хубаво,как ще го направиш, има ли смисъл - това си зависи според случая. Въпросът е че да измериш правилно КПД-то трябва да са ти балансирани потоците към рекуператора (не на къщата). В твоя случай като гледам изходящия поток е по-малък (ако не греша) и от там няма от къде да ти дойде енергия да дигне температурата на входящия въздух и КПД-то ти трябва да се мери по друга доста по-сложна формула.
Това е доста важно - имай предвид че за да ти сертифицират дадена къща като "пасивна" трябва протокол точно от балансирането на вентилационната система (забележи вентилационната не къщата!)
bulhomes2 написа:
Даже сега се сещам, че съм срещал схеми, които твърдят, че е по-добре вкарващия навътре въздух да е по-силен от изкарващия. Полученото в къщата по-високо налягане от външното ще спомогне да излиза затоплен въздух навън (през неуплътнени елементи), а не да влиза студен през тях.
Всякакви приумици им хрумват на хората ама аз лично не виждам (може ид а греша естествено) здрав разум от гледна точка на енергийния баланс на сградата :? Вкарваме студен въздух с вентилатор(допълнителното количество няма как да се рекуперира понеже рекуперацията е вземане на енергия от изходящия въздух) за да не влезне студен от прозорците. Нещо като преди да идеш на гей дискотека - да си забодеш вибратор отзад за да не те опъне някой :lol:
bulhomes2 написа:
Амбицираш ме за още един опит.
Направи го -според мен ще ти покаже по-голямо КПД и по-важното ще е реално. За съжаление не знам точно какъв е начина да се балансира правилно обаче -с клапа ми звучи ОК ама :?
bulhomes2 - майстор
Цилков, само с теб си говорим тук. Изчезнаха хора като АСтоев, Антон ВМ, Денучи също не пише отдавна... Ще си направя всички опити, но ме вбесява факта, че голяма национална фирма като Тангра си позволява да пусне несигурни данни, а аз се блъскам да меря хиляди варианти, за да съм сигурен АЗ, че ако предложа нещо - то със сигурност ще е това, което казвам.
Днес даже момчето, с което говорих от Тангра ми заяви, че на вентилаторите на техните рекуператори не се променяли оборотите :? Че как получиха тези графики тогава?????
marmoz - специалист
bulhomes2 написа:
Цилков, само с теб си говорим тук
Tо вие си говорите ,ама ние си четем и се информирме,за жалост докато стигна да мисля за рекуполатор имам доста,доста др.неща да направя,така че смело напред ...... с вас сме :)
Tsilkov - майстор
bulhomes2 написа:
че голяма национална фирма като Тангра си позволява да пусне несигурни данни,
Зели са готови графики сигурно от китайския производител на питата и така - прав си че е жалко :sad: Подозирах го и това с вентилаторите (защото те с управлението са скъпата част) но си мълчах - все имам надежда родната индустрия да тръгне нагоре ама уви. Да се надяваме че в близките половин-една година като натрупат опит ще го подобрят реално а не само на данни.
bulhomes2 написа:
Антон ВМ
Доста е зает и за това не пише, а по темата доста може да каже.
bulhomes2 - майстор
Вярно е, че е зает, но и не иска да пише. Някъде някой се е заяждал с него или нещо такова беше. Познаваме се...
valio2007 - специалист
Не можах да разбера на 100% всички измервания, но забелязвам някои неща които със сигурност дават изкривяване на крайните резултати.
1. Цилков го е писал преди мен. Разлика в потока на входящ и изходящ. Ако завоите са проблем направи още завои докато се изравнят.
2. висока температура на изходящия въздух. В крайна сметка между двата потока има топлообменник и той има основен параметър W/K. Този параметър се спестява гледам по брошурите на производителите.
Правилния експеримент би бил печката да топли помещение до 20С от където да изхвърляш въздух и да вкарваш рекуперирания.
alsted - майстор
На мен ми се струва, че клапите ти създават проблем при измерванията. Мисля, че по-уместно е да управляваш дебита на потоците чрез изменение оборотите на вентилаторите, като наистина се стремиш да докараш входния и изходния до еднакви стойности! Вложил си много труд до тук, явно и средства. Има правотокови вентилаторчета на достъпни цени. Направи си измервания при значително по нискити дебити поне с един от рекуператорите. Мисля, че ще получиш значително по-коректни резултати.
8180 - майстор
bulhomes2 написа:
Даже сега се сещам, че съм срещал схеми, които твърдят, че е по-добре вкарващия навътре въздух да е по-силен от изкарващия. Полученото в къщата по-високо налягане от външното ще спомогне да излиза затоплен въздух навън (през неуплътнени елементи), а не да влиза студен през тях. Амбицираш ме за още един опит.
bulhomes2,
Адмирации за експериментите и споделянето им с нас. Чета ги за обща информация, без да съм много в час.
Относно наляганията. Не е съвсем по темата, но съм срещал и обратната концепция - подналягане в къщата, с цел намаляване дифузни влажностни проблеми. Вярно, от задокеански источници за тяхното строителство.
Чисто интуитивно, както пише и Цилков, ми се струва, че заиграването с наляганията може да донесе други вреди, спрямо получените ползи.
Според мен, инфилтрацията (а такава има и в най-добрата къща), независимо от посоката е ВСЕ енергийна загуба. Постигането на баланс по налягане с хубава система по ме кефи.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 44

Тема "Рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: