Всичко за този вид строителство.
Trakehner1 - специалист
Привет,

Имам 15 тръби 1800/58 на върха на югоизточен скат, от тях тръгва тръбен път с дължина 12м от половин цол, около 8м са изолирани с 25мм минерална вата с алуминиево фолио, останалият път е изолиран с 19мм микропореста гума като върху нея има допълнително 9мм полиетиленова (от сивата) изолация. Изолирал съм и топлата и студената вода по този начин, вкл. колената. Тази система на теория трябва да загрява 176л бойлер в мазе. Вчера като беше облачно и бая студено вдигна 35С (при 14% осветеност според синоптиците) като има две тръби на покрива, които все още не са изолирани, днес ще ги оправям.

Въпросът ми е свързан с настройката на диференциалната температура. Как е по-ефективно да бъде настроен термостата - на максимална разлика - т.е. по-дълги цикли на въртене на помпата и по-висока температура ( моят е Натурела NHC-36, който купих по препоръка от този форум и съм доста впечатлен, максималната му диф. температура е 15 градуса ) или на по-ниска диф. температура и по-висока честота на вкл. на циркулацията? Вчера беше настроен на 15 градуса вкл. и 05 градуса изкл., но дали това е оптимално?
шоп - майстор
Предполагам колектора ти е heat pipe, може да опиташ и с по-ниска диф. разлика. Например за лятото 5-7 градуса е Ок.

Аз карам една 60 тръбна система с делта Т=5 градуса, но управлението модулира помпата и като се засили слънцето дета Т става 10-15 градуса и помпата повишава мощността си. Шибаното на това управление е, че не може да се регулира минималната Т разлика на изключване и е фиксирана на 2 градуса.

Другият 52 тръбен колектор си е с делта Т=5 градуса и зиме и лете и съм доволен от тази настройка.


Експериметирай и сам ще достигнеш до правилните настройки.
Trakehner1 - специалист
Да, heat pipe е. Сега е на максималната 15 градуса диф. темп и днес вдигна до 55 градуса, малко промених долната граница за изключването, така ми се струва по-ефективен. От твоят опит, по-добре ли е помпата да изключва при температура в колектора горе по-висока от тази на бойлера, или смяташ, че е по-добре да е максимално студена водата горе в колектора?
шоп - майстор
Колкото температурата на топлоносотеля и на бойлера е по-ниска- толкова системата е по-ефективна и вкарва топлина.

При вдигане на температурите, загубите се увеличават и съответно КПД то пада. При правилно изчислена система бойлерите не достигат никога до 80-90 градуса.

Тема "Диференциална температура на вакумен колектор?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: