• 1
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31
Всичко за този вид строителство.
radius - майстор
О неразумний юроде...
nelina_london - специалист
Жалко,че MASTER,се обиди и не пише повече,защото съм сигурна,че щеше да внесе яснота по моя казус.
На кратко,нискоенергийна къща с 61м2 дограма,монтирана на външен ръб.Южни френски прозорци с троен стъклопакет К-бяло-К .
Пуснах запитвания за оферти към 5 фирми.
Цените няма да коментирам,защото профилите бяха различни,тук идва голямото "Но" Съгласих се,че отваряеми части 110см×255 см са прекалено големи и ги намалихме на 90см.Има обаче неотваряем прозорец 280см на 255см,който също ме съветват да разделя,а едната фирма дори смело го резнала на 4 :) .Наслушах се на твърдения от рода на :
"Не може две К стъкла в един стъклопакет-ще гръмне и затова няма да ми издадат сертификат за стъклата,само фактура"
"Колкото по-нарязан е прозореца,толкова по-малък му е UW"
"Стъклопакет със стойност от 0,6 и профил със стойност от 0.95 ,накрая калкулират стойност над 1,1,с топъл дистанционер,при положение,че никой не ми изчислява термомоста от монтажа,а само UW."
Относно "кантирването"на стъклата...едни ми го обясниха като изстъргване на К покритието в областта на снадката му с дограмата.Правило се задължително,но дали това имаше предвид MASTER?
Друго ,което ме замисли е,че една от фирмите каза,че ако прозорците се качват с кран на втория етаж се монтирали наобратно-тоест отвън и след определен период от време имало проблем с отводняването.Зачудих се,не може ли първо да се вкара стъклопакета с кран в стаята и тогава да се качи рамката,за да се монтира по "правилния начин"
И най-големия кошмар е "екзотиката" ъглов неотваряем прозорец без колона в ъгъла,като на пасивната къща във Войнеговци.Това не можело да се прави,не било хубаво и т.н..Само дето в Англия беше нещо съвсем стандартно на новите модерни къщи,като съпругът ми е правил изолации на немалък брой такива "екзотики".
miliad - майстор
Nelina, аз лично не разбрах конкретна информация ли търсите или се оплаквате.
Имате проект за еднофамилна къща. Там тези въпроси не ги ли изчистихте с архитекта.
Възможен размер на отваряемост?
Ами според профила. Всеки производител дава в графичен вариант какво може да се изработи от неговия профил. Минимални и максимални размери. Добавя се и подходящия обков. Аз бих спрял до 235 височина.
Неотваряем прозорец 7м2 троен стъклопакет. Минимум 300кг стъкла. Значи външното стъкло трябва да е Ка и да издържи натоварване от 300кг тежест. 6мм ми идва тънко. 8мм Ка стъкло дали ще се намери? Незнам? Значи ламинирано 6.6.1.
Това са още 80-90 кг в +. Всъщност тук си трябва конкретно запитване към производител на стъклопакети, за да предложи конфигурация от стъкла, цена за изработка и доставка до обекта.
По отношения на стойностите, това което се дава за профил и за стъклопакет са лабораторни стойности. Прозорец се изпитва пак лабораторно за конкретна конфигурация на конкретен размер. Но това не е вашият прозорец. И за това стойностите за прозорец ги дават приблизително.
Относно "кантирване". При специални стъкла с нанесено покритие по тях, това покритие се изчиства в зоната на дистанционера и тиокола. При използването на ламинирани стъкла се шлайфа канта им-силно препоръчително.
Относно монтирането на дограма "наобратно" и остъкляване отвън, в България само окачените фасади са предвидени и разработени за такъв монтаж.
В Англия системите за дограми са други.
С ъгловия стъклопакет е същата работа- изпълнение с профили за окачена фасада.
nelina_london - специалист
Всъщност точно като оплакване се получи,а не бе това целта.Разочарованието ми дойде от това,че не спираха да ми повтарят как има грешка в проекта с това ка-бяло-ка,и си го изчисляваха като високоенергийно-бяло -ка.Обясних,че всичките ми южни прозорци са засенчени,но това не промени мнението им.
Прозорците сме ги бистрили доста дълго с архитекта.Изчисли ми ги близо до максимума,без да навлизаме в доста по-скъп ценови клас на изпълнение.
Профилите са различни марки ,но от един ранг-ширина и камери на профила.Но ,нито една фирма не информира какъв е максимума като размер на отваряеми и неотваряеми прозорци.Половината не споменаха,че размерите са проблемни ,а другите-да.Предполагам всички ги изчисляват с програми.Това ме накара да потърся мнение. В чуждите сайтове открих информация,че максимално комбинираната ширина и дължина на неотваряем прозорец с 3 стъкла,в нормалния ценови клас е 5.50м.Тоест 280×255 не би трябвало да е проблем.Огваряемите са друга бира-препоръчвана макс 70см. ширина при странични панти.
Кантирването,което сте разяснили ,ми бе особено полезно.Вече ми стана ясно,че задължително го правят,а се опитаха да ме пързулнат 2000лв ,за да ми го добавят като екстра,след като ги попитах ,разбира се . :-D
Едната фирма спомена,че щом трябва кран,за да се вдигне дограмата до втори етаж,това означавало,че ще я монтират външно и затова се зачудих,защо не вкарват първо стъклопакета и после рамката,за да може стъклопакета да се качи отвътре.
Разбирам,че ще ми изпълнят ъгловия прозорец с колона. :cry:
Големите прозорци са ми изчислени със стъкла 6-4-6.
Прикачен файл:
20190703_233730.jpg
naster - майстор
Не съм се разсърдил, хич даже. Обади ли се в онази фирма за оферта?
 • 1
 • 27
 • 28
 • 29
 • 30
 • 31

Тема "Дограма" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: