Всичко за този вид строителство.
Tsilkov - майстор
Отварям тема по един малко полуплярен, но според мен важен въпрос - оптимално прекарване на трасетата на инсталациите (ВиК, вентилация че и електро) в нискоенергийни и пасивни сгради.

Пускам и една скорошна снимка как според мен е редно да се прокарва ВиК инсталация:
- студената вода по пода под изолацията за да не изстудява жилището.
- топлата вода първо раздалечена от студената и след това в "топлата част на къщата" по най-кратките трасета. Така се пести от по-малкото изстиване веднъж и по-бързо потичане на топла вода втори път.
Тези топлозагуби не са огромни , но са постоянни и евтини за оптимизиране (основно кратки трасета предварително начертани , а не сътворени на място от майстор на надница).
Ето и една примерна снимка:
Изображение
mindless - специалист
Не е съвсем лишено от смисъл, но се опасявам, че цената на евентуален ремонт на тръбата за студена вода, ще компенсира отрицателно всички евентуални топлинни ползи от нейното поставяне там. Просто споделям мнение, не се заяждам и не търся спор.
jekasus - майстор
Реално е безсмислено :-D
Лятото е без значение, щото има панели на покрива, нали сме в пасивни къщи :-D
Зимата - топлата вода дали ще загрява по линията или в смесителя ще има такава разлика, че и със калкулатора не можем да сметнем :-D
Колко метра тръби студена и топла вода със изолация могат да повлияят на сметките за пасивна къща - Понеже не знам, питам :-D
Tsilkov - майстор
mindless написа:
но се опасявам, че цената на евентуален ремонт на тръбата за студена вода
Това е безспорно недъг на този вариант, но разчитам че PVC тръбите не са като старите стоманени. Освен това когато прекарваш в пода (специално в това помещение не си личи защото трасето е по стената така или иначе) трасето е право и без фитинги които да дефектират :wink:
jekasus написа:
Колко метра тръби студена и топла вода със изолация могат да повлияят на сметките за пасивна къща
Не съм си правил такъв експеримент , но топлозагубата от тях е малка - както казах обаче нищо не ни струва да си скъсим трасетата и да ги вкараме на подходящи места - даже напротив инсталацията става по-евтина заради малкото метри. Освен това да чакаш едни 10-ина секунди докато потече топлата вода е доооста неприятно.
thinkpad - майстор
Не залагай комарджийски на това, че няма да ти се налага да ремонтираш трасе с PVC тръба. Да не се наложи после да разбиваш пода си с къртач. А един от големите им недостатъци спрямо железните тръби е, че ако замръзнат - не може да ги минеш с газовата горелка, защото ще ги стопиш.
jekasus - майстор
thinkpad написа:
А един от големите им недостатъци спрямо железните тръби е, че ако замръзнат - не може да ги минеш с газовата горелка, защото ще ги стопиш.
http://www.youtube.com/watch?v=Yi0a8l4wevg
Ако в пасивна къща замръзне тръба - дали ще е пасивна къща? :-D
Tsilkov - майстор
thinkpad написа:
Да не се наложи после да разбиваш пода си с къртач.
Е ако е в сетната да не би да трябва да я разбивам с джобно ножче или отверка :lol: . И там ще се кърти че като я омокри ще се сменя и шпкаловка и боя. Вярно че разбиването в пода е по неудобно ама вие го изкарахте ............. :rolleyes:
gechev - специалист
В ТИВИТ замръзване няяяма. И лесно се отремонтира. :-D
adonchevski - специалист
Скоро ще ми копаят канали в стените за полагане на кабели в тръби. Стените са 80% тухла Поротерм 25 N+F, а останалото е бетон. Каналите ще се правят с фреза за канали и перфоратор. Доколкото прочетох, по-добре е тръбите да са гладки, а не гофрирани, за да може кабела да преминава по-лесно. Има ли неща които техниците биха ми спестили с цел да си "улеснят" живота?
Чираче - майстор
Tsilkov написа:
. Освен това да чакаш едни 10-ина секунди докато потече топлата вода е доооста неприятно.
Именно поради тази причина сега ще оправям грешката на майстора, и ще правя рециркулация. И ще имам топла вода в момента на отваряне на топлия кран на чешмата.

Тема "Трасета на инсталации в нискоенергийни сгради...." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: