• 1
  • 2
Всичко за този вид строителство.
Здравейте! Интересувам се дали някои е слагал топло изолационно фолио на прозорците, за да намали загубите на топлина през зимата. Дограмата е с бяло стъкло, какво ви е впечатления от стъкло тип четири сезона. Прочетох за фолиата на LLumar, но ми е доста скъпо, като алтернатива гледах какво има в Ebay. Ако някои е правил нещо подобно ще съм благодарен да сподели опита си ?
Hursa - майстор
Може би, раздела не е избран съвсем коректно :)
Не съм "правил нещо подобно", но въпреки това ще напиша "мнение", за да се включа, ако се получи дискусия :).
Според това което прочетох за фолиото и до колкото го разбирам - ако целта е енергоспестяване - ще си заслужава, може би, ако го поставите на западен прозорец, например, за да си спестите енергията за климатизация през лятото. Ще е, предполагам, ефективно - ако се използва да отразява сравнително голяма част от слънчевата енергия - проникваща през такъв прозорец. Но тъй като питате сега, вероятно въпроса е до колко ще е ефективно зимата. Според мен, ще има ефект, но твърде малък за да си заслужава твърде високата цена.
Lisko - майстор
Моя метод е грозен и не става за в къщи, но все пак да спомена: В гаража прозореца ми е с единично стъкло. За да намаля загубите през него и да мога зимата да си работя там, слагам едно парче стиропор в рамката на прозореца, което пасва почти идеално. Губя светлината, ама то зимъска, па особено вечер и без друго я няма.
BLUEPUPIL-2 - специалист
В съвременните сгради, единственият топлотехнически проблем, който остана за решаване са прозорците. Практиката показа, че трайно решение, което да си заслужава парите е подхода с “груба сила„: 1..Две дограми една след друга, всяка с двоен стъклопакет; 2..Троен стъклопакет; 3..Остъклена веранда, балкон и пр. пред прозореца. “Високо технологичните„ похвати, започнаха да губят доверието на потребителя: 1..Инертен газ; 2..Фолиа; 3..Профили с фантастично топлинно съпротивление; 4..Стъкла с микроскопичен филм от повърхностно покритие с изпарен метал.
naB4o - специалист
Аз съм заложил на троен пакет 44 мм, с ка, 4сез, и аргон. За фолио съм гледал в Русия,че слагат бабъл фолио, и има ефект уж. Това е евтино и уж ефикасно решение, макар и грозновато.
Hursa - майстор
Мисля, че така наречените нискоемисионни покрития са действително ефективни. (А и цената днес на едно т. н. к-стъкло - съвсем не е висока, оскъпяването е незначително спрямо "флоатно" стъкло, като се сравни с ефекта, който дава за стъклопакета, като цяло.) Затова и ако фолиото, което ще се ползва дава достатъчно добър такъв ефект би било ефективно, но просто няма да е монтирано на подходящата повърхност на стъклата в стъклопакета за да се използва пълноценно ефективността му през зимата. (Разбира се ако фолиото действително притежава добри нискоемисионни свойства.)
preslav - майстор
пет сеп 28, 2018 11:02 amBLUEPUPIL-2 написа:
В съвременните сгради, единственият топлотехнически проблем, който остана за решаване са прозорците. Практиката показа, че трайно решение, което да си заслужава парите е подхода с “груба сила„: 1..Две дограми една след друга, всяка с двоен стъклопакет; 2..Троен стъклопакет; 3..Остъклена веранда, балкон и пр. пред прозореца. “Високо технологичните„ похвати, започнаха да губят доверието на потребителя: 1..Инертен газ; 2..Фолиа; 3..Профили с фантастично топлинно съпротивление; 4..Стъкла с микроскопичен филм от повърхностно покритие с изпарен метал.
И аз съм на същото мнение, въпреки, че съм с троенстъклопакет, в един прекрасен ден ще си сложа втора дограма пред съществуващата. Разбира се втората дограма не е приложима навсякъде, но при мен всичко е на тераса т.е. не виждам проблем втората дограма да се отваря към терасата. Единствения ми проблем е лятното слънце, не ми харесват щорите, но съм решил да пробвам със слънцезащитна мрежа, която също не ме кефи, но поне 6 месеца няма да ми е пред очите.
BLUEPUPIL-2 - специалист
Един мислещ човек, на който маркетинга, рекламата и потребителската психология не са успели да му промият мозъка!
Hursa - майстор
По скоро е обратното. Рекламата и манипулациите на маркетолозите станаха толкова брутални, че вече загубиха доверието на потребителя. От манипулирани данни за продукта, достижими само при конкретни „лабораторни” условия или достижими само "теоретично", до откровени лъжи. Затова вече потребителя желае непосредствено да „вижда” ефекта, да „пипне” продукта. Но в много от случаите, подобни на ниско емисионните покрития при стъклата – не е така лесно ефектите да се „видят” без измерване или без директно сравнение. Но потребителя вече не вярва в публикуваните в брошурите данни – и с право не вярва.
И макар и аз да смятам, че данните в брошурите за избор на стъклопакет са силно завишени. И тъй като темата е в раздел „Пасивни и нискоенергийни сгради”.
Все пак смятам - ако искаме да изградим „енергийно ефективно” жилище и сме заинтересувани най-ефективно да вложим средствата си – поставянето на стъклопакет с ниско емисионно стъкло (стъкла), вместо стъклопакет с „обикновени” стъкла, при днешните цени – е най-ефективното по критерии цена отнесена към ефект, но само ако „тепърва” ни предстои монтаж или замяна на дограма.
(Мнението е на неспециалист в областта на строителството, санирането и дограмата – но въпреки това, бих го защитавал :) )
Аз имам такова фолио на прозорците в хола, защото нямам щори. А стаята е изцяло южна и лятото не може да махнеш щорите.
Купих го от Лидл. Веднъж годишно го пускат, може би през пролетта не помня. Евтино е, в опаковката има макетно ножче и мека шпакла за полагане. Знаете как се слага - пръскате и фолиото и стъклото с вода с веро и полагате. Махате въздуха със шпатулата. После режете по ръбовете. Става добре при втория път ;)
За мое учудване фолиото работи много добре. Стъклата стават малко тъмни отвътре, с един синкав оттенък, който е неприятен, но не се забелязва много. Зимата в стаята е малко по-тъмно, но не дразни много. Отвън е огледално през деня, нощем отвърте е огледално.
Как разбрах, че работи - при слънце фолиото се загрява доста. А като си сложиш ръката зад него няма никаква топлина. Явно я обира самото фолио. Пробвах с черен дървен плот зад прозореца, като е отворен наполовина, т.е. слънцето свети директно върху половината плот, а другата половина свети през стъклото. Частта с директна слънчева светлина се загрява, а зад стъклото е абсолютно студена (но пък се загрява стъклото).
Обратното - как да се топли стаята и да не изпуска температура навън не знам.
Открих, обаче един сериозен минус. След около 2 години ефекта на фолиото започва да преминава. 2 лета и започва да топли и зад фолиото. Отначало малко, на третото лято осезаемо. Като цяло животът на тези фолия явно не е особено дълъг.
  • 1
  • 2

Тема "топло изолационно фолио на прозорците" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: