Всичко за този вид строителство.

Бихте ли си посторили пасивна къща?

59%
Да.
19
13%
Не.
4
28%
Да, ако не е много скъпо.
9

Общо гласове: 32

Здравейте. Бихте ли си посторили пасивна къща? Мислите ли,че инвестицията си заслужава? Достатъчно здрави ли са тези къщи, за да бъдат основен дом, в който се живее постоянно 40-50г например?
шоп - майстор
Това е бъдещето.
Чираче - майстор
Напълно си заслужава. Започва се още от идеята, проекта да бъде напълно съобразен с всички аспекти, и се завършва с качественото изпълнение.
Последна промяна от Чираче на пон яну 27, 2020 10:32 am, променено общо 1 път.
nelina_london - специалист
Само не разбрах,какво се има предвид под "достатъчно здрави ли са?".
Сертифицираните пасивни къщи в България са монолитно строителство,т.е не се различават конструктивно от стандартна къща.
При правилно планиране ,разходите не са в пъти по -големи.
Има я и другата крайност.Позната ми сподели,че в съседство с нея ,изграждат пасивна къща,чиято дограма и щори възлизат на 100хил .лв. :shock: .Чак такова финансово изхвърляне/залитане не възприемам.
nikolov333 - майстор
И според мен е прекалено в момента с пасивните сгради.. Технологиите за строежа им са недорасли, пък и си мисля, че и те имат собствени недостатъци..
naster - майстор
Всеки познава изключения и залитания от средно статистическия модел. Според мен си заслужава всеки лев, който се инвестира в пасивни мерки, независимо дали ще се сертифицира сградата или не като такава. Затова се правят и изчисления, а и се проектира за по-лесно "опасивяване" на сградата. Дори може да се ползва базата данни на ПХИ за сертифицирани строителни елементи и технологии. Дори и да не се използват сертифицирани продукти, биха могли да се ползват референтните им стойности за постигане на резултат, понякога с някакво финансово преимущество, разбираемо. Така че не се съгласявам на 100% с твърдението, че технологиите не са дорасли. Освен ако не говорим за конкретни примери, като коминни системи например.
VLADO66 - майстор
Пасивна къща в истинския смисъл с рекуператор и другите изисквания не бих си направил, но нискоенергийна с консумация до 20W/м2 да, мисля, че е постижимо и реално.
Руди - майстор
пет яну 31, 2020 3:14 pmVLADO66 написа:
Пасивна къща в истинския смисъл с рекуператор и другите изисквания не бих си направил, но нискоенергийна с консумация до 20W/м2 да, мисля, че е постижимо и реално.
Според мен пасивната къща в пълния обем, който се очаква е определено в пъти по-скъпа от добре изолираната къща. Да кажем 3 до 5 пъти, въпреки че поддръжниците на идеята твърдят, че е само малко повече от 2 пъти.
Технологиите предлагат все още непопулярни и затова доста скъпи системи и агрегати за интелигентно пестене на енергия. Все пак къщата не е само отопление и вентилиране. Енергоспестяващото осветление вече е популярно и достъпно.
Но трябва да има и хладилник, телевизор, микровълнова, тостер, фурна, пералня, ютия. (подредил съм ги по важност!) Как си представяте енергоспестяващ тостер или ютия, работещи на акумулатори в мазето, захранвани от соларния парк в двора? Всички тези уреди трябва да са неконвенционални, специално проектиран клас за пасивна къща, задължително с пълно оборудване за управление през WiFi и приложение за смартфона. Списъкът е безкраен, може да се добавят интелигентни щори по прозорците, всякакви умни датчици за това и онова, автомати и
компютри управляващи всичко, включително храненето на рибките в аквариума, всичко подчинено на икономията на енергия.
Lisko - майстор
Кат каза ютия - ние ползваме нашта средно веднъж на години - когат някой ходи на интервю за работа.
:-D
naster - майстор
пет яну 31, 2020 4:59 pmРуди написа:
Според мен пасивната къща в пълния обем, който се очаква е определено в пъти по-скъпа от добре изолираната къща. Да кажем 3 до 5 пъти, въпреки че поддръжниците на идеята твърдят, че е само малко повече от 2 пъти.
Технологиите предлагат все още непопулярни и затова доста скъпи системи и агрегати за интелигентно пестене на енергия...
Аз не виждам откъде и два пъти по-скъпа да е. Да, влага се повече в изолация 20-35 см, конвенционални материали на съвсем нормални цени, дограмата е по-скъпа, да кажем двойно. Рекуператорът и вентилацията заменят скъпите, по мое мнение, отоплителни системи, можем да приемем, че няма оскъпяване, дори може да е поевтиняване... Останалото с електроуреди и т.н. соларни системи е по-скоро за нет зиро или офф грид. В стандарта е упоменато единствено за А++ уреди или подобно. Нали затова е пасивна, под 10 вата/м2 топлозагуби на “обработена подова площ”. Treated floor area

Тема "Бихте ли си посторили пасивна къща?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: