Всичко за вашата тераса или балкон
GNT
Здравейте!
Бих искал да ме посъветвате какво мога да направя с козирката над балкона ми.
Изградена е от бетон около 7см. и има посипка отгоре. Искам да сложа изолация от долната страна и някак си да оправя челото на козирката да изглежда прилично. Исках да го обърна с изолация но няма да мога да дюбелирам защото бетона се е напукал и много се рони, също така ме притеснява да не мине водата под изолацията.
Прилагам снимки.
Благодаря предварително.

http://prikachi.com/images.php?images/473/9212473T.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/474/9212474q.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/475/9212475y.jpg

http://prikachi.com/images.php?images/476/9212476e.jpg
wanderer - специалист
ти сигурен ли си, че сега не мианава вода под изолацията с посипка? или между нея и стената над нея? давам ти моя вариант който мисля ок. 6 години не е мръднал. при мен челото беше от мозайка и беше толкова компрометирано, че като го съборих падна с няколко см. от бетонната козирка. отделно мазилката под козирката бях принуден да съборя до бетох. та: изчукваш всичко дето е компрометирано. изхвърляш посипката отгоре. слагаш под и над козирката две дълги кофражни дъски хванати със стеги, или с прости мазачески скоби направени от арматура. грундираш със подходящ грунд челото. харесваш си поднодящо лепило, и на няколко ръце стигаш до нивото което си определил с дъските. можеш да слагаш и някаква мрежа за армировка. аз ползвах от тази за санирането. слагаш си откапните лайсни. прваиш хубава гладка замазка или шпакловка отгоре, като спазваш съответната технология за грундиране, и с наклон на вън. (често козирките са вирнати нагоре и събират вода до стената)... аз предпочетох в зоната където горна повърхност на козирката граничи с челото да сложа пвц ръбохранители с мрежа, и стана супер изпънато. финиша ми е акрофлекс, воала хваща няколко см. от стената и покрива до челото до откапната лайсна. сега бялото се е засрало малко, козирката е и площадка на едно малко таванско вратопрозорче но там няма кой да го гледа. :-D опасявам се обаче, че времето вече е неблагоприятно. на мен ми бяха нужни няколко дена, не толкова, че е много работата, колкото че е пипкава, и трябва да се изчаква да изсъхнат отделните ръце и процеси. почти всички операции можеш да ги направиш като си горе на козирката с изключение на откапната лайсна. успех ти желая.
preslav - майстор
Нещо подобно на wanderer направих и аз, но видях, че водооткапите са пълен майтап и сложих безшевен улук, а отгоре козирката обработих с хидроизолация ХИП-2 на фирма Лорка.
GNT
Благодаря за съветите.
Може би ще го направя с улук и хидроизолацията на Лорка.
wanderer - специалист
аз нямам проблем с откапа, вероятно защото козирката до голяма степен е запазена от стрехата на къщата, но при теб обстоятелствата може да са други, и най добре ти ще си прецениш. когато стане може да споделиш резултата.
preslav - майстор
Имам и други предложения, които бих споделил при интерес от питащия.
GNT
Здравейте!
Имам интерес към още предложения. Все още не съм решил проблема.
Благодаря! :)
preslav - майстор
Разглеждайки последната снимка ми се струва, че "назъбването" е много голямо, а има и участъци, които са готови да паднат, което ме навежда на мисълта, че само с челно подпълване няма да стане. Разбира се всичко нездраво трябва да се премахне и следват 2 варианта, които включват едни и същи операции, но с различни материали. В единия случай новото чело оформяш с шина изрязана от ламарина с подходяща дебелина, в другия случай разчиташ на дървен кофраж. И в двата случая нагъстяваш наличната арматура като пробиваш челно подходящи отвори, удобството на шината е, че може да се завари за наличната арматура, а за нея може да се заварят допълнителните арматури. От долна страна и в двата случая правиш дървен кофраж, който се премахва след изливането на бетона. Допитай се до по-знаещи как да се осигури връзката на стария с новия бетон, някакъв бетонконтакт, силен цименто-пясъчен разтвор или каквото там ти препоръчат.
wanderer - специалист
да, тотална рецепта така дистанционно няма как да се даде. ако наистина има много компрометирани зони трябва да се реновира до здраво. шината също е вариант, само след време да не пробие през финиша, и да текнат ръждиви чорби. за свързване за мен най доброто е СИКА ЛАТЕКС. има го в литрови разфасовки в практикер. можеш да вкараш в играта и фибри по твои избор. идната година имам да поправям пак една козирка, но за радост е малка, на ниско е, и мисля да и направя една цялостна армирана замазка, като паралелно с това оформя наклона и челата.

Тема "Съвет за козирка над балкон" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: