Всичко за вашата тераса или балкон
brum - майстор
Чудя се какво да правя с терасата. Целта е да се затвори малко, за да се намали запрашаването и да почне да се ползва по предназначение - за простиране и седянка. В момента почти не се ползва поради това, че редовното почистване отнема прекалено много време и редовно си седи прашна.

Терасата е дълга около 6 метра. В синьо са плътните стени, в червено е парапета. В десният край има чупка на 45 градуса която покрива около половин метър от дължината на терасата. В лилаво са прозорците към терасата, Двойните лилави линии са вратите към терасата.

Това което ме притеснява е наличието на външно тяло на климатик в единият край - зеленото в ляво (ползва се само на режим отопление зимно време, лятото май въобще не е пускан в режим охлаждане). Извеждането му на външният край ще е трудно, защото в ляво от моята тераса е терасата на съседа и не съм убеден, че има къде да бъде изнесен.

На долният етаж терасата е усвоена и затворена. В дясно има стъклопъкет по цялата дължина на парапета, но там нямат тази чупка от 45 градуса. Два етажа под мен където има идентична тераса са сложили дървени вертикални опори и по тях се закачат едни като винил, ама прозрачни - същите съм ги виждал по разни открити части на кафета.

Та - търся съвет. Как да реша проблема и да затворя терасата с този климатик на нея? Съседите масово ползват топлофикация и не мога да черпя идеи от тях...

Прикачен файл

terasa.jpg
terasa.jpg (9.24 KиБ) Видяна 3200 пъти
Hursa - майстор
Долу горе и при мен терасата е така и също смятам да я "остъкля". 6 метра е дълга? Стаите само по около 3 метра ли са широки? Парапета плътен ли е - зид или отделни панели? Да се изкара тялото на климатика - отвън на парапета, не е ли вариант?
brum - майстор
3 и малко е едната (лявата, спалня). Хола е с чупка и се разширяв, но стената му към терасата е около 3 метра.

Парапетите са метални, едно цяло метално тяло от единият до другият край. Конструкция от кръгли и квадратни профили. Има изграден 20см като зид на долният край на терасата, който играе роля на основа за парапета.

За тялото на климатика - май-май ще може да се извади извън самата тераса. Трябва да питам хората дето го монтираха и да видим дали ще стане.
brum - майстор
А какъв става узаконяването на промените? До колкото разбирам се иска съгласие на съседите и проект който да мине през общината. Но пък не съм чувал някой от съседите да иска такова ...
Hursa - майстор
Не съм специалист в областта, така че пиша само как съм го обмислял при мен да се направи – не са съвети. Може пък, някой който разбира да го прочете и да се намеси с критика.
(При мен “парапета” е от панели оформени от винкел и излети от мозайка (част от панелите – половината - са от винкел и армирано стъкло). Такъв „борд” по периферията на терасата няма. Панелите са монтирани „челно” на плочата, обвързани до колкото разбирам с арматурата в плочата на терасата. При мен терасата е 7.20 на 1.50. Трети, непоследен етаж.)
Единия вариант, който ми се струва най-привлекателен с това, че почти няма да има цапане и ще може да се изпълни най-бързо е да се демонтират панелите и по периферията на терасата да се монтира дограма с пълната височина, монтирана към плочата на моята и горната тераса. Дограмата евентуално с хоризонтален профил на височината на парапета за да я разделя визуално.
Предимство на такова остъкляване, в моя случай, а може би и при вас, мисля, е също така, че не се изисква разрешение – поне до колкото разбирам (но не съм правист, а и закони мразя да чета). Предписание за демонтиране на панелите, при мен, тъй като се рушат и има скъсани арматури в тях мога да изкарам.
Съгласно ЗУТ (Закона за устройство на територията), член 151 “Не се изисква разрешение за строеж за: – 6. остъкляване на балкони и лоджии;”
Според терминологията, до колкото я разбирам – при вас е лоджия (или полулоджия). При мен тези странични стени (които сте дали на рисунката) стигат до средата (по ширина на лоджията или балкона - това което наричаме "тераса" не било тераса :) ) – и също е полулоджия – до колкото разбирам (ако въобще има понятие - полулоджия :) ).
(Ако обаче има зидане, такова изграждане не попада “под тази точка” на члена.)
Също така срещнах такова обяснение:
„ Съгласно измененията на чл. 6 и чл. 17 от Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) от 01.04.2016 г. общите части на сградата могат да се променят с решение на общото събрание на собствениците, прието с мнозинство повече от 50 на сто идеални части от общите части.” Прочетох тези два члена (дори и около тях). Ако има нарушение по чл. 6, то за почти всяко нарушение по този член отговаряш по ЗУТ, а там изрично е казано, че остъкляване е разрешено (поне според ЗУД - това за което този закон отговаря - правилата в строителството, ограниченията върху собствеността) . Единственото, което може евентуално да нарушавате според този член е (до колкото разбирам):
„Собствениците са длъжни да:
(доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) не извършват в своя самостоятелен обект или в част от него дейности или действия, които създават безпокойство за другите собственици, ползватели и обитатели, по-голямо от обичайното;” - докато тече ремонта.
Тогава по член 17 – „Приемане на решения от общото събрание” не съм съвсем наясно точно какво решение трябва да се вземе. Но за законите толкова, може би е добре да се направи консултация с адвокат. (При нас на общо събрание на живущите се подписахме, че сме съгласни с промените направени от вече "остъклените" тераси - така, до колкото разбирам, узаконихме тези тераси, които са "остъклени".)

Мисля – остъкляването да е с ПВЦ дограма. Но може и с алуминиева дограма (без така наречения – “прекъснат термомост”). Предимството и, за мен, че крилата отварящи се с “плъзгане” – при такава дограма са сравнително леки и удобни. (А според мен отварянето с “плъзгане” за балкон е по удобно.) Предимство също така, е по-ниската цена и по-тесните профили. Недостатък е високата топлопроводимост на профилите и евентуално образуването на конденз по тях, недостатък е и неголямата плътност при крилата с “плъзгане” (което за остъклен балкон не е голям недостатък, мисля).
При вас, може би, може да се монтира така дограма на този борд под парапета. Може би дори без демонтаж на парапета, с евентуално разширяване на този борд.
Другите варианти за които съм мислил са с изграждане на стена или носеща конструкция до височина на парапет.
На няколко места във форума е ставало въпрос за изграждане на конструкции по “методите на сухото строителство”, но май няма добри теми за това. Аз съм разглеждал изграждане по тази методика (по специално - W333). Като хоризонталната “греда” върху която ще легне дограмата и носещите вертикални да са от затворен профил 100х100 мм, но може би и 100х50 или дори по тесни от 100 мм. В такава конструкция за “остъкляване” най-вече ми допада лекотата и, но не мисля, че ще намеря майстор, който да я изгради.
Третия вариант е с иззиждане на стена с итонг (като относително по-лек) с укрепваща конструкция от винкели. Може би дори без премахване на парапета и “анкериране” чрез заваряване на конструкцията от винкели към парапета, така зида (мисля) може да е сравнително “тънък”. За такова изграждане мога да намеря специалисти, но трябва да се направи изолация от външната страна, най-вече за да се избегне мокрене на итонга.
Дограмата мисля да се монтира върху носещ (монтажен) профил за да може да се направи обръщането със сравнително дебел пласт фибран. А над дограмата да се монтира “разширителен” профил – за да мога да монтирам сравнително дебел пласт фибран на горната плоча. В ъглите – ъглови пвц колони. При вас на чупката – вероятно също трябва да се монтира такава – предлагат цилиндрична пвц колона, такава позволява монтажа на “произволен” ъгъл. Също, тъй като дограмата ще е близо до външната периферия на конструкцията, мисля, че е добре да се монтира козирка над и перваз под дограмата.
Прекалено дълго се получи, извинявам се.
brum - майстор
Алуминиевата дограма без термомост е предпоставка за проблеми при остъкляване на тераса.

Някъде бях чел, че зимата от вътрешният край се натрупва конденз. Конденза се стича на долу, и стига до профила и релсата. Там като няма термомост - замръзва. И в резултат прозореца става не-плъзгащ се до разтапяне на леда. Та поради тази причина бих предпочел ПВЦ дограма.
radius - майстор
Само да уточня, че термомоста е лошото. Демек ти трябва с прекъснат термомост, демек без термомост е нещо хубаво.
Hursa - майстор
При всички случаи трябва да се организира добро вентилиране на остъклената тераса и да не се допуска голяма влажност. (Не би било добре да проветряваме помещенията към терасата, ако едновременно не проветряваме и нея.) И по пвц дограмата, ако не по профилите, то по стъклопакета може да се образува конденз. Все пак там се образува неотопляемо помещение, така че температурата, както на профилите, така и на стъклопакета ще е относително ниска. Може да се вдигне, ако дограмата се огрява от слънцето. Тогава това пространство може да се затопли значително. Но това за лятото е минус, затова също трябва да се вземат мерки, както за добра вентилация, така и за добро засенчване. Това е до колкото разбирам. За алуминиевата (без прекъснат термомост) дограма, при отваряне с плъзгане - тя е с доста проста конфигурация, поради това е относително надеждна. Дори да се стича конденз, релсите са относително високи и между тях е организирано отводняване. Дори и да замръзва конденза, за да затрудни значително отварянето, трябва да се запълни и замръзне образувалия се канал между релсите. Това което се стича извън "релсите" е проблем, но не и за отварянето и. Тази дограма е доста неплътна - вместо профилирани гумени уплътнения се уплътнява с четки. Както по периферията на отварящите се крила, така и между крилата. Това е както недостатък така и "плюс" на тази дограма за балкон - постоянно присъства циркулация (вентилира се). Мисля, че няма да е проблем, ако се остъкли с такава дограма балкона, най-вече, ако не е със северно изложение. При несеверно изложение, дори и да се образува конденз и да замръзне, при слънчев ден конденза ще се изведе (тогава е желателно и да се проветрява продължително). Но разбира се не е желателно образуване на голямо количество конденз.
lov - майстор
brum написа:
Алуминиевата дограма без термомост е предпоставка за проблеми при остъкляване на тераса.

Някъде бях чел, че зимата от вътрешният край се натрупва конденз. Конденза се стича на долу, и стига до профила и релсата. Там като няма термомост - замръзва. И в резултат прозореца става не-плъзгащ се до разтапяне на леда. Та поради тази причина бих предпочел ПВЦ дограма.
Само си чувал но не си виждал. 2011 година го направих и до сега никаква грижа. Три релсово плъзгане на близо 8 метра дължина. 6 секции стъклопакет които могат да се придвижват по цялата дължина и да се оставят където поискаш лятото.. Като от долу за капак парапета е пак стъкло. Имам качени снимки във форума но не ги намирам. Тогава всички се опитваха да ми кажат че нямало как да стане и тем подобни глупости
BREAKER - специалист
Наличието на климатик обезмисля цялото упражнение.

Тема "Остъкляване може би?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: