VLADO66 - майстор
Здравейте, наложи ми се да слагам куки за бойлер в тухлена стена. Едната дупка я направих от третия път, защото тухлите са силно изпечени и въпреки, че дупча без удар, отдолу чувствам как тухлата се раздробява. Хеле успях да сложа едната кука. При дугата дупка се появи проблем-дупката стана по широка и дюбела(пластмасата се халтави вътре. Какво направих и за това ми е темата, а вие ще кажете дали е сигурно. Та, изсмуках прахта с прахосмукачка, промих с една конска спринцовка дупката. На другия ден напълних дупката с полиуретанов уплътнител и веднага навих куката в дупката. Стана стабилно, но мога ли да разчитам да закача 150л. бойлер?Нови дупки не са вариант.Предварително благодаря за отговорите!
zz_stefanov - майстор
Знам ли?
И това съм правил, и проходна шпилка с шайба и гайка от другата страна.
За сега си ми стоят. Второто обаче ми е по сигурно, особено при голям бойлер.
chapara - майстор
Малко е алъш, вериш за 150л.
Аз не бих се задоволил. За мен проходни шпилки с голями шайби, та дори планка на задната страна. Като за спокоен сън.
пишман_майстор - майстор
150л?
Не е за подценяване общото тегло.
Не бих разчитал на разни дюбели .
Най-малкото проходни отвори със шпилки и отзад някоя планка/широка шина.
kozl - майстор
Привет VLADO66,
Мисля, че отдавна не съм те срещал във форума :?
Последния 100 л. бойлер, който окачвах преди няколко години не посмях да го натоваря на тухлената стена 12 см. Други смело го правят.
Ползвах стоманена конструкция с анкери към стоманобетоновата плоча.
У нас съм с 60л бойлер закачен в 12 см. тухлена стена от български дебелостенни кухи тухли. За целта ползвах шпилки, които анкерирах с някакво лепило за анкери, което не беше двукомпонентно и съхне бавно. Шпилките откъм анкериращата част начуках, така че да станат като зиг-заг.
Понеже пълних лепило на воля, а то явно се разширява, спукаха се плочките, стоящи до анкерите. То за целта има двукомпонентпи смеси за анкериране + мрежести втулки за ограничаване на обема на лепилото, но уча се от грешките си.

Като пренебрегна устойчивостта на стената, в обобщение, аз не бих разчитал на полиуретановия уплътнинел като анкериращо лепило за дюбел за 150 л бойлер.
То изобщо дюбел за куха тухла хваща в предната стена на тухлата, а натоварен със 150 кила, сила на срязване +завъртане ... Пластмасата дали ще устиска да не се скъса :?

То тва с дюбелите е локууум. Дюбели разни.
Идат монтажници да качват мебели в баня. Дюбелите хванаха само в плочките. Кво като са дюбели за тухла. Те изобщо не стигнаха до тухла.
PIP - майстор
Аз за моя бойлер съм вкарал два анкера в бетонния пояс горе под плочата и за тях съм хванал шини слизащи надолу до където е нужно да закача бойлера, където също има дюбели, но тежеста се носи от анкерите.
gogo7777 - майстор
+1
Това е начина. Стига да има достъп до пояса.
:drinkers:
пишман_майстор - майстор
gogo7777 написа:
..Това е начина. Стига да има достъп до пояса.
Ако въобще го има.
Щото често няма изляти на стари къщоря.

Тема "Въпрос за дюбел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: