• 1
  • 2
bmwww - специалист
Здравейте , срещам се с невиждан до сега проблем с ремонт на хола . Живея в блок - тухла 4ка строен 70те години . Мазилката е варова мисля . След шпакловка на тавана въпросния започна да надува и в резутат само с лек натиск със шпаклата махнах цялата шпакловка - просто си падна . След ровене по форумите се заех да го мия - 2 пъти с мокра кърпа , грундирах и пак шпакловах , за сега е по-добре въпреки , че пак ми наду над печката(на дърва) .Следва външната стена(единствената) . Тя също наду и падна по лесно от тавана . Дали защото паля печката и вътре е топло , а навън студено не знам , но такова нещо никога не ми се е случвало . Сега се чуда да правя ли стената с гипсокартон или със стериопор от този зеления . Някакви идеи и препоръки ?

Мисълта ми е , че вече не мога да имам доверие на стената да я измажа пак , защото за парите не ми пука , но за труда и губенето на време ме е яд . Та мисълта ми е как 100% няма да иам проблеми ? Мислех вата и гипсокартон , но трябва да взема поне 6см от помещението , а то е дълго , но тясно 5.40м/3.40м и не ми се иска да става 3.34м със всичите му там дюбели , скари и т.н. , а и е въпросно къде в тази мазилка ще хване дюбел и къде не . Май по клоня към варианта със фибран , вие как мислите ?
zz_stefanov - майстор
Туй по тавана да не е било винервайс.
bmwww - специалист
Не разбирам ги , беше като тази на стената , но варосвано няколко пъти . Почти съм сигурен , че и печката създава проблеми , защото работя през деня на около 20 градуса вътрешна темп. , вечер паля печката и става около 30 , и на другия ден е напукало всичко . Ползвам шпакловка Кнауф ако има значение . Дали сезона си не е за шпакловане , дали печката нещо не отвръща шпакловката не знам , но спалнята със същия таван и мазилка я шпакловах лятото без проблем и 5та година не е мръднала , а тук здравата загазих .

Самата стена от която днес бутнах шпакловката е външна и си е доста студена , но пък вътре на пада под 20 градуса . Дали нещо не съхне шпакловката на нея знам ли , но никаква спойка не беше направила със стената .
fbr - майстор
Шпакловката ли се отлепя от мазилката, или мазилката от тавана.
bmwww - специалист
Шпакловката се отделя заедно със някой от слоевете ако не със всичите слоеве вар и от долу остава една зелена комунистическа мазилка със сини цветлета която ми се вижда здрава .
zz_stefanov - майстор
каква е тази шпакловка върху постна боя.
Навремето такива 'комунистически' бои ги стабилизираха да не цапат с тогавашното лепило за тапети, но съм чувал и някакви рецепти с яйца (не знам дали са верни), та знаеш ли защо точно следващия пласт не е харесал предишния.

Нашият апартамент от 1967'ма като го взехме 2003 беше с тапети залепени върху постна боя. Първата нощ паднаха наведнъж от едната стена, дотогава са били крепени от секцията на предишните собственици. После тази боя ми беше много трудно да я стабилизирам, накрая я изстъргах но пак си беше пепеляво. Тогава не вдявах от разни грундове и фо стабилизирах с разтворено във вода Ц200. После го минах с бяла циментова шпакловка, получи се нещо като варосано с четка. После с латекс.
Последна промяна от zz_stefanov на съб ное 28, 2020 8:54 pm, променено общо 1 път.
bmwww - специалист
Ами мисля , че беше много пепелив защото е варосвано и варосвано в продължение на 30 години , та шпакловкат се отлепя заедно с варосаното и отдолу остава чистата зелена мазилка която според баща ми е е правена с боза за финиш . Въпроса е защо ? Защо преди да започна ремонта не се люпеше тази уж стара вар , а след като нанесох шпакловката взе да пада заедно с нея ? Тов ме мъчи като въпрос . Печката ли "ударно" променя темперетурата , или защото бавно съхне и вечер стената става бая студена , не знам . Някакви идеи защо последните 10 години нямах проблеми с варта по тавана и външната стена , а след шпакловката пада заедно с нея ?
zz_stefanov - майстор
Дошъл е предела пластове които може да носи. Надраскай това зеленото, ако то пада го махни, грундирай и наново. :)
bmwww - специалист
Зеленото е супер здраво . То си е самата първа мазилка с някаква зелена боя , но е адски здраво . Просто не махнах цялата шпакловка от стената защото на места е трудно , и сега се чудя дали да напъвам като идиот или да измазвам само там дето я олюпих лесно което си е 90% от стената ?
fbr - майстор
Когато имам такъв проблем, начуквам нагъсто стената с остър чук или тесла , да се получат така наречените рапидки, т.е. части от новата шпакловка се захващат към вътрешността на мазилката, и не е имало след това проблеми.
  • 1
  • 2

Тема "Голям проблем с ремонт на хол" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: