kamen_i_t - напреднал
Здравейте! Искам да пусна тази тема с цел да събера повече информация и евентуално мнения от по-знаещите от мен. Идеята е, че ми попадна добра оферта на един апартамент с отлична локация в моя град. Интересува ме повече за самата сграда и начина-типа/здравината на строителството - знам, че това са много субективни и виртуозни теми и че без оглед на място, проби, скици и т.н. няма как да се ангажира никой да каже, но ейтака поне на база опитва ви и според това което виждате като изпълнение ще ми бъде интересно да споделите мнение за самия тип строителство, приблизително кога е строен, как и има ли още живот според вас. Изключвам самия апартамент вътре, защото той ме устройва като цена, квадратура, етаж, разположение, стаи и т.н. - ремонта вътре ми е що годе ясен и не ме плаши въпреки, че всички знаем какъв филм е понякога, но предвид локация, големина и състояние на стаите, наличието на голяма маза, таван и гараж, определено привлече вниманието ми и вътрешния ремонт оставям на страна. Тук идва основното ми притеснение и питане- възрастта и самата сграда. Не знам точно на колко години е но според мен е строен някъде 60-70те години, да не е и по рано, не знам. Става въпрос за три стари тухлени кооперация една до друга, на 4 етажа с по два тристайни апартамент на етаж. Видимо /това което виждам аз без да съм инжерен и да разбирам от строителство/ е, че сградата е масивна, бетонни стълбища, плочи между етажите, плоча на покрива, прилично големи тераси. Твърдят че уж основите му са много яки съдейки от мазите и количеството бетон там, и че стените са строени с плътни тухли единички (ако е така може и да няма колони май). Дали е така не знам - вече къде колко бетон има, какви колони, анкери. шайби и т.н. има /ако изобщо има/ и какво представлява като изпълнение не зная, за това се допитвам до вас въпреки, че е наивно да вярвам, че от няколко снимки може да се заключи за една сграда. Знам, че има много привърженици и противници на старото строителство и че има "старо" и "старо" строителство, което зависи от годините, от начина на изпълнение, експлоатацията на сградата и куп други неща.

Ще прикача някоя снимка за да видите самата сграда и да споделите мнението си ейтака на прима виста какво виждате и мислите (знам, че по снимки само не може, но...) - кой каквото може да сподели няма да ми е излишно. Интересува ме най-вече ориентировъчно кога е построена, какъв е типа строителство по-детайлно, може ли да се разчита на него, какво виждате/не виждате и всичко което бихте споделили за самата сграда като цяло, начина на стройтелство, надеждност, бъдеще и т.н. доколкото е възможно от няколко снимки разбира се. Благодаря ви предварително!

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

(това е близнака тъй като се вижда в цялост по-добре)
Изображение

Изображение
muhala - майстор
+1 от мен. Купувай!
Сега и конкретно. Живея в блок малко по-стар от този.
Според мен тази сграда е строена в края на 60е или през 70е години.
Относно здравината на сградата. Определено тогава се е строило по-добре от сега.
За около 50 или повече години сградата е доказала, че е здрава. Огледай за някакви сериозни пукнатини по мазилката. Съмнявам се да намериш.
Обикновенно тези сгради са строени за номенклатурата и всичко е правено както трябва.
Стените може и да са по-дебели от 25см. Ако е малко по-стар - например от 60е съм сигурен, че стените са 40см зид от тухла единичка.

Стаите със сигурност са големи. Както каза, наличието на мазе, таван и гараж са огромни плюсове.
Нашия таван е с размери на една спалня и е около 18м2, висок с капандура.
Мазето си го направих на малка работилница и си държа доста неща в него.

Местоположението на старите сгради е много по-добро от на новите.

Сега за минусите:
Евентуални ремонти на покрив, тръби за топла, студена вода в общите части, но това изобщо не трябва да те притеснява.
Купих един подобен апартамент, тръбите реваха за смяна и ги сменихме за един ден. Излезе средно по около 100лв на апартамент. Според големината на апратамента - различно.
После дойде ред на покрива. За 15000 лева го ремонтираха, като запазиха старите керемиди. Единия скат го наредиха с нови, защото недостигаха старите.

Тема "Стара тухлена кооперация." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: